Foto: Ikon

Tikva

Söker du balans i ditt liv? Behöver du varva ner och vara här och nu? Här kan du följa ett Tikva-pass tillsammans med diakon Clary Nilsson. Passet hjälper dig att få kontakt med både kropp och själ.

Tikva är ett hebreiskt ord som betyder hopp. Träningsformen är övningar för hela människan; kroppsrörelser, nya tankar, nya inre bilder. Kroppsövningarna är enkla men effektiva för smidighet, andning och blodcirkulation. Under passet talas ord som bygger upp och uppmuntrar din självkänsla och ditt människovärde. Övningarna hjälper dig att förändra negativa tankar och förmedlar hopp till din själ.

Du är med efter egen förmåga vilket gör att alla kan delta oavsett tidigare förutsättningar. De som kan är delaktiga i alla kroppsövningar, en del lyssnar sig bara igenom passet. Målet är att du som deltar ska förstå att du är en del av något större. Innanför inte utanför.

Det krävs inga förkunskaper eller speciella kläder för att kunna delta på ett Tikva-pass. I videon nedanför guidar diakon Clary Nilsson dig i ett 30 minuter långt pass. Det kan vara skönt att använda en matta eller att liggunderlag, men det går också bra att sitta i en stol. Om du blir kall kan du använda en filt.

Mer om Tikva

Tikva är en svensk träningsform som utvecklades av Mimmi Edin för cirka 13 år sedan efter att hon drabbats av en whiplashskada. I sitt arbete på ett gym mötte hon ofta människor som hade både fysiska och psykiska svårigheter. Med stort engagemang för hälsa och friskvård och med sin kristna tro som grund tog hon tillsammans med en sjukgymnast fram rörelser som var bra för både kropp och själ.

Tikva är en träningsform och avslappningsmetod med fokus på balans och en inre tillit. Inspiration hämtas från Psalm 23 och textinnebörden ”du låter mig vila på gröna ängar, du för mig till vatten där jag finner ro”. Tikva bygger på den kristna värdegrunden att behandla alla lika och med respekt.