Boo församling

Prata med oss

Kontakt

Boo församling Besöksadress: UTÖVÄGEN 4, 13230 SALTSJÖ-BOO Postadress: BOX 3, 13221 SALTSJÖ-BOO Telefon: +46(8)7476600 E-post till Boo församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Kyrkoval 2017

Vad vill du att Svenska kyrkan ska göra? Var med och ta ut riktningen för Boo församling. Rösta i kyrkovalet den 17 sept 2017.


Söndagen den 17 september 2017 är det kyrkoval. Då väljs representanter till kyrkomötet, stiftet och församlingen. Röstberättigad är du som är medlem i Svenska kyrkan och senast på valdagen fyller 16 år.
Längst ned på denna sida hittar du länkar till de fem nomineringsgrupper (partier) som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Boo.

Hur gör jag för att rösta?
På valdagen 17 september röstar du som bor i Boo församling i Kyrkans hus, Orminge centrum. Det finns tre vallokaler i Kyrkans hus att rösta i, allt beroende på vilket distrikt du tillhör. Vilket distrikt du tillhör framgår på röstkortet.

Kyrkans hus har öppet på valdagen för röstning kl. 09.00–20.00. Det finns även en röstningslokal för röstande i andra församlingar, den lokalen är öppen 09.00-19.30. Du bör ha med dig ditt röstkort. Om du har glömt det duger det med giltig legitimation också.

Förhandsröstning
För förhandsröstning är röstkortet obligatoriskt. Förhandsröstning kan ske i Kyrkans hus, biblioteket på övre plan, följande tider:
4–8 september kl. 10.00–12.00
11–15 september kl. 15.00–17.00
6 och 14 september kl. 17.00–20.00
9 och 16 september kl. 10.00–14.00

Brevröstning kan ske så snart du har fått röstkortet hemskickat i slutet av augusti. Men innan du röstar måste du först beställa ett brevröstningspaket, som bland annat innehåller valsedlar och valkuvert. Det kan du göra via församlingens expedition, vxl: 747 66 00.
Posta din brevröst så att den är framme hos stiftet senast den 15 september. Du måste även skicka med ditt röstkort.

Budröstning går till på liknande sätt som brevröstning. Budröstning är främst ett alternativ för dig som tänkt rösta i vallokal men får förhinder att rösta på valdagen. Du behöver ett brevröstningspaket även för att budrösta. Röstkortet är nödvändigt om budet lämnar rösten i någon annan lokal än i vallokalen på valdagen. Brevröstningspaket beställs på församlingens expedition tel: 747 66 00.
Oavsett hur du väljer att rösta, glöm inte att ta med eller skicka med röstkortet!

När kommer röstkorten?
Den 30 augusti 2017 ska alla röstberättigade ha fått sitt röstkort. Där finns uppgifter om vilka val man har rätt att rösta i och till vilken vallokal man ska gå.

Vad väljer vi?
Fem nomineringsgrupper ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Boo, nämligen Borgerligt alternativ (BorgA), Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan (POSK), Socialdemokraterna (S), Centerpartiet och Sverigedemokraterna.
Du kan även rösta på regional nivå till stiftsfullmäktige i Stockholms stift och på nationell nivå till Kyrkomötet

Du kan rösta i tre val :
• Vit valsedel till kyrkofullmäktige i Boo församling.
• Gul valsedel till kyrkomötet.
• Rosa valsedel till stiftsfullmäktige.
Om man jämför kyrkovalet med våra allmänna val kan man säga att valet till kyrkofullmäktige motsvaras av kommunalvalet, valet till stiftsfullmäktige motsvaras av landstingsvalet och valet till Kyrkomötet motsvaras av riksdagsvalet.

Så personröstar du
I kyrkovalet kan du personrösta på tre kandidater. Du personröstar genom att kryssa för den eller de, maximalt tre personer, som du helst vill se valda. Kryssen ökar kandidaternas möjlighet att bli valda och få representera dig. Det går inte att stryka kandidater.

När presenteras valresultatet ?
En preliminär röstsammanräkning görs direkt när vallokalerna stänger. Allt eftersom de preliminära resultaten blir klara presenteras de på församlingens webbplats www.svenskakyrkan. se/boo och på Svenska kyrkans webbplats www.svenskakyrkan.se.
Stiftet har sedan ansvaret för den slutliga rösträkningen och mandatfördelningen.

Här hittar du mer information om de fem nomineringsgrupper som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Boo: 

Borgerligt alternativ 
http://www.borgerligtalternativibooforsamling.se/

Centerpartiet
https://www.centerpartiet.se/landningssidor/kyrkovalet.html

POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) 
Läs mer om POSK här »
http://www.posk.se/

Socialdemokraterna 
http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Partidistrikt/Stockholm/Vart-parti/Kyrkoval-2017/

Sverigedemokraterna
https://nacka.sd.se/

Allmän information om Kyrkovalet

Kyrkoval 2017 
https://www.svenskakyrkan.se/kyrkoval

Tillgännagivande om den slutliga sammanräkningen av höstens kyrkoval 

Boo församlingsnytts valnummer

Var och när kan jag rösta? Sökfunktion »