Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Sjukhuskyrkan hittar nya vägar under coronapandemin

Publicerad

Under coronapandemin har Sjukhuskyrkan mött många svåra situationer. Åsa Högman, sjukhusdiakon på Karolinska Universitetssjukhuset berättar om nya sätt att stötta patienter och anhöriga.

Gud bär genom allt

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Victoria Svärd Wärme som påminner oss om att Gud bär oss genom allt.

TACK

Publicerad

Tack för att du får andra att känna sig välkomna in i värmen - varje dag, året runt!

Gemenskap byggd på sång och musik

Publicerad

I höst är det exakt 20 år sedan Exodus bildades. Lena Engvall som har lett kören sedan starten talar om en stark gemenskap. - Vi är lite som en familj, säger hon.

Var inte rädd

Publicerad

Kontrasternas årstid. Ljusa dagar, mörka nätter. Rutiner återupptas, och skillnaden mellan sysslor och vila blir tydlig. Vi känner igen oss och vet vad som väntar. Vintern kommer, men också en ny vår och sommar. Vi kan förhålla oss, även om det ibland är en utmaning med årstidernas och livscyklernas förändringar.

Här vävs stolor och ny vänskap

Publicerad

Ann Bark Lindgren lockades till Edeforsbygden av barn och barnbarn. Som nyinflyttad pensionär i en ny by gick Anns väg till nya intressen via den lokala vävstugan. Där har hon och Maya Brünner under ett års tid vävt en stola till en prästvigning i Stockholm.

Samtalsjour för döva via bildtelefon

Publicerad

Från och med september erbjuder Svenska kyrkan en nationell bildtelefonjour på teckenspråk. Där kan döva personer i hela landet samtala direkt med teckenspråkiga präster eller diakoner.

På spaning efter normalitet

Publicerad

Oj, vad vi längtar efter det normala. Jag, och många med mig, vill ju ha det så där som vi alltid tycker oss ha haft det. Inte minst nu när vi har levt annorlunda sedan pandemin drabbade världen i början på året.

Kyrkogården – en plats för de efterlevande

Publicerad

Begravningen är över. Livet går vidare för alla andra, medan du själv är kvar i din sorg och saknad. För många är graven en plats där sorgen får sitt utlopp i många år, kanske resten av livet. Kyrkogårdspersonalen möter sorgen i alla dess skeden på sin arbetsplats.

Jag är priviligierad

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det samuel Folkesten som uppmanar oss att motverka fördomar och bidra till att alla människor behandlas rättvist.

Att spela orgel är som att organisera en hel orkester

Publicerad

 När vi träffas har Julia Magnusson nyligen lett en utomhusandakt på ett äldreboende. Kyrkomusiker får nämligen precis som präster och diakoner leda andakter, vilket Julia tycker är väldigt roligt. Men till skillnad från de två tidigare yrkena i vår artikelserie kan du inte se på en person att den är kyrkomusiker. – Vi får klä oss hur vi vill, men tar givetvis hänsyn till hur folk vill ha det vid olika ceremonier, säger hon.

Ett komma i historien

Publicerad

Om jag skulle likna Johannes döparen vid något skrifttecken så skulle jag likna honom vid ett komma.

”Barnens sorg är randig”

Publicerad

Som vuxen nära ett sörjande barn är det viktigt att förstå att sorgen har en uppgift och att barnen går ut och in i sin sorg, att våga prata om den som har dött och att inte själv dölja sin vuxensorg.

Saknad

Publicerad

Kan man sakna någon man aldrig har träffat? Jag fick aldrig möjlighet att lära känna mitt första barnbarn som inte levde vid födseln. Jag fick inte heller chansen att träffa mina mor- och farföräldrar. De hade alla dött långt innan jag föddes.

Politisk och profetisk diakoni

Publicerad

Diakonen och författaren Anna Ardin vill se en kyrka som står på de förtrycktas sida, påtalar systemfel och slåss för nödvändiga förändringar. I helgen har hon föreläst för präster, diakoner och andra intresserade på plats här i Boden.

I det ovanliga behöver vi det vanliga

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Ahlström Nilsson som uppmuntrar oss till att fortsätta att kämpa på, och att ha tålamod med allt som känns ovanligt och annorlunda i den nya vardagen med covid-19.

Höjd maxgräns vid begravningar

Publicerad

Idag 20 november beslutade regeringen att tillåta upp till 20 personer exklusive medverkande att närvara vid begravningar. Svenska kyrkan välkomnar beslutet som kommer att underlätta för sörjande människor som annars ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen.

Små saker i livet som förändrar

Publicerad

Nu är vi i början av advent. Advent som översatt betyder ankomst. Ankomst av Jesusbarnet. Det bästa med den här tiden tycker jag är förberedelserna i väntan på ankomsten. Saker plockas fram ur förråden. Stjärnor, ljusstakar, ljusslingor. De som faktiskt har ett syfte till denna tid på året, att sprida ljus. Det är små saker som gör stor förändring.

Nu startar Act Svenska kyrkans julinsamling - Bryt en tradition

Publicerad

Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp riktade mot flickor krossar drömmar och slår sönder liv. På söndag, den första advent, startar Act Svenska kyrkans julinsamling. Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv.   

Trösta mitt folk

Publicerad

Det är väl ingen hemlighet att jag tycker om julen. Eller tycker om och tycker om. Jag fullkomligt älskar julen. Och med stor noggrannhet planeras varje år saffransbullebaket och familjen får rösta. I år blir det saffransbullar med mandelmassa och saffransbullar med vit choklad.

Ett nu

Publicerad

Tänker du ofta på det som varit? Eller tänker du på det som ska komma?

Samuel, jag tror att du är stulen

Publicerad

Samuel Lindström är en av Svenska kyrkans medarbetare som kyrkvaktmästare i Boden. En dag hände något som fick honom att stanna upp helt, söka sitt ursprung och finna händelser som förändrade hela hans liv. Samuel var ett av de stulna barnen från Chile som adopterades bort till Sverige under 1980-talet.

Bördan som ingen ser dig bära

Publicerad

Vad vet vi egentligen om dem vi möter varje dag? Eller om dem vi har nära inpå oss på våra arbeten, i sportklubbar eller andra föreningar vi är med i?

En märklig julhälsning

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det kyrkoherde Hans Johansson som skickar en liten hälsning inför en väldigt annorlunda jul.

Nya podden Kinamockaskogen utforskar livsfrågor med lekfullhet och djup

Publicerad

Följ med på en resa till Kinamockaskogen! Här varvas frågor som är stora och små, en del som kan verka ganska enkla och så de som är riktigt luriga. I podden samtalar prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl med gäster om allt mellan himmel och jord. Vilken inredning gör dig lycklig, vad är okej att skämta om, och vad händer egentligen när vi dör?

Det är ögonen jag minns

Publicerad

När jag var ny präst kunde jag i början bli lurad av kroppen och kroppshållningen. När hon öppnade dörren och kroppen som är märkt av ålder står lite ihopsjunken, nästan krum. Och jag trodde – så naiv jag var – att det var en skör person som stod framför mig. Allt eftersom lärde jag mig snabbt att hennes kropp inte berättade särskilt mycket om hennes kraft.