Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Varför ringer kyrkklockan på lördagar klockan 18?

Publicerad

I slutet av 90-talet kontaktade några av oss, som var engagerade i Matteuskyrkan, hushållen runt Svartbyträsket och frågade om det inte är självklart med en kyrkklocka vid en kyrka. Samtidigt bad vi om bidrag till en kyrkklocka till den klockstapel, som vi hämtat från en scoutstuga i Notviken. Gensvaret var vad jag minns enbart positivt. Tänk att det redan gått 20 år sedan dess.

Välkommen till Kyrkan!

Publicerad

Kyrkan är Svenska kyrkans app för barn i förskoleåldern. I den kan barnen besöka en kyrka för att bland annat spela på orgeln, hälla vatten i dopfunten och måla ett kyrkfönster. I appen finns också tre korta filmer.

Tryggare kan ingen vara

Publicerad

Det finns inte mycket här i världen som är säkert. Vi vet inte vad nästa dag har att erbjuda.

Tro, hopp och kärlek

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anders Stenman som uppmärksammar samernas nationaldag.

Gillar du att brottas?

Publicerad

Häng med i vår serie Micke tänker på livet - här kan du läsa del 1.

Att lämna spår

Publicerad

Snön gnistrar när jag åker fram på skidor längs skogsvägen. Jag ser spår av en hare som hoppat, fåglar som landat, och en älg som trampat fram.

Fastekampanjen är igång

Publicerad

Nu är den årliga fastekampanjen för Svenska kyrkans internationella arbete igång. I år fokuserar den på det humanitära arbetet för människor som drabbats av en konflikt eller katastrof. Kampanjen pågår mellan 3 mars och 14 april.

En mänsklig rättighet

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Victoria Svärdh som funderar kring den internationella kvinnodagens betydelse.

Helighet

Publicerad

Häng med i vår serie Micke tänker på livet - här kan du läsa del 2.

Drop in-vigsel 2019

Publicerad

Åtta vackra bröllopspar passade på att säga ja till varandra den 30 mars när det var öppet för drop in-vigsel i Överluleå kyrka. Svenska kyrkan i Boden önskar bröllopsparen kärlek och lycka på deras fortsatta resa tillsammans. Störst av allt är kärleken.

Global kärlek

Publicerad

Häng med i vår serie Micke tänker på livet - här kan du läsa del 3.

Påsken – dag för dag

Publicerad

Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Påsken är kyrkans största helg, men vad var det egentligen som hände under de där dagarna då på Jesu tid? Här får du en kortfattad redogörelse.

Uppståndelsens sprängkraft

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Birgitta Ryås som berättar om påskens dramatiska händelser.

Tack

Publicerad

Tack för att du får andra att känna sig välkomna in i värmen - varje dag, året runt!

Kärlek, bön och takdropp

Publicerad

Vi får inte alltid de svar vi väntat oss i våra böner, och ibland får vi be länge innan något händer.

Alla dessa val

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Samuel Folkesten som påminner om ditt livs viktigaste val.

Vad är en kimono?

Publicerad

Tisdag den 7 maj hade vi på Tisdagsträffen i Gunnarsbyn besök av Shinko Storlöpare, som kommer från Japan.

Mors dag

Publicerad

Tänk vilken fantastisk dag! Jag är själv pappa till 4 barn, och vid varje graviditet har jag funderat på hur det är att vara gravid, hur det är att bära ett liv inom sig.

Över en säck med blomjord

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Lennart Åström som funderar över en säck finsk svartmylla.

Nationaldagen 6 juni

Publicerad

Årets fanborg vid nationaldagsfirandet gick från Kvarnängen till Centrumtorget. Svenska kyrkans fana fanns som vanligt med.

Jag lät alla mina maskrosor finnas

Publicerad

Jag står barfota med kittlande strån kring tårna. Ser ut över gräsmattan och nynnar på Carl-Antons visa om maskros och tjärdoft.

Entusiastisk besökare i klocktornet

Publicerad

Hörde ni kyrkklockorna som klämtade? På onsdagen 7 augusti hade vi besök av Ville, 13 år, från Luleå som är väldigt intresserad av kyrkklockor. Tillsammans med kyrkvaktmästare Nisse åkte han då runt i Boden för att titta och lyssna på de olika kyrkornas klockor. Rundturen startade med ett besök i Överluleå kyrkas klocktorn.

Vördnadsfull stämning när samiska kvarlevor återbördades

Publicerad

Fredag den 9 augusti, på Urfolkens dag, återbördades samiska kvarlevor till Gammplatsen i Lycksele efter nära 70 år på olika museer. Många ville närvara och visa sin respekt vid det största återbördandet i svensk historia.

Skördegudstjänst i Heden

Publicerad

I samband med Slåtterdagen i Heden den 17 augusti arrangerade Mikaelskyrkan en Skördegudstjänst.

Var ledigheten till någon nytta?

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Tommy Persson som undrar om sommarledigheten var till någon nytta.

En kyrka för framtiden

Publicerad

På inledningsdagen av Bodens Skördefest och Miljödagar, 23-25 augusti 2019, tilldelades Bodens pastorat Svenska kyrkans miljödiplomering för hållbar utveckling. Diplomet överlämnades av Luleå stifts domprost Charlotte Rehnman till biträdande kyrkoherde Anna Grenholm vid en kort ceremoni på marknadsområdets utescen.

Vidare mot nya sammanhang

Publicerad

För 30 år sedan gick jag med nervösa steg mot ett nytt kapitel i mitt liv. Jag skulle ta klivet in i en ny skola, en ny klass och en ny skolform.

Frågan och svaret

Publicerad

Häng med i vår serie Micke tänker på livet - här kan du läsa del 4.

Nordisk orgelkonsert med Markus Wargh

Publicerad

Söndag den 22 september kl 16 bjuder den kända organisten Markus Wargh på musik av Mozart, Bach, Dupré, Sibelius, Alfvén samt improvisation i Överluleå kyrka. Organisten kan ses på storbildsskärm i kyrkan.

Går du i kyrkan?

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Hans Johansson som undrar om du "går i kyrkan".

Genom århundraden och genrer

Publicerad

Den 18 september gick startskottet för höstens lunchkonserter i Överluleå kyrka. I publiken satt Johan Skoglund som nu har bloggat om det.

"Ett biskopsbrev om klimatet"

Publicerad

Biskoparna i Svenska kyrkan har skrivit ett biskopsbrev om klimatet. Det är ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdiskussionen i landet, med tydliga uppmaningar till bland andra svenska och internationella beslutsfattare.

För livets skull

Publicerad

Hur tar du hand om dig själv? Hur tar vi hand om varandra? Hur tar vi hand om vår jord?

1-års kalas på BIS

Publicerad

Ett år av samverkan och integration firades under onsdagen med stort kalas och öppet hus i BIS lokaler på Sveafältet i Boden.

RIA-dagen gör julfirandet möjligt

Publicerad

På fredag 25 oktober är det åter dags för RIA-dagen med soppservering på Centrumtorget och välgörenhetskonsert i Överluleå kyrka. Välkommen att vara med och bidra till ännu en fröjdefull jul på RIA Oasen i Boden.

Tänk att livet kan vara så skört!

Publicerad

En helt vanlig lördag i oktober ställdes livet på kant. En mycket god vän togs alldeles för tidigt ifrån oss. Ofattbart, orättvist, oförklarligt och oerhört sorgligt. Vi som nyss skrattade, pratade och delade livet.

Och ljuset lyser i mörkret

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som påminner om ljusen i mörkret.

Barnens allhelgona - Bus eller ljus?

Publicerad

Under Allhelgonahelgen bjuder Svenska kyrkan i Boden in till temasamlingar för barn och familjer. Som ett komplement till spöken, bus och godis, får barnen besöka kyrkogården, diskutera livet och döden och höra om vårt svenska Allhelgonafirande.

Ikonmålningsgruppen tar juluppehåll

Publicerad

Sedan många år tillbaka finns det en grupp för ikonmåleri under ledning av Lilian Jonsson i Mikaelskyrkan. Just nu tar de juluppehåll, men i december kommer de att visa upp sina alster i en gudstjänst.

Pappornas egen dag

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anders Stenman som hyllar alla pappor som tar ansvar.

”Fika så in i Norden”

Publicerad

Föreningen Norden avslutar nu årets hundraårsfiranden med ett traditionellt kyrkfika presenterad ur ett nordiskt perspektiv i samband med svensk-finsk gudstjänst den 24 november.  

Vi tänder ett ljus i advent

Publicerad

Vi är mitt i den mörkaste tiden på året, då jag gärna skulle gå i ide som björnen. Som en välsignelse kommer adventstiden mitt i detta mörker.

När finskt och svenskt möttes i Överluleå kyrka

Publicerad

Vi var ovanligt många som möttes för att fira gemensam högmässa i Överluleå kyrka på söndagen den 24 november. Redan vid entrén till kyrkan blev vi varse om detta dubbelmöte då välkomstorden från de språkligt duktiga kyrkvärdarna lämnades på både finska och svenska – detta kändes varmt och gott!

”Fika så in i Norden” i samband med svensk-finsk högmässa

Publicerad

Arrangemanget ”Fika så in i Norden” genomfördes i samarbete med Svenska kyrkan och Föreningen Norden. I samband med en svensk-finsk högmässa med förre biskop Hans Stiglund bjöds allmänheten in till ett kyrkfika under temat ”Nordiska bakverk”.

Julen

Publicerad

En högtid som väcker känslor, som kan vara väldigt varierande hos den enskilda människan.

Gud blir synlig genom dig

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som berättar om hur Gud kan bli synlig genom oss människor.

En hälsning i juletid

Publicerad

Här kan du se årets filmade julhälsning från kyrkoherde Hans Johansson.