Illustration av en flicka som sitter på en dopfunt och doppar sina tår.
Foto: Caroline Röstlund

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen. Det kan vara enkelt och enskilt eller en stor fest.

Boka dop

För att boka dop kontaktar du vår reception. Utifrån dina önskemål om datum och plats, och våra lediga tider bokas kyrka, präst och musiker. Ett dop kan hållas i kyrkan, hemma eller på en älskad plats någonstans. Det kostar inget att döpas vare sig det sker i Masthuggskyrkan eller någon annanstans.

Våra ordinarie doptider är i dopgudstjänster på söndagar kl. 13 samt varannan lördag. I kalendern nedan kan du kika redan nu för att se vilka tider som är lediga framöver.

Lediga tider för dop och vigsel

Tiderna försvinner ur listan allt eftersom de blir bokade. Glöm inte att uppdatera sidan om du har den öppen en längre tid.

Kalender

Samlas efteråt?

Lokaler för dopkaffe finns att låna i mån av lediga tider. Prata med receptionen i samband med bokning av dopet. Dopklänning finns att låna av församlingen om så önskas.

Planera med präst

När dopet är bokat kommer en präst att kontakta er/dig för dopsamtal. Tillsammans går ni igenom hur dopet går till och väljer psalmer och texter. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans.

Vuxendop

Barn, unga och vuxna är alla lika välkomna att döpas. Den som döps behöver inte prestera något eller ens förstå allting. Du som är vuxen och som vill låta döpa dig är varmt välkommen att kontakta receptionen eller någon av våra präster direkt. Tillsammans kommer ni överens om nästa steg.

Vad betyder dopet? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn? Podcasten "Ingen hinner fram" pratar dop i avsnittet "35. Vattenfall". Foto: Malin Lingnert

Dopänglar i Masthuggskyrkan

Varje person som döps i Masthuggskyrkan eller som bor inom Masthuggs församling får en dopängel när hen döps. Masthuggsängeln är en vacker glasängel som är handgjord av kvinnor i Israel. En fin sak att spara som minne.  

Vid en familjegudstjänst uppmärksammas alla döpta och man kan då komma och plocka ner sin glasängel från dophjulet i Masthuggskyrkan, och ta med sig den hem.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Kontakta Masthuggs församling

Kontaktuppgifter till personal i Masthuggs församling och våra öppettider.

Masthuggskyrkan sedd från Göte älv. Kyrkan ligger högst på berget, väl synlig.

Lokaler att hyra

Uthyrning av lokaler i Masthuggskyrkan.

Masthuggskyrkan

Kyrkan är öppen varje dag, året om. Välkommen in!

En vigsel mellan två kvinnor i brudklänningar i Masthuggskyrkan. Brudparet står framför prästen.

Vigsel och bröllop

Störst av allt är kärleken!

Abstrakt bild på regnbågsfärgade penseldrag.

Medlemskap

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan och vår gemenskap oavsett vem du är. Här finns alltid en plats för dig.

Mångfald och allas lika värde

Allas rätt att få vara den de är och älska den de älskar är viktig.