Att planera ett dop

I grund och botten är dopet en gåva från Gud till det lilla barnet, och allt runt omkring kan se olika ut. Vi har samlat en del inspiration och tips här.

Hur vill ni ha dopdagen?

När man börjar planera ett dop är det bra att fundera över hur man vill att dopdagen ska se ut. När och i vilken kyrka ska dopet äga rum? Vill ni att ert barn ska ha faddrar? Vilka ska ni bjuda? Vill ni be någon av gästerna att läsa något i kyrkan och ska ni fortsätta att fira efter gudstjänsten?

Välj datum och boka in

Efter att ni har börjat få en bild över era önskemål är det dags att välja datum! Kolla era kalendrar och kontakta sedan er församlingsexpedition. I våra församlingar finns det möjlighet att fira dop i eller i anslutning till gudstjänsterna på söndagarna. Vi har även dopgudstjänst 1 lördag/månad. Dopet kostar ingenting. Präst, musiker, vaktmästare och kyrka ingår. Tänk på att vara ute i god tid. Fråga tilltänkta faddrar och skicka ut inbjudningar om ni ska ha gäster.

Prata med prästen om utformning

Vanligen träffar man prästen en gång före dopet för att gå igenom vad som kommer att hända under akten och utformning av dopet. Har ni speciella önskemål kring dopet?

Dopkläder

Vilka kläder som den som döps ska bära vid dopet är upp till var och en. Man måste inte ha några särskilda kläder men det är en gammal tradition att bära vit klädsel vid dop. Det vita symboliserar renheten och storleken på dopklänningen att barnet kan växa i tro. Redan i de allra första kristna församlingarna var de döpta klädda i nya vita kläder.

Låna dopklänning

Dopklänning finns att låna.

Välja sånger

Har ni speciella önskemål kring doppsalmer och dopmusik? Eller är ni ute efter lite inspiration? Här har vi samlat lite förslag på fina psalmer och sånger som välkomnar ert barn till världen. Ta upp eventuella önskemål i samtalet med prästen.

Förslag på psalmer:
21 Måne och sol
248 Tryggare kan ingen vara
381 Gud har en famn
383 Med vår glädje över livets under
386 Upp ur vilda, djupa vatten
606 Det gungar så fint
607 Jag är hos dig, min Gud
723 när du ser en droppe glittra
724 Gud fader har skapat mig.
744 Barn och stjärnor
791 Du vet väl om att du är värdefull
897 Det sker ett under i världen
898 Vid dopets källa
899 Innan
900 Barnet döps i nådens hav
901 Lilla liv
929 När du går från dopets källa

Vill ni ha en Dopfest?

Dopfesten i kyrkan kan fortsätta med ett kalas efteråt, tillsammans med familj, släkt och vänner. Om ni är intresserade av att ha en dopfest är det bra att fundera kring var festen ska vara och vad ni vill ni bjuda på. Ni kan också fundera på om ni kan be någon om hjälp med att baka eller duka fram kaffe?

Ni kan ha dopfesten i församlingshemmet

Om ni behöver en lokal att vara i, så har vi ett församlingshem i Kulltorp och ett i Bredaryd som man kan låna.

Att tänka på...

• Bestäm datum och tid för dopet i god tid. Ha ett extra datum i reserv, ifall det första är upptaget i kyrkan.
  • Kontakta oss och boka tid för dopet. Sedan blir ni kontaktade av prästen för ett dopsamtal. Då kan ni tillsammans gå igenom hela dopet steg för steg.
  • Vilka och hur många vill ni bjuda till doper? Skicka gärna ut inbjudningarna i god tid.
  • Mottagning efter dopet? I församlingshemmet eller någon annan stans? I församlingshemmet finns det dukar att hyra och porslin att låna.
  • Dopkläder? Det brukar finnas en dopklänning i församlingen som man kan få låna om man inte har en i släkten eller vill köpa en ny.
  • Välj faddrar om ni vill ha det, och fråga om de vill.
  • Fundera på vad ni vill ha för psalmer och musik under dopet. Kanske känner ni någon som kan sjunga?
  • Be släkt och vänner om hjälp! Kanske kan någon baka tårta, duka eller koka kaffe?
    Fotografering? Boka in en fotograf eller be en släkting fotografera.