Kontakt

Masthuggs församling Besöksadress: Storebackegatan 15, 41318 GÖTEBORG Postadress: Carl Johans kyrkoplan 1, 41455 GÖTEBORG Telefon:+46(31)7319200 E-post till Masthuggs församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Orkesterkonsert

Oscar Fredriks Sinfonietta gästar Masthuggskyrkan.

Oscar Fredriks Sinfonietta framför musik av kompositörerna Louise Farrenc och Helena Munktell.

Dessutom spelar Axel Wiborg ”Cellokonsert i A-dur” av Carl Philipp Emanuel Bach, till orkesterns ackompanjemang. Wiborg är student vid Högskolan för scen och musik, HSM, och spelar i samband med sin examen.

Symfoni nr 2 av Louise Farrenc
Valborgsmässoeld av Helena Munktell
Cellokonsert i A-dur av Carl Philipp Emanuel Bach

Oscar Fredriks Sinfonietta

Dirigent: Ulrike Heider

25 maj, kl. 17
Masthuggskyrkan

Fri entré.

> Facebook-evenemang för Orkesterkonsert

kompositör Helena Munktell

Helena Munktell Bild: Gösta Florman

Helena Munktell var tonsättare med stor internationell framgång och anses vara den första svenska kvinnan som komponerade en opera,  ”I Firenze”. Hon spenderade mycket tid i Paris, och inspirationen från Frankrike hörs i hennes musik och tycktes ofta djärv av samtiden. 1915 valdes hon in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademin och är en av stiftarna av Föreningen Svenska Tonsättare.

Helena Munktells orkesterverk ”Valborgsmässoafton” har beskrivits som en ”fusion av franskt klang- och formideal och nordisk folkton [som] bildar hennes alldeles individuella stil.” / Karin Wiberg, Svenskt kvinnobiografiskt lexikon

Kompositör Louise Farrenc

Louise Farrenc

Louise Farrenc var pianoprofessor vid Conservatoire de Paris i drygt 30 år, mellan åren 1842–1873. Hon var också känd som en gedigen kompositör av kammarmusik i olika slag och för piano. I Ferrancs orkestermusik, kanske särskilt Symfoni nr 2, finns ett antal passager som har mycket gemensamt med Beethovens symfonier.

Den samtida kritikern François-Joseph Fétis, skrev i sin bok ”Biographie universelle des musiciens”: "Unfortunately, the genre of large scale instrumental music to which Madame Farrenc, by nature and formation, felt herself called involves performance resources which a composer can acquire for herself or himself only with enormous effort. Another factor here is the public, as a rule not a very knowledgeable one, whose only standard for measuring the quality of a work is the name of its author. If the composer is unknown, the audience remains unreceptive, and the publishers, especially in France, close their ears anyway when someone offers them a halfway decent work.Such were the obstacles that Madame Farrenc met along the way and which caused her to despair. This is the reason why her work has fallen into oblivion today, when at any other epoch her works would have brought her great esteem."

kompositör Carl Philipp Emanuel Bach

Carl Philipp Emanuel Bach Bild: Wikipedia

Carl Philipp Emanuel Bach var tonsättare, musikpedagog och klaverspelare. Juridik var hans första val, men det övergav sedan för att följa i pappa Johann Sebastians (Bach) fotspår. Carl Philipp Emanuel betraktas ofta som den mest musikaliskt betydande av sönerna. Han komponerade såväl instrumental som vokal musik, men bröt med faderns polyfona kontrapunktiska barock och blev i stället den främsta företrädaren för den känslosamma rokokomusiken, som ofta utstrålar vemod.

Jakob Patriksson

Oscar Fredriks församling