Näs kyrka

Vackert belägen på en höjd med sjön Näkten nedanför ligger Näs kyrka. En medeltidskyrka som, efter flera förändringar, den sista 1820 då tornet invigdes, är en av Jämtlands vackraste.

Interiören är tydlig rokoko. Altaruppsats, predikstol, den unika korbågen, korskrank och altarring är utförda av Johan Edler d.ä. från Lockne.

Dopängeln däremot är gjord 1802 av hans son, Jonas Edler.

Kopia av Näs dopfunt.
En kopia av dopfunten finns på Jamtli, Östersund. Bild: Barbro Thörn

Korbågen, eller triumfbågen, är också ovanlig i våra kyrkor. Den skulle markera skillnaden mellan präster och vanligt folk.

Den stora altartavlan med Kristus på korset är målad av Erik Norlander 1769 liksom den nedre, mindre målningen som visar när Jesus instiftar nattvarden.

Predikstolen samt tavlan ovanför densamma målades av Anders Berglin från Östnor, Hackås.

En dopfunt i trä, unikt skuren ur ett trästycke, daterad till 1100-talet, med vacker ornamentik har också funnits i kyrkan. Dopfunten förvaras numera i Historiska museet i Stockholm som en av landets främsta reliker!
En replika av den finns på Jamtli, Östersund.

Vägbeskrivning:
Från Brunflo/Östersund:
Åk Rv 45 mot Mora. I Fåker tar du avfart till vänster, mot Näs kyrka.

Om orgeln

1871 byggdes kyrkans första orgel av Petrus Bylander, Marieby. Den står nu i kyrkans kor. På läktaren finns istället en orgel vars fasad är från 1901 då Näs fick sin andra orgel, byggd av E.A. Setterquist och son, Örebro. 1943-1944 byggdes orgeln om på nytt, denna gång av Bo Wedrup, Uppsala. 1971 var det återigen dags för en ombyggnad.

Karin Månsson som tidigare varit kantor i Näs berättar:
—1970 gav kyrkorådet tillstånd till satsning på en ny orgel. Henne Lindroth tillsattes sin orgelkunnig, Han pläderade för en enmanualig orgel med tanke på det lilla kyrkorummet, men jag lyckades övertyga honom om en tvåmanualig orgels större repertoarmöjligheter. Orgelbyggaren Walter Thür, Torshälla, fick uppdraget att bygga den nya orgeln, som kunde invigas 22 augusti 1971. Den har fungerat mycket bra.

Näs kyrkas läktarorgel. Bild: Michael Eriksson.

Orgeln har två manualer, självständig pedal och 16 stämmor.

Huvudverk:
Gedackt 8’
Principal 4’
Rörflöjt 4’
Waldflöjt 2’
Mixtur 4-5 chor
Trumpet 8’

Svällverk:
Fugara 8’
Rörflöjt 4’
Traversflöjt 4’
Principal 2’
Sesquialtera 2 chor
Scharf 3 chor
Tremulant

Pedal:
Subbas 16’
Gedackt 8’
Kvintadena 4’
Fagott 16’

Informationen om orglen kommer från Härnösands stifts orgelinventering.