Frågor och svar om konfirmation

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om konfirmation från föräldrar.

Ingen av oss föräldrar är med i Svenska kyrkan. Kan vårt barn konfirmeras ändå?

Ordagrant betyder ordet konfirmation bekräftelse. Det man bekräftar är dopet, så det enda som behövs för att bli konfirmand i Svenska kyrkan är att man är döpt och att man är medlem i Svenska kyrkan eller i en annan evangelisk luthersk kyrka. Är man inte döpt när man påbörjar sin konfirmandtid kan man bli det under konfirmandtiden, kanske under en lägervistelse. Du som är förälder blir självklart tillfrågad om detta före dopet sker.

Vårt barn är medlem men inte döpt. Kan hon konfirmeras ändå?
Ditt barn kan anmäla sig till konfirmationen och påbörja sin konfirmationstid. Men för att bli konfirmerad måste man vara medlem i Svenska kyrkan, eller i en annan evangelisk luthersk kyrka, samt döpt. Dop kan ske under konfirmationstiden.

Mitt barn har inte sovit borta många nätter, vi oroar oss för hur det ska gå att åka på läger. Ska jag kontakta lägerledarna?

Många konfirmander upplever lägervistelsen som ett minne för livet och ledarna, såväl de anställda som de ideella, gör sitt bästa för att det ska bli ett gott och roligt minne. Därför är det bra om ledarna känner till oro och farhågor så att de kan stötta och hjälpa till om det behövs.

Min barn har dyslexi och bävar för att tvingas läsa högt ur Bibeln eller göra något annat där det blir tydligt med lässvårigheterna, till exempel spela Trivial Pursuit. Vad kan jag som förälder göra?

Konfirmationstiden är en tid att testa och lära om kristen tro. Det görs genom samtal, övningar och lekar. Tiden bygger mycket på gruppgemenskap och att konfirmanden känner sig trygg i gruppen. Som förälder kan du berätta för ledarna om ditt barns bekymmer, så att barnet inte behöver läsa högt. Det är viktigt att konfirmationstiden blir en bra och positiv tid för ditt barn.