8/7 Bach i folkton

Två musiker med förankring inom både folkmusiken och barockmusiken möts med utgångspunkt i J.S. Bachs musik.

Bach i folkton

bromma kyrka tisdag 8 juli kl. 19.30


Medverkande:
Kristine West, flöjter, och Erik Rydvall, nyckelharpa.

Om konserten:

Musiken av Johann Sebastian Bach är tidlös och det sägs ofta att den tål vad som helst. Ändå är det inte självklart att som musiker ta sig rätten att arrangera eller ändra om i denna musik, som är så spelad och älskad världen över. Då vi båda har våra musikaliska rötter i den svenska folkmusiken har vi närmat oss Bachs musik från ett folkmusikaliskt håll, och därmed tagit oss friheten att sätta vår egen prägel och låta den egna musikaliteten genomsyra repertoaren. Vi har även valt att blanda Bachs musik med folkmusik - dels för att vi tycker att kombinationen har ett värde i sig, dels för att det är musik som vi tycker mycket om att spela. Musiken på denna skiva utgörs således av ett axplock ur Johann Sebastian Bachs musikaliska skattkammare tillsammans med folkmusikfavoriter i egna arrangemang. Musiken är färgad av inspiration från naturen, spelmansstämmor på somrarna och uppväxten i en folkmusikmiljö med jam och buskspel. Resultatet, tror vi, blir ett möte mellan spelmansmusik och J.S Bachs musik där lyssnaren får följa oss på en spännande och virvlande resa från barocken till idag. — Erik & Kristine

Medverkande

Erik Rydvall

Nyckelharpsspelmannen Erik har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen. Med sitt starka personliga uttryck och virtuosa spel och sin ständinga lust till nya utmaningar är han en hett eftertraktad musiker, ofta till samarbeten över genregränser. Under utbildningen på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm var Erik med och startade upp den flerfaldigt prisbelönta folkmusiktrion Nordic. Några år senare bildades duon Rydvall/Mjelva tillsammans med den norska hardingfelespelmannen Olav Luksengård Mjelva. Eriks musikaliska bredd kan inte beskrivas bättre än att han har turnerat med flamencokompaniet “Flamencos en route”, Danska radions flickkör, Norrlandsoperans Symfoniorkester, Dalasinfoniettan, konsertorganisten Gunnar Idenstam samt med den svenska världsmusikens grundare Ale Möller. Under de senaste åren har Erik tagit sig an soloprojektet att spela Bachs partitor för violin och cello på nyckelharpa. Ett mycket ovanligt med samtidigt självklart möte mellan Bachs musik och den svenska nyckelharpan som har anor ända tillbaka till medeltiden.

Kristine West

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Med masterexamen i tidig musik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, flertalet stipendier från bl. a. Kungl. Musikaliska Akademien, Konstnärsnämnden, Kulturrådet och Statens Musikverk, såväl som med en omfattande konsertverksamhet, har hon etablerat sig på musikscenen. Som solist och ensemblemusiker har Kristine turnérat i Norden, Tyskland, Holland och Turkiet. Hon anlitas frekvent som flöjtist i barockorkestrar som exempelvis Drottningholms Barockensemble. Med 2 album i eget namn har hon mottagit lovord från bl. a. Sveriges Radio P2 och internationell press. Kristine har samarbetat med Sveriges Radios Symfoniorkester, Blåsarsymfonikerna samt gjorde under hösten 2018 en turné som solist med Gävle Symfoniorkester. 
Flöjten lär vara ett av världens äldsta instrument och finns representerad i stort sett alla kulturer världen över. Kristine spelar på flöjter av trä, såsom blockflöjter, traversflöjter och olika typer av tvärflöjter och pipor.

Dancing with Bach

Duon släppte sitt första gemensamma album, Dancing with Bach, sommaren 2020, har turnerat i Sverige, Norge och Danmark sedan starten 2018 och medverkat i SVT vid två tillfällen.