Trycktest och tillfällig säkring av gravstenar

Sommaren 2013 tog Centrala gravvårdskommittén, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fram nationella riktlinjer för vilken belastning en gravsten ska klara.

En sten som är 30 cm eller högre ska klara ett drag/tryckbelastning på 35 kg (350N). En sten som inte klarar den belastningen riskerar att välta och skada personal, allmänhet och egendom. Dessutom finns risk att gravstenen skadas om den faller.

Under sommaren 2014 och 2015 kommer kyrkogårdsförvaltningen i Bräcke-Revsunds pastorat att genomföra trycktest på samtliga gravstenar på våra fem kyrkogårdar. Gravstenar som inte klarar de gränsvärden som är uppsatta kommer tillfälligt att säkras.

Ett brev kommer därefter att skickas ut till samtliga gravrättsinnehavare som är berörda av säkringen, med information och alternativ för att ordna med en säker montering av gravvården.