Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Anrik ritual på nytt sätt

Publicerad

Den anrika konfirmationen finns nu för tiden i en uppsjö av olika varianter. I Boden erbjuds exempelvis aktivitetskonfa, äventyrskonfa och sommarkonfa. Kyrkfönstret tog ett smittsäkert digitalt samtal med representanter från de olika konfirmationsalternativen.

Gudstjänst med Sommarkyrkan i Gunnarsbyn

Publicerad

Vid vårt besök i Gunnarsbyn söndagen den 11 juli, möttes vi av en landsbygdsidyll i typiskt sommarväder, med ömsom sol, värme och regn.

Olika sorters människor bäst med KU

Publicerad

Vi som jobbar som volontärer inom Svenska kyrkan Boden har intervjuat ungdomarna från Kyrkans Ungdom för att få en bättre inblick i vad det är som lockar dem att samlas och umgås på församlingsgården i stan.

Pärlflickornas återträff

Publicerad

Coronapandemin har sedan våren 2020 satt stopp för pärlgruppens sammankomster. Innan pandemin samlades gruppen varje vecka för att jobba med sina fantastiska pärlbroderier.

En livslång upptäcktsresa

Publicerad

Tre händer med vatten som hälls över ditt huvud samtidigt som orden uttalas, ”Jag döper dig, i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”. Genom dessa ord och dessa händer med vatten är du en av många. Du sätts in i en kedja som sträcker sig tillbaka till de första lärjungarna och sedan fortsätter framåt in i evigheten. Dopet, så enkelt, så snabbt, och samtidigt så mångbottnat och så djupt.

Mariakyrkan har fått ny träskulptur

Publicerad

Mariakyrkan i Sävast har fått ett träd som fångar de flestas uppmärksamhet. Konstnärsparet Tommy och Anki Carlsson har gjort utsmyckningen Björkens visa.

Det här är kyrkovalet

Publicerad

Svenska kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar, cirka 21 600 anställda och tusentals och åter tusentals frivilligarbetare. Vart fjärde år hålls det val då drygt 19 400 förtroendeuppdrag ska fördelas. I kyrkovalet 2021 är det 5 miljoner personer som har rösträtt. Det är medlemmar som är minst 16 år gamla på valdagen den 19 september.

Allt har sin tid

Publicerad

"Nystart! Kom i gång efter semestern! Så blir du ditt nya jag!" Nu när vi står med ett ben i sommaren och det andra i kanten av hösten, översköljs vi många gånger av den här typen av glada utrop, ofta via tidningshyllor och i sociala medier. Och visst kan det vara välmenat, men just i år tror jag att vi mest av allt längtar efter att allt ska bli som vanligt.

Nu skickas röstkorten till kyrkovalet ut

Publicerad

Med bara en månad kvar till årets kyrkoval, har röstkorten nu börjat skickas ut till de 4,9 miljoner röstberättigade medlemmarna. Valdagen är den 19 september och alla röstkort ska ha nått fram senast den 1 september.

Förundran!

Publicerad

Har du känt förundran i sommar? Har du tagit dig tid att förundras över livet, över naturen, över människorna du har mött? Jag hoppas att du har gjort det.

Din röst gör skillnad

Publicerad

Den 19 september är det kyrkoval. Då får du som medlem i Svenska kyrkan möjlighet att påverka färdriktningen för Sveriges största medlemsorganisation. Din röst i kyrkovalet ger dig inflytande över hur Svenska kyrkan utvecklas under den kommande fyraårsperioden.

Kyrkan som kulturbärare

Publicerad

För något år sedan fanns det över 100 000 körsångaren i de körer som Svenska kyrkans musiker ledde. Samma år deltog närmare 700 000 personer sammanlagt i de konserter som arrangerades i någon av Svenska kyrkans församlingar. Och kanske är det just musiken vi tänker på när vi ser på Svenska kyrkans roll som kulturbärare i vårt samhälle.

Vad vill du att kyrkan ska göra?

Publicerad

Vi går nu in i hösten med allt vad det innebär. Jag brukar beteckna mig som en höstmänniska, vilket innebär att jag trivs extra mycket med det hösten erbjuder. För många är det en tid för att samla in bär, plocka potatis, eller jaga älg. Andra njuter av höstpromenader, eller får ro att läsa en bok.

Valresultatet direkt på webben

Publicerad

Den preliminära sammanräkningen av kyrkovalet kommer gå att följa löpande på webben under valnatten. Drygt 300 000 personer i Norrbotten och Västerbotten har möjlighet att göra sin röst hörda på söndag, när Svenska kyrkan går till val.