Kvinna med diakonkrage står framför en mörk tunnel och pratar med två unga kvinnor.
Foto: Martin Runeborg /Ikon

Varför rösta?

Svenska kyrkan är demokratiskt uppbyggd och genom att rösta påverkar du vad kyrkan ska göra. Hur ska din kyrkoavgift användas? Vilka verksamheter vill du se mer av? Ta chansen att påverka din kyrka!

Alla medlemmar i Svenska kyrkan betalar kyrkoavgift. Genom att rösta i kyrkovalet får du möjlighet att påverka hur pengarna används. Många tror att kyrkovalet inte spelar någon roll, men de förtroendevalda i kyrkan avgör frågor som påverkar människors vardag både i Sverige och internationellt. Du är med och tar ansvar för kyrkans kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet. Du bidrar till att bevara vårt gemensamma kulturarv i form av byggnader och traditioner. Du är också med och stödjer kyrkans sociala arbete för människor i utsatthet, ensamhet och sorg. I kyrkovalet beslutar du om vad kyrkan ska göra, vad det får kosta, och hur man ska följa upp kyrkans grundläggande uppgifter: att fira gudstjänst, att undervisa och berätta om kristen tro och att möta och hjälpa utsatta människor. Det är de representanter du valt som bestämmer vad som händer i din församling, i ditt stift och i hela Sverige.

En hand som håller i ett vitt kuvert med "Valkuvert" tryckt på.

Så röstar du

Du som är över 16 år, medlem i Svenska kyrkan och folkbokförd i Sverige kan rösta i kyrkovalet. Du kan rösta i förväg eller på valdagen, på flera olika ställen i pastoratet. Läs mer.

En man i grön skjorta som håller ett bouleklot i varje hand, omgiven av leende människor.

Vem ska du rösta på?

De grupper som deltar i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper. Det kan vara politiska sammanslutningar eller andra intressegrupper. Här kan du läsa mer om vilka som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige i Bollebygds pastorat.

Foto på röstkortskuvert. I bakgrunden ser man personer som köar.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum den 21 september 2025. Informationen på den här webben rör kyrkovalet 2021 och kommer att uppdateras fortlöpande.