Om Byske-Fällfors församling

Svenska kyrkan Byske-Fällfors församling ingår i den världsvida kristna kyrkan. Den finns både i storstadens slum, på kalfjället, i skuggan under ett träd i väglöst land och i våra hjärtan. Den når dit nästan ingen annan når.

Byske-Fällfors församling har 5183 invånare och en kyrkotillhörighet på ca 85%. Ett 15-tal personer (fler under sommarsäsong) är anställda i församlingen. 1:a januari 2014 blev Byske-Fällfors församling en del av Skellefteå pastorat som är en administrativ samverkan mellan Byske-Fällfors, Kågedalens, Jörn-Bolidens, Sankt Olovs församling och Skellefteå landsförsamling.

I församlingen finns tre kyrkor; en i Byske, en i Fällfors och en i Finnträsk. Dessutom finns ett antal kapell och bönhus. Sedan 2003 huserar all personal,  utom kyrkogårdspersonalen, i församlingshemmet Broselsgården i Byske.

De människor vi i Byske-Fällfors församling har ett speciellt ansvar för är dels den bofasta befolkningen men också de som under sommarhalvåret vistas på Byske camping och i närliggande semester/stugområden. Under delar av sommarhalvåret utökas orternas befolkningsunderlag markant i och med de stora turistsatsningar som gjorts/görs i närområdena.Omgivningarna i Byske-Fällfors församling består till stor del av landsbygd med större och mindre byar samt ett större samhälle, Byske. Närheten till både hav, skog och vackra naturupplevelser har gjort omgivningarna kring Byske laxdal till viktiga platser för turism, rekreation och sportfiske. Guds sköna natur väldigt påtaglig här!

En älvdal full av underbara håvor.

Första gången Byske nämns är troligtvis i ett dokument från 1337.

I dokumentet testamenteras halva laxfisket i Bredhabyskio (Byske nedre älvdal) till Helgeandshuset i Stockholm. Helgeandshus (Helige andens hus) kallades i Europa under medeltiden en typ av kombinerade ålderdomshem och sjukhus som var en viktig del av tidens omsorgsväsen.

Bakom testamentet stod Gudlef Bilder som sannolikt verkade som präst. Hans koppling till Byske och Byskeälven, samt gåvans bakgrund är dock höljd i dunkel.

Vad som i dag sätter Byske på kartan är dels den laxrika älven, dit sportfiskare från hela världen söker sig under högsäsong, men även den femstjärniga campingplatsensom blivit ett mycket populärt resmål för våra norska grannar. Byske blir också ofta en naturlig anhalt på de lite mer långväga europaresenärernas resor i midnattssolens land.