VM och vila

När jag skriver dessa rader pågår flera stora mästerskap. VM i orientering i Skottland och sim-VM i Ryssland. Några dagar innan kyrkobladet kommer ut till hushållen går också VM i friidrott i Peking! Det är fascinerande att se hur vältränade Sara Sjöström med flera är och hur de lyckas ta medaljer, ibland under stor press! Jag tänker också på Annika Billstam och andra orienterare som tömmer alla sina krafter, så att de efter målgången slänger sig på marken i ren utmattning. För en idrottsman eller kvinna är just återhämtning och vila avgörande för att träningen ska få önskat resultat. Annars riskerar man skador eller utmattning.

Det samma gäller väl för oss alla i livet över huvud taget. Balans mellan aktivitet och vila. Behovet av vila finns nedlagt i naturen och hos oss människor. Nu har vi nyss haft en period av sommar och semester. Det har kanske gett oss möjlighet till lite längre avkoppling och att göra annat än det vi vanligtvis ägnar oss åt.  Vi har dygnets rytm med dagens aktiva timmar och nattens vila. Så är det för de flesta av oss och vi märker ganska snart av om vi får för lite sömn.

Veckan har också en rytm. Arbetsdagar och sedan tid för vila och återhämtning. I bibelns skapelseberättelse kan vi läsa: ”Gud vilade på den sjunde dagen efter allt han hade gjort. Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till en helig dag.” 1 Moseboken kapitel 2 vers 2-3.

Stefan Edman, biolog och en av Sveriges främsta naturskildrare, föreläsare och miljökämpe har skrivit boken: Förundran – tankar om vår stund på jorden. Där skriver han bland annat om vintervilan som en nödvändig paus i väntan på solen och värmen. Sedan fortsätter han: ”När vilar jag? När ger jag mig tid till besinning och eftertanke? Vågar jag överhuvudtaget mogna? Det finns en febrig pubertal rastlöshet i vår postmoderna kultur. Jakten på ytlig berömmelse, mediepladdret, lusten att ständigt bli förströdd och underhållen. Kanske är allt detta ett symtom på att vi inte vågar möta oss själva och tillvarons djupaste värdefrågor…” Stefan Edman väcker många tankar och ger oss hjälp att reflektera över våra liv. Hur vi lever och vad som är viktigt.

Som jag ser det behöver vi påminna oss själva och varandra om vikten av vila och påfyllning i en hektisk tid. Därför tror jag också att söndagen är en stor möj-lighet och gåva till oss, som vi särskilt behöver värna om och återupptäcka. Men det gäller att ta vara på den och att våga stå emot alla krav och måsten som så lätt tar överhanden. Istället menar jag att söndagen kan få vara en vilodag och återhämtning för hela människan. För kropp, själ och ande. Jesus säger: ”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila.” Matteusevangeliet kapitel 11 vers 28. Hos Herren Jesus kan vi få vara oss själva, släppa alla krav och lämna över våra bördor och bekymmer. Du och jag inbjuds att komma nära honom. Det är kravlöst och befriande! Hos Jesus finner du vila och ro för ditt inre. Han har lovat att möta dig i bönen och i bibelns ord. Du kan träna på att få en liten stund varje dag för stillhet och andakt. Så vill jag också påminna om att vi har fått söndagen som en särskild dag för att fira gudstjänst och tillsammans möta varandra och Jesus. Inte heller det handlar om krav eller aktivitet utan en möjlighet att få vila och hämta ny kraft.

 

Varma hälsningar
Urban Olander, kyrkoherde