Ingenting är omöjligt

Ingenting är omöjligt!


För några veckor sedan spelade Sveriges herrlandslag i fotboll en VM kvalmatch mot Tyskland i Berlin. Efter 60 minuters spel låg Sverige under med 4-0! Det fanns nog inte många, om ens någon som trodde på Sverige i det läget. Men så började den ofattbara upphämtningen. Zlatan gjorde första målet, men fortfarande kändes läget hopplöst. Men så kom det andra och Tyskland började se lite skakigt ut. Några minuter före full tid gjorde Sverige sitt tredje mål och det blev riktig nerv i matchen. I den tredje och sista tilläggsminuten gjorde så Rasmus Elm det fjärde målet som innebar att Sverige hade hämtat upp hela underläget och fick ett oavgjort resultat med sig hem! Det som en halvtimma tidigare hade sett fullständigt hopplöst ut hade nu förändrats till en känsla av seger och enorm glädje för alla som höll på Sverige. Kommentarerna och superlativen lät inte vänta på sig: ”Ingenting är omöjligt” Det var få som trodde att Sverige skulle kunna ta poäng på bortaplan mot världslaget Tyskland. Än mindre ville man satsa pengar på att landslaget skulle hämta upp ett så stort underläge.

Hopplöst – så kan det kännas i livet ibland. Det kan handla om så olika saker för oss. Om man har mist en nära, kär vän så kan livet rasa samman. Det kan vara svårt att se hur man ska orka gå vidare i livet. Den senaste tiden har många också i vårt land drabbats av varsel och uppsägningar från sitt arbete. Plötsligt blir framtiden osäker och många tankar mal i huvudet. För andra kan beskedet om en svår sjukdom för egen del eller någon nära vän göra att det mesta känns tungt. Det finns inga enkla svar och råd i dessa lägen, men jag vill ändå uppmuntra dig som känner igen dig i något av detta, att ta vara på möjligheten att samtala med någon. Det kanske finns en människa i din närhet som du känner förtroende för. Du får också gärna kontakta oss i kyrkan. Präster och diakoner har tystnadsplikt, vilket gör att du kan veta att inget förs vidare!

Advent och jultiden är på många sätt fin och en möjlighet att stanna upp lite. Men den kan också kännas svår, med alla sina krav och olika förväntningar. Ensamheten blir så mycket svårare, när känslan finns att många andra umgås. Stressen över allt man ska hinna med.
Jag tänker på Jesu mor, Maria. Det berättas i evangelierna i bibeln om hur hon fick besök av en ängel, som berättade att hon skulle föda Guds Son till världen. Hon blev säkert väldigt omtumlad av beskedet och kunde absolut inte förstå hur det var möjligt. Det berättas att hon blev förskräckt och undrade vad hälsningen kunde betyda. Men så fick hon också ta emot orden: ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud.  Samtalet fortsatte och Maria fick ställa sina frågor och uttrycka sina tankar. Innan ängeln lämnade henne blev hon påmind om att ”ingenting är omöjligt för Gud.” Det skulle hon också få erfara i livet.
Julens goda och glada budskap handlar om att Gud har kommit till oss på ett särskilt sätt genom Jesus. Han har kommit för att ge oss ett nytt hopp. En möjlighet att leva i gemenskap med honom och med varandra.

Med önskan om en riktigt god och välsignad advents- och jultid!
Varma hälsningar
Urban Olander
Kyrkoherde
Tel.033-22 26 01, 070-22 66 801
urban.olander@svenskakyrkan.se