Bibeln i konsten

Samtalsgruppen som utforskar bibelberättelser och kyrkans historia, genom konsthistoriens bilder. Under vårterminen så körs gruppen digitalt.

Gruppen körs under vårterminen digitalt

Kan vi ana en underliggande teologi i konsten? Eller upptäcka återkommande symbolik? Samtalsgrupp kring konst genom tiderna. I konsten hittas referenser från bibelns berättelser och personer, och blir i sin tur en fördjupning i bibeln och kyrkans historia.

Start 5 februari .

Onsdagar, jämna veckor, kl. 18:00

Oscar Fredriks församlingshem

Ingen anmälan behövs. Kom de onsdagar du kan. Gruppens leds av Tove Tronsplass Pettersson. Om du har några frågor, så hör gärna av dig Tove.

Bibeln i konsten VT 2020

(ändringar kan förekomma)

05-feb : Uppstart: Varför kramar Maria enhörningen? Om enhörningen i kristen medeltida symbolik.

19-feb : Engelska konstnärers tolkningar av bibeln under 18 och 1900-talet.
Vi får bekanta oss med Stanley Spencer, Cecil Collins och William Blake.

04-mar :  Jakob brottas med en ängel. Och patriarkernas avtryck i konsten.

18-mar : Sista måltiden. Nattvarden är har onekligen varit ett populärt motiv genom århundraden. Vi tittar på olika tolkningar och återkommande symboler.

Inställt - 01-apr : Pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven, nederstigen till dödsriket. Jesu lidande död, dödsriket och paradiset. Vi gästas av Jan Elvmarker, präst i Carl Johans församling.

Inställt - 15-apr : Marc Chagalls bibliska konst, Yvonne guidar oss genom kända och okända motiv. Eller Bilder från Israel-Palestina. Vi gästas av Susanne Andersson (präst i Oscar Fredrik) och medresande från pastoratets resa till Israel/Palestina.

29-apr : Bilder från Israel-Palestina. Vi gästas av Susanne Andersson (präst i Oscar Fredrik) och medresande från pastoratets resa till Israel/Palestina. Eller
Marc Chagalls bibliska konst, Yvonne guidar oss genom kända och okända motiv.

13-maj : Jesu barndom. Bibeln berättar näst intill inget om Jesu uppväxt. Hur har konstnärer tolkat detta mellanrum som inte beskrivs i evangelierna?

27-maj : Konstquiz, kuriosa och kakor. Avslutning.

Har du några frågor? Kontakta Tove!

Tove Tronsplass Pettersson