Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Badutmaningen har nått Boden

Publicerad

Nu antar Svenska kyrkan Boden badutmaningen från Älvsby församling! Under årets fasteaktion för Act Svenska kyrkans internationella arbete kommer några av våra Bodenprofiler att vinterbada till förmån för insamlingen.

Hjärtat ska gro av drömmar

Publicerad

Internationella kvinnodagen. En dag som kan väcka känslor. Ska det vara så nödvändigt? säger någon. För mig räcker det inte med en dag per år för att lyfta kvinnans situation. Den behöver aktualiseras dagligen.

Digitala gudstjänster – gemenskap trots fysiska avstånd

Publicerad

Under rådande pandemi har mycket fått en ny utformning. Så också gudstjänsterna hos Svenska kyrkan i Boden. Kyrkfönstret träffade kommunikatör Camilla Arvidsson och kyrkoherde Hans Johansson för att få veta mer.

Fastetidens målgång

Publicerad

Nu är vi mitt i fastetiden, en fasta som skiljer sig från andra fastetider på grund av den pågående pandemin. När jag skriver denna text vet ingen av oss på vilket sätt vi kommer kunna fira vår fastetid i år.

Musikcafé med försäljning av palt

Publicerad

I år kunde man stötta årets fasteaktion "Under samma himmel" genom att beställa och äta hemmagjord palt. Till efterrätt bjöd arbetslaget i Överluleå kyrka på digital musikunderhållning.

Påsk

Publicerad

Påsk är nog den viktigaste högtiden i kyrkan med Jesu lidande, död och framförallt uppståndelse. För mig har påsken ända sedan jag var barn även varit vår viktigaste släkt- och familjehögtid.

Biskopen om påsken: Gud är så nära

Publicerad

Inför påsk talar biskop Åsa Nyström om vad påsken betyder för henne, vad som hjälper henne att hålla ut i pandemin och hur hon märker att Jesus går vid hennes sida.

Samarbete gav väntrummet ny mening

Publicerad

Boden Integration och Samverkan skapar genom samarbete på bred front mening i de asylsökandes liv. Metoden har varit lyckosam och sprids vidare inom länet och landet.

Livet återvänder

Publicerad

Vi lever i påskens tid. På fler än ett sätt. I kyrkan har söndagarna namn efter vilken söndag efter påsk vi räknar till. Och jag tänker att vi lever i påskens tid på ett annat sätt också.

Sorgearbete i coronatider

Publicerad

Begravning och sorg måste vi ta oss igenom, oavsett coronatider och restriktioner. Situationen under 2020 har skapat stor frustration, men också nya lösningar och möjligheter.

Varandra, varandra, varandra

Publicerad

I det svenska språket finns bara ett enda reciprokt pronomen. Jesus själv och Nya testamentets brevskrivare använder det gång på gång, ofta i uppmaningar till Jesu vänner.

Din röst betyder mer än du kanske tror

Publicerad

Anki Bondesson leder sitt andra kyrkoval som valgeneral för Svenska kyrkans kyrkoval den 19 september 2021. Hon utstrålar energi och handlingskraft, två egenskaper som kommer väl till pass för att lotsa den gigantiska valorganisationen genom förberedelser, utförande och efterarbete.

Hälsa för själen

Publicerad

Även själen behöver motion. Här hittar du övningar och tips som gör gott för själen.

Digitalt kyrkomöte även 2021

Publicerad

Den första sessionen i kyrkomötet, den 5–8 oktober, kommer att genomföras digitalt även i år. Samtliga 251 ledamöter och de 14 biskoparna kommer att delta, och det blir fri motionsrätt.

Medlemsdialog i Bredåker

Publicerad

En solig vårdag bjöd Svenska kyrkan in till en medlemsdialog utanför Bredåkers kyrka.

Vi är snart framme

Publicerad

Vi är nästan där! Men att nästan vara framme, det är långt ifrån detsamma som att vara framme. Inte minst blir det tydligt när man är ute och åker bil och barnen frågar hur länge det är kvar. Vi är snart framme, alldeles strax, svarar vi. Men ofta är det inte alls alldeles strax. Det kan vara mil och många minuter, ja, kanske timmar eller mer kvar.

”Vem är hon som kommer ur öknen, lutad mot sin vän?”

Publicerad

Texten är hämtad ur Höga Visan som finns i Gamla Testamentet. Höga Visan är kärlekspoesi när den är som vackrast. Den kan tolkas som kärleken mellan Kristus och kyrkan. “Hon” är kyrkan. “Vännen” är Kristus.

Svenska kyrkan i Boden hbtq-certifieras

Publicerad

Som första pastorat i Luleå stift har Svenska kyrkan Boden fått ta emot Regnbågsnyckeln. Ett bevis på att vi har viljan att arbeta aktivt för att vara en mer inkluderande kyrka där alla får plats.

Det som göms i snö

Publicerad

Jag gillar att plocka skräp! Eller kanske jag ska säga att jag ogillar att folk skräpar ner. Nu när all snö försvunnit kan man hitta både det ena och det andra.

"Befriande att slippa hejda den nionde personen"

Publicerad

Den 1 juni anpassas restriktionerna för att bli mer träffsäkra. Bland annat kan 50 sittande personer samlas till gudstjänst inomhus. Med anledning av detta skriver biskop Åsa Nyström till kyrkoherdarna i Luleå stift.

Kallad till Guds rike

Publicerad

”Salig den som får vara med om måltiden i Guds rike”, utbrister en av gästerna som är bjuden till samma middag som Jesus i Lukasevangeliet 14:15. Salig är ett ord som beskriver lycka och lite till, någon som är överlycklig helt enkelt.

Alltid tid för dop

Publicerad

En alltmer populär tradition finner kreativa lösningar under pandemitider.

Nyvigda präster och diakoner

Publicerad

Söndagen den 13 juni hölls diakon- och prästvigning i Luleå och då välkomnades tre präster och fem diakoner till tjänst i Luleå stift. - Det här är både ett slut, och en början, säger Bodensonen Erik Ziewersson, som blir präst i Lycksele församling.

Strandliv, skattjakt och spel – häng med på Sommarkul!

Publicerad

I Harads är samarbetet mellan Svenska kyrkan och den lokala idrottsföreningen en naturlig del av sommarens aktivitetsutbud för bygdens barn och unga. Under två veckor genomförs Sommarkul för yngre barn, med äldre ungdomar som ledare.

Skapelsen inbjuder till ödmjukhet

Publicerad

Utspring för studenter, midsommarfirande och semester, vilken härlig tid för många. Glädje, frihet och nya utmaningar, men också oro och stress. Vi vill så gärna att det blir lyckat och att vädret ska visa sig från sin bästa sida.

Midsommargudstjänst vid församlingshemmet i Harads

Publicerad

Under midsommardagen sökte vi och fann en gudstjänst som genomfördes kl. 12.00 i Harads. Vi hoppade i bilen och styrde kosan mot nordväst. Väl framme vid Edefors församlingshem hade man redan förberett med stolar och psalmböcker utanför den vackra byggnaden. Solen sken från en klarblå himmel och värmde den något svala juniluften.

Anrik ritual på nytt sätt

Publicerad

Den anrika konfirmationen finns nu för tiden i en uppsjö av olika varianter. I Boden erbjuds exempelvis aktivitetskonfa, äventyrskonfa och sommarkonfa. Kyrkfönstret tog ett smittsäkert digitalt samtal med representanter från de olika konfirmationsalternativen.

Gudstjänst med Sommarkyrkan i Gunnarsbyn

Publicerad

Vid vårt besök i Gunnarsbyn söndagen den 11 juli, möttes vi av en landsbygdsidyll i typiskt sommarväder, med ömsom sol, värme och regn.

Olika sorters människor bäst med KU

Publicerad

Vi som jobbar som volontärer inom Svenska kyrkan Boden har intervjuat ungdomarna från Kyrkans Ungdom för att få en bättre inblick i vad det är som lockar dem att samlas och umgås på församlingsgården i stan.

Pärlflickornas återträff

Publicerad

Coronapandemin har sedan våren 2020 satt stopp för pärlgruppens sammankomster. Innan pandemin samlades gruppen varje vecka för att jobba med sina fantastiska pärlbroderier.

En livslång upptäcktsresa

Publicerad

Tre händer med vatten som hälls över ditt huvud samtidigt som orden uttalas, ”Jag döper dig, i Faderns och Sonens och den helige Andes namn”. Genom dessa ord och dessa händer med vatten är du en av många. Du sätts in i en kedja som sträcker sig tillbaka till de första lärjungarna och sedan fortsätter framåt in i evigheten. Dopet, så enkelt, så snabbt, och samtidigt så mångbottnat och så djupt.

Mariakyrkan har fått ny träskulptur

Publicerad

Mariakyrkan i Sävast har fått ett träd som fångar de flestas uppmärksamhet. Konstnärsparet Tommy och Anki Carlsson har gjort utsmyckningen Björkens visa.

Det här är kyrkovalet

Publicerad

Svenska kyrkan har 5,8 miljoner medlemmar, cirka 21 600 anställda och tusentals och åter tusentals frivilligarbetare. Vart fjärde år hålls det val då drygt 19 400 förtroendeuppdrag ska fördelas. I kyrkovalet 2021 är det 5 miljoner personer som har rösträtt. Det är medlemmar som är minst 16 år gamla på valdagen den 19 september.

Allt har sin tid

Publicerad

"Nystart! Kom i gång efter semestern! Så blir du ditt nya jag!" Nu när vi står med ett ben i sommaren och det andra i kanten av hösten, översköljs vi många gånger av den här typen av glada utrop, ofta via tidningshyllor och i sociala medier. Och visst kan det vara välmenat, men just i år tror jag att vi mest av allt längtar efter att allt ska bli som vanligt.

Nu skickas röstkorten till kyrkovalet ut

Publicerad

Med bara en månad kvar till årets kyrkoval, har röstkorten nu börjat skickas ut till de 4,9 miljoner röstberättigade medlemmarna. Valdagen är den 19 september och alla röstkort ska ha nått fram senast den 1 september.

Förundran!

Publicerad

Har du känt förundran i sommar? Har du tagit dig tid att förundras över livet, över naturen, över människorna du har mött? Jag hoppas att du har gjort det.

Din röst gör skillnad

Publicerad

Den 19 september är det kyrkoval. Då får du som medlem i Svenska kyrkan möjlighet att påverka färdriktningen för Sveriges största medlemsorganisation. Din röst i kyrkovalet ger dig inflytande över hur Svenska kyrkan utvecklas under den kommande fyraårsperioden.

Kyrkan som kulturbärare

Publicerad

För något år sedan fanns det över 100 000 körsångaren i de körer som Svenska kyrkans musiker ledde. Samma år deltog närmare 700 000 personer sammanlagt i de konserter som arrangerades i någon av Svenska kyrkans församlingar. Och kanske är det just musiken vi tänker på när vi ser på Svenska kyrkans roll som kulturbärare i vårt samhälle.

Vad vill du att kyrkan ska göra?

Publicerad

Vi går nu in i hösten med allt vad det innebär. Jag brukar beteckna mig som en höstmänniska, vilket innebär att jag trivs extra mycket med det hösten erbjuder. För många är det en tid för att samla in bär, plocka potatis, eller jaga älg. Andra njuter av höstpromenader, eller får ro att läsa en bok.

Valresultatet direkt på webben

Publicerad

Den preliminära sammanräkningen av kyrkovalet kommer gå att följa löpande på webben under valnatten. Drygt 300 000 personer i Norrbotten och Västerbotten har möjlighet att göra sin röst hörda på söndag, när Svenska kyrkan går till val.