”Jag älskar människor”

Karolin Kristin Baesch – tjänstebiträde i Svenska kyrkan Borlänge.

- Hej Karolin! Du är tjänstbiträde här i Svenska kyrkan Borlänge. Att vara tjänstebiträde, det är kanske inte så många som känner till vad det innebär?

- Präststudierna kommer att vara klara i januari och som en del i utbildningen ska jag tjänstgöra under sex månader innan jag kan vigas till EFS-präst. Om allt går väl prästvigs jag i juni.

Om vi ser tillbaka – vi är nyfikna och vill veta lite mer om dej.

- Någonstans bottnar det i att jag älskar människor. Jag har tidigare arbetat som flygvärdinna och därefter varit chef för flygvärdinnor. Att jag fick en chefstjänst hänger samman med en annorlunda, krisartad och samtidigt smått fantastisk del i mitt liv. Vid 22 års ålder drabbades jag av en fotskada, som blev än mer komplicerad av att jag fick sjukhussjuka. En elakartad infektion skulle innebära att läkarna skulle behöva amputera min fot. Under denna tid fick jag även reda på att mitt flygbolag skulle göra nedskärningar vilket i sin tur gjorde att jag skulle förlora mitt arbete. Detta var en djup kris och jag bad till Gud… innerligt, innerligt, innerligt.

Läkarna sa att det var ett mirakel, infektionen var borta, såren läkte och min fot fick sitta kvar. I samma veva hörde chefen inom flygbolaget av sig och meddelade: Du behövs som chef för flygvärdinnor i en annan del av företaget. Jag är så förundrad och tacksam och jag har svårt att fånga i ord vad Guds nåd betydde och betyder för mig…

Efter studier på psykologprogrammet och ett liv tillsammans med man och barn har livsvägen förändrats och styrts mot Sverige och Siljansnäs. Karolin och barnen flyttade dit 2005. Ejendals har varit Karolins arbetsgivare under sju år. Innesäljare i export-teamet med världen som marknad har varit hennes uppdrag. Hon behärskar flera språk och det har varit till god hjälp. Och att ta hand om kunder med människan i fokus har varit och är värdefullt för Karolin.

2013 – ett viktigt år?

-Ja, jag tog tre månader för att få tid att tänka och känna vad Gud ville med mitt liv. Det var en kreativ och värdefull tid och jag kände också en kallelse att bli präst. Själv hade jag nog tänkt att bli diakon, så jag kämpade med prästkallelsen, men har landat i det efter ett tag.

Efter sex års teologistudier så hittade jag efter min identitet som präst i Gud. Det är oväntade vägar…

Hur tänker du framåt?

-Jag är taggad och glad och ser nya sammanhang, behov och situationer. Borlänge är fullt av människor från olika håll, med olika behov, bakgrund och språk. Att själv vara invandrare med allt vad det innebär kan vara en tillgång i mötet med människor i Borlänge. Här ser jag ett nytt stycke på min livsresa.

Tre av Karolins gillningar:

Jag tycker om att flyga… och hoppa fallskärm!

Jag älskar när huset är fullt av människor, vänner som delar mat och goda samtal.

Jag kan inte låta bli men… Jag älskar Jesus för att han har älskat mej först!

Välkommen till tjänst i Borlänge, Karolin!

Text: Lars Sparrman, Svenska kyrkan, Borlänge