Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

I det ovanliga behöver vi det vanliga

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Ahlström Nilsson som uppmuntrar oss till att fortsätta att kämpa på, och att ha tålamod med allt som känns ovanligt och annorlunda i den nya vardagen med covid-19.

Höjd maxgräns vid begravningar

Publicerad

Idag 20 november beslutade regeringen att tillåta upp till 20 personer exklusive medverkande att närvara vid begravningar. Svenska kyrkan välkomnar beslutet som kommer att underlätta för sörjande människor som annars ställs inför orimliga val om vem som ska få vara med på begravningen.

Små saker i livet som förändrar

Publicerad

Nu är vi i början av advent. Advent som översatt betyder ankomst. Ankomst av Jesusbarnet. Det bästa med den här tiden tycker jag är förberedelserna i väntan på ankomsten. Saker plockas fram ur förråden. Stjärnor, ljusstakar, ljusslingor. De som faktiskt har ett syfte till denna tid på året, att sprida ljus. Det är små saker som gör stor förändring.

Nu startar Act Svenska kyrkans julinsamling - Bryt en tradition

Publicerad

Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp riktade mot flickor krossar drömmar och slår sönder liv. På söndag, den första advent, startar Act Svenska kyrkans julinsamling. Bryt en tradition – för alla flickors rätt till ett värdigt liv.   

Trösta mitt folk

Publicerad

Det är väl ingen hemlighet att jag tycker om julen. Eller tycker om och tycker om. Jag fullkomligt älskar julen. Och med stor noggrannhet planeras varje år saffransbullebaket och familjen får rösta. I år blir det saffransbullar med mandelmassa och saffransbullar med vit choklad.

Ett nu

Publicerad

Tänker du ofta på det som varit? Eller tänker du på det som ska komma?

Samuel, jag tror att du är stulen

Publicerad

Samuel Lindström är en av Svenska kyrkans medarbetare som kyrkvaktmästare i Boden. En dag hände något som fick honom att stanna upp helt, söka sitt ursprung och finna händelser som förändrade hela hans liv. Samuel var ett av de stulna barnen från Chile som adopterades bort till Sverige under 1980-talet.

Bördan som ingen ser dig bära

Publicerad

Vad vet vi egentligen om dem vi möter varje dag? Eller om dem vi har nära inpå oss på våra arbeten, i sportklubbar eller andra föreningar vi är med i?

En märklig julhälsning

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det kyrkoherde Hans Johansson som skickar en liten hälsning inför en väldigt annorlunda jul.

Nya podden Kinamockaskogen utforskar livsfrågor med lekfullhet och djup

Publicerad

Följ med på en resa till Kinamockaskogen! Här varvas frågor som är stora och små, en del som kan verka ganska enkla och så de som är riktigt luriga. I podden samtalar prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl med gäster om allt mellan himmel och jord. Vilken inredning gör dig lycklig, vad är okej att skämta om, och vad händer egentligen när vi dör?

Det är ögonen jag minns

Publicerad

När jag var ny präst kunde jag i början bli lurad av kroppen och kroppshållningen. När hon öppnade dörren och kroppen som är märkt av ålder står lite ihopsjunken, nästan krum. Och jag trodde – så naiv jag var – att det var en skör person som stod framför mig. Allt eftersom lärde jag mig snabbt att hennes kropp inte berättade särskilt mycket om hennes kraft.