Vigsel

Man behöver inte vara troende för att kunna hålla med om att kärleken till en anan människa känns som att snudda vid något himmelskt. Rent gudomligt. I en kyrklig vigsel är detta kärnan, att räkna med Guds närvaro och delaktighet i ett gemensamt liv. Den högtidliga vigselakten, där kyrkorummet eller inramningen förstärker känslan av högtid och allvar, vill även den vara ett stöd när vardagen gör sig påmind.
Under vigselakten avger brudparet löftet ”Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt”. Löftena säger inget om att leva lyckliga i alla dagar. Löftena handlar istället om viljan, en uppriktig önskan, att dela livet med varandra vad det än bjuder. Det paret lovar är äktenskapets fundament, att ta hand om varandra. Under vigselakten ger även Gud sitt löfte att hjälpa och stötta paret i livets alla skeenden, som en påminnelse om den kärlek som aldrig dör.
Naturligtvis är bröllopet kärlekens fest mer än viljans. De är ju två människors kärlek till varandra som gör att de stiger fram inför Gud och församlingen för att avge sina löften till varandra. Kärleken är fantastisk och det kan vi läsa om i första Korintierbrevets trettonde kapitel. ”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken”.