Vigsel

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När ett par gifter sig i kyrkan och tar emot välsignelsen säger de ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, de lägger den i Guds händer. Det uttrycks med läsning av bibelord, brudparets löften inför Gud, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet.

OM VIGSELN

Var kan vi gifta oss?

I de flesta fall äger vigseln rum i kyrkan. Många tycker att kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Alla  kyrkor i Byske-Fällfors församling står öppna för vigsel, men vi är även öppna för era egna förslag på vigeslplats. Utomhusvigslar under sommaren är ofta omtyckta, och känner man inte för att braska på med pukor och trumpeter är brudparet, prästen och ett par vittnen det enda som egentligen behövs för att vigseln ska bli juridisk giltig. De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap. Den som vill gifta sig i en annan församlings kyrka kontaktar den församlingen. Var gärna ute i god tid för att boka, särskilt om ni ska gifta er under sommaren. Vigsel i Byske-Fällfors församling bokas via Skellefteå pastorats bokning.

Kontakta bokningen (nytt fönster)

Vad händer efter bokningen?

Tillsammans med bokningen kommer ni överens om tid och plats för vigsel och därefter bokas  präst och musiker utifrån deras arbetsschema. Kanske har ni särskilda önskemål om just präst och musiker? Då försöker vi i möjligaste mån att tillgodose dem.

Innan vigseln kommer ni att få träffa prästen för att samtala om vigselns innebörd och om vigselgudstjänsten. Den har en fast struktur, men ni har möjlighet att till en del anpassa den efter egna önskemål. Har ni särskilda önskemål gällande musik, är det klokt att kontakta vår musiker i god tid.

Om ni har egna musiker och sångare som kommer att medverka under vigseln, så kanske de vill öva i kyrkan i förväg. Berätta det när ni bokar tid för vigseln, så kan vi boka in en tid för övning också.

Behöver ni inspiration för musiken? Klicka på länken för att lyssna på smakprov på hur mycket som kan spelas på en kyrkorgel. Kanske blir ni förvånade!

Kyrkomusik

Får alla gifta sig i kyrkan?

För att vigas i Svenska kyrkan krävs att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan. Vigseln i kyrkan är helt avgiftsfri. I kyrkohandboken finns olika typer av vigselordningar. Sedan kyrkostyrelsens beslut 2009 erbjuder Svenska kyrkan även vigselgudstjänsten för par av samma kön.

Kom ihåg

Innan vigseln ska brudparet ha ordnat med hindersprövning. Kontakta Skatteverket för mer information.

Vill ni veta mer?

Kan vi smycka kyrkan själva? Finns det mikrofoner till vår sångare? Här har vi samlat praktisk information som kan vara till hjälp i er planering av vigsel.
Klicka här för att komma till sidan med praktisk information.

Vill ni göra ett virtuellt besök i någon av våra kyrkor, klicka här för att komma till en sida med interiörbilder av Byske, Fällfors och Finnträsk kyrkor tagna med panoramafoto.

På Svenska kyrkans webbplats finns mer nyttig information om vigsel.