Foto: IKON

Ljuset

När jag skriver dessa rader är det allhelgonatid. Det är många som besöker våra kyrkogårdar. Man kommer för att tända ljus, hedra en nära vän eller anhörig och för att minnas. En del går också in i kyrkan för att tända ljus och uppleva stillhet en liten stund. Där finns även möjlighet att samtala med diakon, präst eller någon annan.

När detta kyrkoblad delas ut har det gått några veckor och vi närmar oss första söndagen i advent. Du kanske gör iordning lite extra och ställer fram adventsljusstaken. Det är något alldeles särskilt med att få tända det första ljuset!

Hur kommer det sig egent-ligen att det mitt ibland alla tekniska prylar och nya spännande grejer fortfarande känns viktigt att tända ett stearinljus? Jag tror det är något med det enkla, avskalade och beprövade. Ett litet ljus kan hjälpa oss att stanna upp en liten stund. Det kan ge en stillhet och ro som vi annars så lätt tappar bort, inte minst under advents- och jultiden.

Det sägs att vi behöver ljuset för att må bra och för att orka leva. Utan solen skulle tillvaron vara mörk och livet över huvud taget inte finnas.

När vi hör om alla oroligheter och nöden i världen kan det kännas som om mörkret har övertaget. Samtidigt kanske det är när mörkret är som mest kompakt som vi inser hur viktigt ljuset är och hur mycket vi längtar efter det. Jag tror det gäller livet på det personliga planet, liksom i samhället och världen.

I kyrkan tänder vi ofta ett stort ljus, Kristusljuset. Det påminner oss om Jesus som har sagt: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus” (Johannesevangeliet kapitel 8 vers 12). Det är ett enormt anspråk Jesus gör och han har visat genom sitt liv, sin död och uppståndelse att han är starkare än allt mörker. Hos honom finns ljuset och livet! När en människa döps tänds ett dopljus från det stora Kristusljuset. Det påminner oss om att vi i dopet får del av hans ljus och liv.

Nu är det min bön att hans ljus får lysa för dig som läser dessa rader! Jag önskar att du har möjlighet att delta i våra gudstjänster under helgerna. Om du är sjuk eller på annat sätt inte kan komma, så får du gärna höra av dig om du önskar ett besök. Du kan också veta att Jesus är dig mycket nära var du än befinner dig och hur du än har det!

Med önskan om en välsignad advents- och jultid!

 

Varma hälsningar
Urban Olander
kyrkoherde
Tel. 033-22 26 01 , 070-22 66 801
urban.olander@svenskakyrkan.se