Meny

Högsbo Smedja

Forum för möten mellan kultur, teologi och praktiskt tänkande för framtiden.

Ursprung

Högsbo smedja har sin bas i Högsbo församling. Rötterna finns i församlingens mångåriga arbete för hållbart mänskligt liv på jorden, vilket bland annat tagit sig uttryck i kulturodlarparken och miljödiplomering.

Framtiden

Miljöförstöring griper in i alla andra utmaningar i samtiden som den verkliga ödesfrågan. Oron för vår jords framtid påverkar alla, och bidrar till en tärande känsla av att vara lösryckt och rotlös på jorden. Religion är språk och berättelser som kan famna stora frågor, och inge hopp om liv bortom apokalypsen. Till vår hjälp söker vi konstens språk, som bär och gestaltar komplexitet och sanning, gravitation och riktning på samma gång.

Vi vill erbjuda kunskap och hopp

Vi behöver forskning, levda erfarenheter, konkreta förslag på vad vi kan göra för att vända om, börja om, göra rätt och bättre denna gång. Vi tror att när vi möts utifrån våra olika professioner kan ett hopp vi tidigare inte fått blick för födas.

Vi hoppas få hjälpa och stödja varandra i att orka se allvaret i situationen och även hjälpa och stödja varandra att arbeta för omställning och hållbara sammanhang.

Program våren 2020

26 & 29 Januari - How dare we?!

Temat ”How dare we?!” är inspirerat av kompositörens Maria Lithell och hennes 4e album, ”Seven deadly sins” (maj 2018). Mässan gästas av musikerna Maria Lithell och Jerker Eklund. Efter mässan samtalar  Lisa Westberg, Lars-Magnus Österberg och Maria Lithell. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, Billy Larsson och Katja Bergman.

26 januari kl. 17 Smedjemässa med Maria Lithell
29 januari kl. 18.30 Samtalskväll om sorg, skuld och kraft att handla 

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

23 & 26 februari - den rätta läran

Mässa på temat ”Den rätta läran” lyfter den ortodoxa kyrko-traditionens förståelse av människans plats i skapelsen i relation till klimatförändringar och miljöförstöring. Mässan gästas av musikern Hayk Hakobian på doduk. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, Luisine Djanyan och Aleksey Knedlyakovsky, från Pussy Riots.

23 februari kl. 17 Smedjemässa - om trons rötter och hoppet om en framtid
för barnen
26 februari kl. 19 Samtalskväll om feminism, aktivism och konst

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

22 mars - ett patriarkalt arv

Finns det några kopplingar mellan de patriarkala strukturer som präglat såväl kyrka som samhälle till att det lilla samhället Paradise i Californinen slukades av lågor 8 november 2018? Mässan gästas av musikern David Fredriksson. Samtalskväll mellan Lotti Sharif, Martin Hultman och David Fredriksson.

22 mars kl. 17: Smedjemässa - mannen och det förlorade paradiset.

INSTÄLLT TILLS VIDARE: Samtalskväll om hur mans-normer och miljöförstöring kan höra ihop. Återkommer med datum längre fram i vår.

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

26 april - vatten är liv

En mässa på temat Vatten är liv - om Gröna kors och ekologisk teologi berättar om the Earth Charter och kristen eko-teologi. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, Stellan Vinthagen, proffessor i icke-våld, och Carina Gustafsson från Gröna korset.

26 april kl. 17 Smedjemässa - om Gröna kors och ekologisk teologi.
INSTÄLLT TILLS VIDARE: Samtalskväll om behovet av rent vatten och av goda gemenskaper. Återkommer med datum längre fram i vår.

Läs mer om mässan och samtalskvällen

--

24 & 27 maj - den undre och inre vägen

Den undre och inre vägen vill hjälpa oss att kommunicera bättre med allt runt omkring oss. Mässan gästas av musikern David Rothenberg. Samtalskväll mellan Lisa Westberg, David Rothenberg och Helena Granström.

24 maj kl. 17 Smedjemässa - om att lyssna på naturen, djuren och sig själv.
27 maj kl.19 Samtalskväll om att lyssna på naturen, djuren och sig själv.

--