Foto: Magnus Aronsson / IKON

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.

Boka barndop

Kontakta receptionen per telefon, mail eller genom att besöka direkt. Utefter dina önskemål och ledig tid för präst och kyrka bokar ni datum och tid. Själva dopet kostar inget.

Dopkaffe och dopklänning

Vill ni hyra lokal hos oss i samband med dopet? Tala om det vid bokning av dopet, för att se om ledig tid finns. Dopklänning finns att låna av församlingen, och bokas också via receptionen.

Välkommen till dop i Carl Johans pastorat! Foto: Caroline Röstlund

PLANERA MED PRÄST

Prästen kommer att kontakta er/dig för dopsamtal efter bokningen, samt information om hur dopet går till. Tillsammans går ni igenom hur gudstjänsten går till och vilka psalmer som ska sjungas. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över.

FADDRAR

Om det är ett barn som döps så kan man välja att ha en eller flera faddrar till barnet. Att vara fadder (gudfar eller gudmor) är ett gammalt, livslångt hedersuppdrag. Det kan handla om att vara ytterligare en vuxen i barnets närhet  som bryr sig extra mycket och som finns till hands, kommer ihåg bemärkelsedagar, osv.

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Det finns inget ekonomiskt eller juridiskt ansvar förknippat med att vara fadder.

MEDLEM

Vid dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.

Dop för vuxna

Döpas kan man när som helst i livet. Funderar du på dop, eller kanske redan har bestämt dig? Eller är nyfiken på kristen tro? Kontakta någon av våra präster, för att hitta din väg.

Lediga tider för dop

Tiderna försvinner ur listan allt eftersom de blir bokade. Glöm inte att uppdatera sidan om du har den öppen en längre tid

Visa kalender

Vid dopets vatten viskas hemligheten: Att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du.

Barndop - samarbete med tidningen Mama

Vad ska du välja för namn till ditt barn? Hur väljer man faddrar? Och hur funkar ett dop egentligen? Allt det och lite till kan du läsa om Mamas lilla dopguide som är ett samarbete med Svenska kyrkan. Klicka på bilden nedan och kom till nätbilagan.

Mamas dopbilaga