Årets konfirmationsveckor går mot sitt slut.

"Jag trodde aldrig att det skulle vara så här roligt".

Här är stämningen på topp!
Konfirmanderna är nu inne på sin tredje och sista vecka, innan konfirmationsdagen som väntar den 19 september. I år ser upplägget lite annorlunda ut än vanligt på grund av rådande omständigheter.

I år har det varit två konfirmationsgrupper, ”CityKONFA” och ”MysKONFA”. Dagarna har varvats med aktiviteter, utflykter, Lajvspel, kreativt skapande, lekar och samtal om den kristna tron och livets alla frågor. I det stora och det lilla.

 Mysgruppen har hållit till på prostgården. Här har bland annat ”Fångarna på prostgården” ägt rum och ett medeltida Lajv tillsammans med fantasy gruppen Epos. De har även varit på utflykt och hälsat på djuren på Sahlins strutsar.

—  Allt har varit superroligt! Man har träffat så många nya vänner och blivit som en liten familj. Vi har haft roliga äventyr, men även fått chansen att reflektera över saker man inte tar sig tid för annars, berättar Engla Diffner Hellsten, som är en av konfirmanderna.

Den familjära känslan kommer mycket på tal bland både konfirmander, assistenter och präster. Klara Sundstedt är inne på sitt första år som assistent och även hon pratar mycket om gemenskapen i hela gruppen.
     — Vi har det så bra! Vi varvar lek med djupa diskussioner. Skratt med gråt. Här känns alla känslor äkta. Det blir en helt annan synvinkel på allt än vad vi får i skolan. Vi vågar beröra ämnen som psykisk ohälsa och hur vi faktiskt mår. Att samtala med varandra och med en präst är oerhört givande på alla sätt, berättar Klara.

Även för ”Citygruppen” har veckorna gått väldigt fort och innehållit både äventyr, dop, kreativt skapande och djupa diskussioner om tro och livets alla skeenden och känslor.
Bland annat har de gjort ett besök till äventyrsgruvan Tuna Hästberg. Ett pirrigt äventyr där de både fick uppleva underjordiska salar inne i berget och utmana sina rädslor, både fysiskt och psykiskt. Symboliken i att våga sig ner i mörkret och våga lita på att selen bär- en metafor för att livet ibland kan kännas väldigt mörkt, men att Gud finns med oss och att det går att ta sig upp ovanför ytan och se ljuset igen.

Konfirmation handlar om gemenskap, det stora frågorna i livet, Gud, kärlek, och allt som är viktigt i livet. En tid för reflektion, i stort och smått. Både för sig själv och tillsammans som grupp. En tid som är så mycket mer än vad de flesta tror.

Några av CityKONFAS konfirmander uttrycker det så här:
”Jag trodde aldrig att det skulle vara så roligt som det var, jag har lärt mig mycket.”
”Dessa tre konfaveckor har varit de finaste veckorna med massa fina nya människor”.
”Det har varit en upplevelse.”