Foto: Unsplash

Högsbo Smedja

Forum för möten mellan teologi, kultur och praktiska erfarenheter för att forma hoppfulla liv.

Program hösten 2020

27 och 30 september - en hyllning till icke-vetandet

Temat är inspirerat av Jonna Bornemarks tankar. Hon har med sin bok "Det omätbaras renässans" rönt stor uppskattning för att hon beskriver vår tids förpappring, pedanteri och byråkratisering av såväl samhälle som människa. Temamässan kretsar kring tid och evighet, improvisation och icke-vetande. Den gästas av musikerna Ebba Westerberg och Joona Toivanen. Samtalet på onsdagen sker mellan filosofen Jonna Bornemark, musikern Lars-Magnus Österberg och prästen Lisa Westberg.

Lyssningstips till alla som vill lära känna Jonna och hennes verk:
Poddavsnitt med ärkebiskopen och Jonna Bornemark

Poddavsnitt om begär och underkastelse

Söndag 27 september, kl. 17 Smedjemässa
Onsdag 30 september, kl. 19 Samtalskväll med Jonna Bornemark

Länk till filmen från samtalskvällen

- - -

25 och 28 oktober - kris, kultur och hopp

Temamässa kring det hopp som bärs i kulturens och teologins språk och praktik. Mässan är inspirerad av antologin ”Covid19 och kulturen,” där Lotti Sharif, präst i Högsbo, har skrivit en av texterna. Samtalskväll med Lotti Sharif, präst, och Karin Brygger samt David Karlsson, redaktörer och medförfattare i antologin ”Covid19 och kulturen.”

Karin Brygger är svensk litteraturvetare och författare. År 2019 gav Brygger ut Stationer och Estera: två minnesböcker om Förintelsen. David Karlsson är idéhistoriker och kulturskribent, och en av grundarna till Nätverkstan.

Söndag 25 oktober, kl. 17 Smedjemässa
Onsdag 28 oktober, kl. 19 Samtalskväll med Karin Brygger och David Karlsson

- - -

22 och 25 november - kejsaren är naken

Om sanningar, profeter och motstånd. Temamässa på söndagen och samtalskväll på onsdagen. I sin bok Den gudomliga historien utforskar teologen Jayne Svenungsson relationen mellan andens tilltal och profetens röst i historien. Vem och var sägs det viktiga saker, och varför vill vi inte riktigt lyssna, är frågor vi vill samtala kring på onsdagen.

Jayne Svenungsson är professor i systematisk teologi, verksam vid Lunds Universitet. I sin bok Den gudomliga historien utforskar hon relationen mellan andens tilltal och profetens röst i historien.

Söndag 22 november, kl. 17 Smedjemässa
INSTÄLLT Onsdag 25 november, kl. 19 Samtalskväll med Jayne Svenungsson 

Vad är Högsbo smedja?

Ursprung

Högsbo smedja har sin bas i Högsbo församling. Rötterna finns i församlingens mångåriga arbete för hållbart mänskligt liv på jorden, vilket bland annat tagit sig uttryck i

FRAMTIDEN

Miljöförstöring griper in i alla andra utmaningar i samtiden som den verkliga ödesfrågan. Oron för vår jords framtid påverkar alla, och bidrar till en tärande känsla av att vara lösryckt och rotlös på jorden. Religion är språk och berättelser som kan famna stora frågor, och inge hopp om liv bortom apokalypsen. Till vår hjälp söker vi konstens språk, som bär och gestaltar komplexitet och sanning, gravitation och riktning på samma gång.

VI VILL ERBJUDA KUNSKAP OCH HOPP

Vi behöver forskning, levda erfarenheter, konkreta förslag på vad vi kan göra för att vända om, börja om, göra rätt och bättre denna gång. Vi tror att när vi möts utifrån våra olika professioner kan ett hopp vi tidigare inte fått blick för födas.

Vi hoppas få hjälpa och stödja varandra i att orka se allvaret i situationen och även hjälpa och stödja varandra att arbeta för omställning och hållbara sammanhang.

kulturodlarparken och miljödiplomering.

Program våren 2020

26 & 29 Januari - How dare we?!

Temat ”How dare we?!” är inspirerat av kompositörens Maria Lithell och hennes 4e album, ”Seven deadly sins” (maj 2018). Mässan gästas av musikerna Maria Lithell och Jerker Eklund. Efter mässan samtalar  Lisa Westberg, Lars-Magnus Österberg och Maria Lithell. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, Billy Larsson och Katja Bergman.

26 januari kl. 17 Smedjemässa med Maria Lithell
29 januari kl. 18.30 Samtalskväll om sorg, skuld och kraft att handla 

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

23 & 26 februari - den rätta läran

Mässa på temat ”Den rätta läran” lyfter den ortodoxa kyrko-traditionens förståelse av människans plats i skapelsen i relation till klimatförändringar och miljöförstöring. Mässan gästas av musikern Hayk Hakobian på doduk. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, Luisine Djanyan och Aleksey Knedlyakovsky, från Pussy Riots.

23 februari kl. 17 Smedjemässa - om trons rötter och hoppet om en framtid
för barnen
26 februari kl. 19 Samtalskväll om feminism, aktivism och konst

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

22 mars - ett patriarkalt arv

Finns det några kopplingar mellan de patriarkala strukturer som präglat såväl kyrka som samhälle till att det lilla samhället Paradise i Californinen slukades av lågor 8 november 2018? Mässan gästas av musikern David Fredriksson. Samtalskväll mellan Lotti Sharif, Martin Hultman och David Fredriksson.

22 mars kl. 17: Smedjemässa - mannen och det förlorade paradiset.

INSTÄLLT TILLS VIDARE: Samtalskväll om hur mans-normer och miljöförstöring kan höra ihop. Återkommer med datum längre fram i vår.

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

26 april - vatten är liv

En mässa på temat Vatten är liv - om Gröna kors och ekologisk teologi berättar om the Earth Charter och kristen eko-teologi. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, Stellan Vinthagen, proffessor i icke-våld, och Carina Gustafsson från Gröna korset.

26 april kl. 17 Smedjemässa - om Gröna kors och ekologisk teologi.
INSTÄLLT TILLS VIDARE: Samtalskväll om behovet av rent vatten och av goda gemenskaper. Återkommer med datum längre fram i vår.

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

24 & 27 maj - den undre och inre vägen

Den undre och inre vägen vill hjälpa oss att kommunicera bättre med allt runt omkring oss. Mässan gästas av musikern David Rothenberg. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, David Rothenberg och Helena Granström.

24 maj kl. 17 Smedjemässa - om att lyssna på naturen, djuren och sig själv.
27 maj kl.19 Samtalskväll om att lyssna på naturen, djuren och sig själv.

--