Ovanlig vigsel i HLK

I januari 2011 genomfördes en ovanlig vigsel i Heliga Ljusets kyrka i Torvalla. Det var inte vigselakten som var ovanlig utan tidpunkten. En tisdagmorgon 8:00!

Kalle Rosén ringde till Svenska kyrkans kansli i Brunflo i mitten av december med en ovanlig och mycket precis önskan. Han ville gifta sig i Heliga Ljusets kyrka en viss tisdag klockan 8 på morgonen!

ÖP-intervju vid ovanlig vigsel i Heliga Ljusets kyrka.
Blivande brudpar intervjuas av ÖP-repotageteam. Bild: Hans-Åke Grinde

Bakgrunden var att paret samma dag skulle flyga till Thailand på en längre semester och ville ordna med vigsel i all enkelhet i direkt anslutning till sin avresa. Vigselkapellet på Arlanda var dock upptaget och Kalle ringde då till Svenska kyrkans kansli i Brunflo med sin vädjan.

Ovanligt men inte omöjligt var svaret han fick. Efter några samtal med präst och kantor så kunde Kalle få det besked han önskade. Vigsel i Heliga Ljusets kyrka tisdag 18 januari 08:00.

Den ovanliga tidpunkten lockade även ÖPs repotageteam till kyrkan denna tidiga morgon.

Maria Karlsson, präst i Torvalla, svarade ja utan någon som helst tvekan.

ÖP-reportern Urban Råberg samtalar med prästen Maria Karlsson.
ÖP-reportern Urban Råberg samtalar med prästen Maria Karlsson. Bild: Hans-Åke Grinde

- Det här ska bara bli så roligt, sa hon när bokningen var klar och hon fick personuppgifterna i sin hand.

Kantorn Acki Schweitzer uttryckte samma glädje men var lite orolig över den tidiga timmen. Hon vill helst vara på plats vid orgeln och förbereda sig minst en timma innan. Om man dessutom räknar bort ½ timme som bröllopsgästerna börjar anlända innan och resetid till kyrkan så räknade Acki med att kliva ur sängen vid 5 tiden på morgonen.

Det blev en mycket fin vigsel med ett 15-tal gäster som paret hade bjudit in via SMS dagen innan. Allt för att undvika present- och klädhysteri i enkelhetens anda.