Renoveringen av annexet är klar!

Äldre hus bär ofta på mystik och historia, dessa tål såklart att bevaras. Varsam modernisering och verksamhetsanpassning har därför varit ledord som präglat renoveringen av den östra flygelbyggnaden vid Stora Tuna prostgård- som nu står klar för användning.

Från golv till tak, bokstavligt talat. Det har varit en omfattande renovering, med många utmaningar och spännande lösningar, där inget lämnats åt slumpen. Annexet har rustats för att passa dagens moderna krav på en arbetsplats gällande både funktion, tillgänglighet och arbetsmiljö. Men, den ursprungliga karaktären och den tidsenliga charmen har bevarats, såsom kakelugn, vedspis, öppen spis, fönster, lister och färgsättning. Originalköket finns kvar, varsamt renoverat och moderniserat även det. Gamla dörrar har sparats och pärlspont har satts upp för att behålla känslan från svunna tider. 

Renoveringen startade i juni 2020 och blev ett något större projekt än förväntat.
     – Det är ett äldre hus där det mesta var lite som en vind och sned kuliss, berättar Leif Sjögren, fastighetstekniker i Svenska kyrkan, Borlänge.
     – Vi fick riva upp från grunden och stod under en tid på stora stenblock. Det har varit en tuff och spännande resa, med ett resultat över förväntan. Byggnaden uppfyller numera alla tänkbara behov, för alla-  både praktiskt och estetiskt, avslutar Leif.
 
Miljön kring Prostgården andas lugn och harmoni och insidan av annexet likaså.
   – Jag är väldigt glad över de nya lokalerna och mycket nöjd över resultatet, säger Per Henriksson Lerström, kyrkoherde.
    – Lokalerna är perfekt anpassade för både kontor och möten. Det öppnar upp möjligheter för fler gruppverksamheter, vilket är något vi vill satsa ytterligare på.
     Annexet är ett bra komplement till Prostgårdens lokaler, med högt i tak och mer akustik. Här är allt tillgänglighetsanpassat, det finns inga knarrande golv och det är helt ljudisolerade väggar, perfekt för samtal.
     – Kanske framför en eld vid öppna spisen, avslutar Per med ett leende.