Församlingsherde och kaplan

Bollnäs pastorat utlyser nu en unik kombinerad tjänst uppdelad i församlingsherde till Arbrå-Undersviks församling och kaplan till stiftsgården i Undersvik.

Vi söker nu en församlingsherde och kaplan som är intresserad av att möta människor, välkomna gamla och nya gäster till gården och att samverka med olika aktörer. 

Tjänsten är en heltidstjänst uppdelad på 75 % som församlingsherde i Arbrå-Undersviks församling och som kaplan på stiftsgården i Undersvik på 25 %.

Stiftsgården i Undersvik

Sedan 2019 har ett omfattande utvecklingsarbete skett på stiftsgården i Undersvik. Gården har nu totalrenoverats för att kunna fortsätta vara en viktig plats för möten och läger. Ett avtal har tecknats med Svenska Turistföreningen (STF) och Uppsala stift, som innebär att STF driver verksamheten under namnet STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem. Genom detta samarbete sker nu en nystart för gårdens verksamhet.

Som församlingsherde har du ansvar för ett engagerat och kreativt arbetslag och du finner glädje i uppdraget att förkunna Ordet, att förvalta sakramenten och möjliggöra möten mellan Gud och människor i olika åldrar och över generationsgränser. Vi förutsätter att du möjliggör utveckling av församlingens gudstjänstliv tillsammans med anställda, förtroendevalda och den gudstjänstfirande församlingen i Arbrå-Undersvik. 

Som kaplan kommer dina arbetsuppgifter i huvudsak bestå av:

·         att vara närvarande på gården och möta människor som vistas där

·         att skapa och utveckla ett levande gudstjänst- och andaktsliv i kapellet

·         att anordna pilgrimsvandringar i samarbete med STF

Det kommer att finnas stor flexibilitet i hur du lägger upp arbetet, och du kommer att arbeta i nära samverkan med stiftets verksamhetsutvecklare på gården.   


Vi söker dig som är teologiskt välorienterad, som ser mässan och gudstjänstlivet som en viktig del av församlingens liv och som vill arbeta med förvaltning och förnyelse av kyrkans verksamhet, anpassad till framtidens behov. Du är en god kommunikatör med organisationsförmåga och kunskaper i personalekonomi och budgetfrågor samt regelverk kring personal- och arbetsmiljöfrågor. 

Du bör även vara en utvecklingsinriktad social person som ser möjligheter i att samarbeta i en gränsöverskridande kontext, och som ser värdet av att skapa nya mötesplatser mellan människor. Vidare bör du vara bekväm med att verka på en plats och i ett sammanhang som drivs av en annan aktör. Verksamheten på stiftsgården kommer att ha ett starkt fokus på natur och friluftsliv, varför det är en fördel om du själv är intresserad av detta, gärna med inriktning på vandring och pilgrimsvandring.

Du har dessutom:
● erfarenhet av ledarskap, vill och vågar vara chef, 
● en lyhördhet för människans andliga behov, 
● en vilja och förmåga att skapa goda relationer både som arbetsledare och präst, 
● en blick för att se de anställda och förtroendevalda som resurser och samarbetspartners, 
● förmågan att entusiasmera frivilligarbetare 

Du är prästvigd i Svenska kyrkans ordning. Tjänsten förutsätter att du har körkort och tillgång till bil. 
Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

I denna tjänst får du möjligheten att påverka och förändra. Tjänsten ger möjlighet till bra balans mellan arbete och fritid i och med goda möjligheter till distansarbete samt flexibla arbetstider i form av oreglerad arbetstid. Friskvårdbidrag och friskvårdstimme är också förmåner våra medarbetare får ta del av. 

Anställningen är på heltid, tillsvidare, med placering i Arbrå.
Tillträde under våren 2024 eller efter överenskommelse.

Välkommen med din ansökan! OBS förlängd ansökningstid! Skicka senast den 31 mars 2024 till bollnas.pastorat.jobb@svenskakyrkan.se   
Märk ansökan med ”Församlingsherde/Kaplan Ar-Un 24–02” och bifoga CV samt löneanspråk. Tillträde enligt överenskommelse. 

Vi arbetar med löpande urval.  

Upplysningar om tjänsten lämnas av: 
Ingrid Augrell, kyrkoherde 0278-279 15 
Lena Aune, verksamhetsutvecklare på stiftsgården 018-68 07 17
Liisa Pirinen Johansson, KyrkA 070-416 70 51

Läs mer om oss www.svenskakyrkan.se/bollnaspastorat  
Följ oss på facebook.com/bollnaspastorat  

Stiftsgården i Undersvik - Uppsala stift (svenskakyrkan.se)

Vi undanber oss alla erbjudanden om rekryteringshjälp i samband med denna annons.