Foto: Camilla Cherry/IKON

Att jobba med unga människor är en stor förmån

Jenny Hjelm, församlingspedagog skriver: När man förtjänat deras förtroende bjuds man in i deras värld och där är känslorna det som styr. Starka känslor av vad som är rätt och fel, vad som gör ont och vad som känns bra.

Engagemanget hos våra unga kring frågor som rör vår skapelse, det sätt som vi lever tillsammans i världen är stort. Det inger hopp inför framtiden. Jag kan ibland känna sorg över hur många vuxna ser ner på ungdomar och kallar dem bortskämda. De har sannerligen ingen lätt situation och i mina möten med dem märks att väldigt många har höga krav på sig själva och bär på en oro inför framtiden.

I stunder av oro och rädsla, oavsett om det handlar om ett överhängande hot från ett virus eller oro över om man ska komma in på det gymnasieprogram man vill gå så behöver vi vuxna påminna ungdomarna om att de är så mycket mer än sina prestationer. Att de är värdefulla och viktiga.
I kyrkan följer vi Jesu liv, lidande, död och uppståndelse och kan finna de tydliga parallellerna till våra egna liv. Hoppet och tilliten är ledstjärnor även i den mörkaste stund. Det är fint att få förmedla.

En konfirmand skrev i sin utvärdering efter sommarkonfirmationen förra året: Jag är glad att jag konfirmerade mig. Jag har fått nya vänner och så har vi pratat om saker som man aldrig pratar om annars. Vi har skrattat och gråtit. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv.

Jenny Hjelm, församlingspedagog, Team Ungdom