Foto: Pablo Merchan Montes

En dag om kristen feminism

Fyra år har gått sedan Metoo-uppropet. Årets konferens handlar om #Vardeljus och vad som hänt sedan dess? Seminarium och panelsamtal i Carl Johans församling.

Carl Johans församling har sedan 2015 arrangerat en konferensdag med kristen feminism i fokus. Formatet har förändrats genom åren och varit ett gemensamt projekt tillsammans med andra samfund i Majorna och studieförbund. 2021 års upplaga är en endagshappening med Sensus studieförbund som partner. Vår ambition är att ge inspiration, nätverk och nya perspektiv i arbetet för en feministisk framtid i våra kyrkor!

#vardeljus

Under hashtagen #metoo delade kvinnor världen över med sig av sina erfarenheter av sexuellt våld och sexuella trakasserier. Uppropet spreds sig också snabbt till Sverige där kvinnor i olika yrkesgrupper och branscher gick samman för att uppmärksamma sexuella trakasserier på arbetsplatser. 

#Vardeljus är Svenska kyrkans Metoo-upprop som publicerades 24 november 2017. Upptropet undertecknades av 1382 anställda kvinnor i Svenska kyrkan.

Fyra år har nu gått. Var står vi nu? 

Intresseanmälan

Fyll gärna i formuläret längre ner! Fri entré. 

Program lördag 13 november 2021

Se presentation av medverkande längre ner. 

kl. 10 – 10.45 Välkomna! 

Inledning och presentation av dagen.

Skådespelare Susanna Helldén, Teater Tofta, och Malin Molin tar oss tillbaka till me too-uppropet och några av de berättelser som kom fram under hashtagen #vardeljus.

Plats: Sjömanskyrkan

kl. 11 – ”Jag är Herrens tjänarinna”: Sociala och religiösa hierarkier i Bibelns värld och vår .

Thomas Kazen, professor i Bibelvetenskap på Enskilda Högskolan Stockholm, har framförallt forskat på den tidigkristna miljön och föreställningar om renhetslagar och maktförhållanden.
Plats: Sjömanskyrkan

kl. 12 – Lunch - du fixar den själv!

kl. 13.30 -14.30 – Seminarium ”Patriarkat i mörker och ljus”

Anna Ardin, diakon och författare, och Sara Waldenfors, präst, samtalar med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf från podden Ingen hinner fram, om patriarkala och kyrkliga strukturer där sexuella och andliga övergrepp tillåts. Hur har det sett ut och hur kan vi som kyrka och samhälle ta oss vidare?

Plats: Carl Johans kyrka

kl. 15 – Frågestund och panelsamtal

Alla deltagare i konferensen har chans att ställa frågor till panelen. Sensus studieförbund samlar in frågor och fördelar ordet. 
Plats: Carl Johans kyrka

kl. 16 – Häng  och snack

Studieförbundet Sensus håller samtalen igång. Tilltugg och nätverkande.
Plats: Carl Johans församlingshem

kl. 18 – Mässa med musik av Masthuggets popkör under ledning av Madelene Birgenius. 

Plats: Carl Johans kyrka

Medverkande 

Anna Ardin

Diakon i Equmeniakyrkan och författare till böckerna ”Profetisk diakoni” och ”I skuggan av Assange” – en bok om övergrepp, drev och kvinnors rättigheter.

Susanna Helldén och Malin Molin

Frilansande skådespelare som är verksamma i Göteborg med omnejd. Susanna driver Teater Tofta sen tolv år tillbaka, där hon  för närvarande spelar monologen Aldrig Mozart och repeterar barnföreställningen En Förtrollad Jul. Malin och Susanna har tidigare arbetat tillsammans på Teater Tofta, och just nu kan man också se Malin på Borås Stadsteater. 

Thomas Kazen

rofessor i Bibelvetenskap på Enskilda Högskolan Stockholm. Har framförallt forskat på den tidigkristna miljön och föreställningar om renhetslagar och maktförhållanden.

Sara Waldenfors

Präst i Svenska kyrkan som drev podcasten ”Nya Sextamentet”.

ludvig Lindelöf

Präst, krönikör och poddare i Ingen hinner fram.

Pontus Bäckström 

Församlingsherde i Carl Johans församling, krönikör i GP och poddare i Ingen hinner fram.

 

Intresseanmälan

För att vi ska få ett hum om hur många som kommer så fyll gärna i intressanmälan! Då kan vi också kontakta dig om det blir förändringar i programmet. 

Det kostar ingenting att medverka i konferensen.