Foto: Bromma församling

Församlingen tänder ditt ljus när du inte kan

Kan du inte ta dig till Bromma kyrkogård på Allhelgonahelgen? Lugn, graven du tänkte besöka behöver inte förbli mörk – Bromma församling tänder gravljuset åt dig.

Bromma Församling tänder ett ljus åt dig

Om du inte vill eller har möjlighet att ta dig till kyrkogården vid Bromma kyrka kan Bromma församling hjälpa dig att tända ett ljus den 31 oktober. Mejla gravnummer och namnet som står på graven till ingrid.arvidson@svenskakyrkan.se eller ring 08-564 355 80 senast torsdag den 29 oktober så hjälper vi dig. Ljus kan också tändas i minneslunden.

Ljuständningen är kostnadsfri men du får gärna skänka en gåva till församlingen diakoni:
- Swish: 123 670 32 68, meddelande ”diakoni”
- Bankgiro: 5521-6584, märk betalningen ”gåva diakoni”

Under Allhelgonahelgen kommer besökare, både från olika delar av Stockholm och runt om i landet, för att tända ljus på Bromma kyrkogård. Det här året skiljer sig från andra år på många sätt, och även våra högtider påverkas.

En del besökare kan inte ta sig till kyrkogården och en del kanske inte vill på grund av coronaviruset. I den rådande situationen kommer säkerheten först.
Bromma församling vill ändå se till att alla som önskar får ett ljus tänt.
– Eftersom det finns de som inte kommer kunna ta sig till kyrkogården i år så tänder vi ett ljus åt dem på en grav eller i minneslunden, berättar Bromma församlings diakon Ingrid Arvidson.

Att tända ljus för att minnas nära och kära kan betyda mycket. Ingrid Arvidson berättar att ljuständningen i Sverige har ökat sen hon var liten, och nu lyser hela kyrkogårdar av alla ljus som tänds under Allhelgonahelgen.
– Vi behöver riterna, förklarar hon. Det är något med värmen och ljuset. Att kunna förlora sig i en ljuslåga – det skapar lugn och tröst.

Sorg kan ofta vara något vi håller för oss själva eftersom många har svårt att prata om det de känner när de har förlorat någon. Att då få tända ett ljus kan vara som en tyst bön eller en kärleksfull handling när vi minns de som inte längre finns bland oss.
– Vi behöver tillåta våra känslor, och att tända ett ljus kan trösta oss, menar Ingrid Arvidson.

Lördagen den 31 oktober kommer Bromma församling tända ljus för de som inte har möjlighet att ta sig till kyrkogården. För att få ditt ljus tänt hör du av dig till församlingen senast torsdag den 29 oktober. Du hittar mer information om hur du gör i rutan ovanför den här texten.

Ingrid Arvidson

Tillförordnad verksamhetschef barn, ungdom & familj, Diakon, Volontärsamordnare, Fondhandläggare