Föreläsningen Livslögnen

Richard Karlsson håller, i samarbete med Boo församling, föreläsningar i syfte att förebygga användning och missbruk av alkohol, narkotika, dopning och tobak . Riktar sig till högstadieungdomar samt öppna föreläsningar för föräldrar och andra vuxna.

Festen började med ett par oskyldiga öl i 13-års ålder och slutar en dag med att Richard Karlsson skitig, illaluktande, full av abstinens och självförakt på pendeltåget mot Jordbro för att få tag på heroin. En stund senare kavlade han upp armen, tog sin sil, sjönk ihop och tänkte: "Mitt liv är ganska bra ändå...".

Det är en av de stora lögnerna som droger kan vagga in en människa i och som Richard Karlsson berör vid sina föreläsningar i Boo församling.

Kvällen är uppbyggd i två delar, en "Lifestory" där Richard berättar om mitt tidigare liv i kriminalitet och missbruk. Richard berättar om hur det är att växa upp med missbrukande föräldrar, om hur han förflyttades till en ”ny familj” samt hur det var att leva bland icke missbrukande människor men i fortsatt utanförskap.
Berättelsen fortsätter med att beskriva hans inre sorg och ungdomsuppror mot vuxenvärlden och samhället genom kriminalitet och missbruk.

Som 15-åring placerades Richard på ett ungdomshem och vid 21 års ålder hamnade han på sitt första av tre fängelsestraff. Berättelsen har en tydlig röd tråd av konsekvenserna av hans leverne och kan på så sätt inte uppfattas som glorifierande av missbruk och kriminalitet.

Berättelsen avslutas med glädjen att hitta tillbaka till livet, att försonas med sin familj, få sinnesro, känna inre frid samt att bli en positiv och stark samhällsmedborgare.

Richards tidigare liv belyser frågor som självklart även rör dagens ungdomar, vad de ställs inför och sådant som påverkar deras framtid. Ämnen som tas upp under föreläsningen är bland annat: utanförskap, mobbning, alkohol, droger, rädslor, familj, skola, sociala myndigheter, samhörighet, att bli sedd, dumpa eller dumpas, våld, hot, förorten, att få vara någon, inre frid, framtidshopp, barn, skratt, glädje och frihet. Och mycket mer!

I föreläsningen Livslögnen möter ungdomar, lärare och föräldrar Richard Karlsson som idag kan berätta om sin egen erfarenhet av strul i skola och hem, droger och kriminalitet. Han ger också saklig information och fakta kring alkohol, narkotika, dopning och tobak. 

Den andra delen är en pedagogisk Powerpoint som ger en saklig information och fakta kring alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT), lagstiftning och olika förhållningssätt som vuxen. Denna Powerpoint presenteras på ett sådant sätt att tre olika delar flätas samman.

·      Richards egna erfarenheter från missbruk.

·      Richards erfarenheter av arbete med ungdomar i tio års tid

·      Aktuell forskning inom området.

Richard håller även föredrag/utbildningar för andra skolor, folkhögskolor, polis, församlingar, åklagare och politiker med syfte att skapa en öppnare och mer tolerant syn på människor i utsatthet och som behöver en andra och en tredje chans att få komma tillbaka till ett bättre liv. 
– Jag gjorde ju det!

Våren 2021 ges föreläsningen med temakväll ANDT följande datum: 18/1, 25/1, 8/2, 15/2, 22/2, 8/3, 22/3, 17/5.
Kl 18.00–21.00. Kyrkans hus, Orminge C. 

 
För dig som  vill veta mer, finns här en samling länkar:

Aktörer i Nacka/Boo:

  • Polarna Nacka, 070-431 77 30 (Jourtel fre-lör kl 20-02) 
  • Nattvandrarna i Orminge, 073-070 99 85
  • Mini-Maria i Nacka, 08-718 76 71
  • Ungdomsgruppen, 08-718 91 11
  • Boo vårdcentral (Horisonten barn & unga), 08-747 57 23
Anna-Stina Persson

Anna-Stina Persson

Diakoniassistent