Ny mässhake

Bromma församlingen har fått en ny mässhake som skapats av textilkonstnären Tove Kärrö. Mässhaken är en gåva från hederskyrkvärd Margareta Titze.

Den nya mässhaken är i den liturgiska färgen vit och togs i bruk vid en mässa söndagen den 20 juni. Mässhaken har utformats av textilkonstnär Tove Kärrö särskilt för Bromma kyrka. Hon har tidigare gjort en bursa och kalkduk till kyrkan med element som nu går igen också i mässhaken. 

- Denna mässhake kommer nu att bli en del av Bromma kyrkas långa historia, sade kyrkoherde Torbjörn Gustavsson innan han förrättade den första mässan i den nya mässhaken.

Vårt hus

Han tillade att mässhake heter casula på latin, vilket betyder vårt hus:

- Kanske där vi vill vara, där vi får trygghet.

Kyrkoherden får hjälp att ikläda sig mässhaken för första gången. 

Broderiteknik och material

Mässhaken är av engelskt ylletyg (Wool Barathea) och fodrad med shatungsiden. Bladkronorna är broderade med stjälkstygn, guldbroderierna med  läggsöm och de blå partierna med något Tove kallar förskjutna stjälkstygn. 

Margareta Titze som skänkt mässhaken har varit kyrkvärd under fyra kyrkoherdar och var med under renoveringen av Bromma kyrka år 1996. 

En gåva

- Jag vill gärna ge något tillbaka. Detta är en gåva av kärlek till Bromma kyrka och till Bromma församling och jag hoppas att den ska föra välsignelse med sig till de präster som ska bära den i många år, säger hon.

Här syns baksidans rikligare broderier. Tove Kärrö och Margareta Titze på varsin sida om kyrkoherde Torbjörn Gustavsson som bär den nya mässhaken.

Detaljbild: Korset på framsidan (läggsöm).

Detaljbild: Korset på baksidan (läggsöm).

Detalj från baksidan. Blå partier i förskjutna stjälkstygn.

Här syns kalkduken och bursan som Tove Kärrö tidigare skapat för Bromma kyrka.