Boo församling Besöksadress: UTÖVÄGEN 4, 13230 SALTSJÖ-BOO Postadress: BOX 3, 13221 SALTSJÖ-BOO Telefon:+46(8)7476600 E-post till Boo församling

Lectio Divina

Lectio betyder läsning och divina betyder gudomlig eller given av Gud. Denna form av bibelläsning har vuxit fram i de kristna klostren och återfinns i många olika kristna traditioner. Här är inte fokus på ett gemensamt samtal, utan på hur Bibelns ord blir Guds tilltal in i mitt liv. I Lectio Divina använder vi ett kort stycke ur Bibeln som hjälp att be, alltså samtala med Gud.

Lectio Divina är enkel till sin form. Genom att fästa uppmärksamheten på något ord eller någon fras i bibeltexten som särskilt kallar på min uppmärksamhet, söker vi svaren på några frågor. Vad har Gud att säga mig idag? Hur handlar detta ord om mitt eget liv? Vad behöver jag be Gud om för att kunna ge mitt svar på Guds tilltal till mig? Slutligen övar vi oss i Lectio Divina att helt enkelt vara inför Gud som blev det levande Ordet för oss människor.

Ett annat sätt att beskriva vad Lectio Divina är ”att be med ett lyssnande hjärta.” Vi ber Gud att vägleda våra tankar och vårt hjärta. Ofta vänder vi oss till Bibeln för att få svar på konkreta frågor som vi ställer till bibeln. I Lectio Divina övar vi oss i ett omvänt perspektiv, Guds ord får lysa in i mitt liv och ställa frågor till mig. I Lectio Divina lyssnar vi efter Guds beröring och ger vårt hjärtas gensvar.

Praktisk information
För närvarande har Boo församling ingen aktiv grupp som träffas för att be Lectio Divina. På vår hemsida hittar du en vägledning för dig som vill prova denna böneform på egen hand. Om du är intresserad av att delta i en grupp som ber utifrån Lectio Divina, hör av dig till David Sjogerlöv. Då får du mer information om och när olika tillfällen för Lectio Divina kommer att ske framöver.

David  Sjogerlöv

David Sjogerlöv