Kontakt

Oscar Fredriks församling Besöksadress: Oscar Fredriks Kyrkogata 1 A, 41317 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans Kyrkoplan 1, 41455 Göteborg Telefon:+46(31)7319250 E-post till Oscar Fredriks församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.

Dop i köket, kyrkan eller Slottsskogen?

Under 2019 – 2020 är Oscar Fredriks kyrka stängd för renovering. Den behöver lite extra kärlek och omsorg för att fortsätta vara en älskad plats även för kommande generationer. Att kyrkan är stängd ger oss en helt ny möjlighet att ge oss ut i staden, från Linné till Röda sten, för att upptäcka nya rum.

Vilken plats ligger dig varmt om hjärtat? Kanske har du en plats som kan bli speciell, genom att låta döpa ditt barn där – för ett dop behöver inte vara i en kyrka.

Oscar Fredriks församling hänger ihop med kyrkorna i Masthuggs, Carl Johans och Högsbo församling. Variationen av kyrkorum är stor, med allt från klassisk arkitektur till stilrent eller hemtrevligt. I Oscar Fredriks församlingshem har vi inrett ett gudstjänstrum som passar för både dop och festligheter efteråt. Kika in, det är fint!

Hör av dig för att boka ett dop som passar dig!

Oscar fredriks reception

Öppettider:
Måndag – onsdag  kl. 9 - 15 (Lunchstängt 12-13)
Torsdag kl. 13 - 15
Fredag kl.  9 - 12

Telefon: 031-731 92 50
E-post:  oscarfredrik.forsamling@svenskakyrkan.se

Kontaktuppgifter till personal

Dop för vuxna

Döpas kan man när som helst i livet. Funderar du på dop, eller kanske redan har bestämt dig? Eller är nyfiken på kristen tro? Kontakta någon av våra präster, för att hitta din väg.

Boka och planera dop

Kontakta receptionen per telefon, mail eller genom att besöka direkt. Utefter dina önskemål och ledig tid för präst och kyrka bokar ni datum och tid.

Själva dopet kostar inget. Vi ser helst att det sker inom Carl Johans pastorat, alltså i Masthugget, Högsbo eller Carl Johans eller Oscar Fredriks församling (se karta nedan).

Dopkaffe och dopklänning

Vill ni hyra lokal hos oss i samband med dopet? Tala om det vid bokning av dopet, för att se om ledig tid finns. Dopklänning finns att låna av församlingen, och bokas också via receptionen.

PLANERA MED PRÄST

Prästen kommer att kontakta er/dig för dopsamtal efter bokningen, samt information om hur dopet går till. Tillsammans går ni igenom hur gudstjänsten går till och vilka psalmer som ska sjungas. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över.

FADDRAR

Om det är ett barn som döps så kan man välja att ha en eller flera faddrar till barnet. Att vara fadder (gudfar eller gudmor) är ett gammalt, livslångt hedersuppdrag. Det kan handla om att vara ytterligare en vuxen i barnets närhet  som bryr sig extra mycket och som finns till hands, kommer ihåg bemärkelsedagar, osv.

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Det finns inget ekonomiskt eller juridiskt ansvar förknippat med att vara fadder.

MEDLEM

Vid dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.

Vid dopets vatten viskas hemligheten: Att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du.

Illustratör: Caroline Röstlund

Barndop - samarbete med tidningen Mama

Vad ska du välja för namn till ditt barn? Hur väljer man faddrar? Och hur funkar ett dop egentligen? Allt det och lite till kan du läsa om Mamas lilla dopguide som är ett samarbete med Svenska kyrkan. Klicka på bilden nedan och kom till nätbilagan.

Mamas dopbilaga