Någon att prata med

Själavård. Det kallar vi enskilda samtal med en präst eller diakon. Ett sådant samtal kan handla om allt mellan himmel och jord och är helt kostnadsfritt.

Själavårdssamtalet behöver inte vara av specifikt ”själslig” eller ”andlig” natur. Allt
mänskligt är lika viktigt. Allt som sägs inom själavårdssamtalet behandlas under tystnadplikt. Själavårdssamtalen är kostnadsfria och vanligtvis kan du snabbt få en tid för samtal med någon av församlingens präster eller diakoner.

Det finns inga krav på att du ska kalla dig kristen eller vara medlem i Svenska kyrkan, alla är välkomna till självavårdande samtal. Ta kontakt med en präst eller diakon om du vill ha ett enskilt självavårdssamtal.

Möjligheten att få prata med en jourhavande präst har funnits i över 60 år. Under 2017 tog 112-tjänsten Jourhavande präst emot totalt 74 926 telefonsamtal, ett snitt på 205 samtal/dygn.

I dag går det även att kontakta Jourhavande präst via chatt eller elektroniskt brev. Det är alltid kostnadsfritt att använda tjänsterna och du kan vara helt anonym.

Populär chattfunktion

Chatten startades för att möta behoven hos lite yngre åldersgrupper och det känns viktigt att de som behöver samtala kan göra det på det sätt som passar dem bäst.

Bild: Alex & Martin/Ikon

Under 2017 hade Jourhavande präst 8 417 chattkonversationer (i snitt 40 per öppet dygn) och 1 433 elektroniska brevkontakter.

Öppettider för Jourhavande präst

Via telefon

Öppet alla dagar 21-06. Ring 112 och be att få prata med Jourhavande präst

Via chatt

Öppet söndag-torsdag 20-24. Länk till chatten

Via digitalt brev

Brevlådan är alltid öppen, du får svar inom 24 timmar. Länk till digitala brevlådan

Kostnadsfritt och öppet för alla

Jourhavande präst och själavårdande samtal är alltid kostnadsfritt och öppet för alla. Du behöver inte ens vara medlem i Svenska kyrkan.

Vi kan erbjuda detta tack vare våra medlemmar, som även hjälper oss att ha kostnadsfri verksamhet som gudstjänster, konserter, öppen förskola, körer, Bibelstudium, föreläsningar och samtalsgrupper. Tack för ditt stöd!