Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

En hälsning i juletid

Publicerad

Med en önskan om att vi alla ska få tid för varandra, tid för att bara vara en stund, tid för att mötas och prata, och då inte bara om det ytliga i livet utan tid för att prata om det som berör oss på djupet, kommer här en julhälsning från Svenska kyrkan i Bodens kyrkoherde Hans Johansson. 

Tack för att du har varit med under 2016!

Publicerad

Som medlem i Svenska kyrkan har du bidragit till mycket verksamhet till glädje för många. Här kommer ett axplock från ett väldigt händelserikt år.

Lunchkonsert med god eftersmak

Publicerad

I onsdags serverades lunchbaguetter med musikalisk efterrätt i Överluleå kyrka, då Svenska kyrkan i Bodens kyrkomusiker bjöd på en varierande repertoar innehållande sång, piano och orgel.

Ljus i mörkret

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som hyllar ljuset som håller på att återvända till oss i norr.

En resa med biskopen

Publicerad

Det var en mysig och gemytlig stämning i Mariakyrkan igår när biskop Hans Stiglund talade om kallelse, och om hur vägen mot att nå sitt verkliga kall i livet inte alltid är särskilt rak eller enkel att förstå. Ibland inser man kanske inte förrän i efterhand hur möten och händelser har rustad en att förverkliga sitt kall.

42,6 miljoner kronor i årets julkampanj

Publicerad

42,6 miljoner kronor samlades in under Svenska kyrkans julkampanj. Mer än 15 000 bilder och videor med hashtaggen #5för5 har publicerats i sociala medier för att uppmärksamma julkampanjens tema: Låt fler få fylla fem!

I skapelsens tecken

Publicerad

I helgen var det Skapardagar med akvarellmålning under ledning av Kaijsa Pettersson från Arvidsträsk i Matteuskyrkan. Ett par prestigelösa dagar, med mycket skratt och iver, men också stunder av tystnad och full koncentration.

Biskopens buckla 2017

Publicerad

I helgen har Svenska kyrkan i Bodens ungdomsgrupp Heliganerna spelat innebandy i turneringen Biskopens buckla i Lycksele.

Konvent för präster och diakoner

Publicerad

Den 2 mars hölls ett möte för präster och diakoner kring tillsynen av deras ämbeten här på Församlingsgården i Boden. Det blev en dag med många frågor, fina samtal, god mat - och glada skratt så klart!

En kyrka i vår tid

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Hans Johansson som vill uppmana oss att delta, påverka och engagera oss i vår gemensamma kyrka.

Dränering pågår

Publicerad

Just nu syns varningsskyltar för Vägarbetsområde längs Strandplan. Det beror på att det pågår dräneringsarbeten runt om Församlingsgården.

Våffelcafé med musikunderhållning

Publicerad

I lördags sprudlade det av liv och rörelse på Församlingsgården i Boden. Då hölls nämligen det årliga caféet till förmån för Svenska kyrkans fastekampanj.

Du sprider hopp i Boden varje dag!

Publicerad

Hopp eller – förtvivlan? Det är alltid spännande när deklarationen landar i brevlådan. Fast du som är medlem i Svenska kyrkan kan koncentrera dig på hoppet – det hopp som du är med och sprider i Boden varje dag.

Det finns alltid ett bortom

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som ger oss hopp om ett bortom.

Rum för reformation

Publicerad

De senaste dagarna har det varit många besökare på Församlingsgården i Boden. Visst känner ni till exempel igen Karin Johannesson? Tillsammans med henne har de anställda i Svenska kyrkan i Boden och dess grannförsamlingar följt i Luthers fotspår och reflekterat kring vad det betyder att reformera.

Valborgsmässofirande i Matteuskyrkan

Publicerad

Ungefär 150 personer trotsade det trista vädret och kom för att fira in våren tillsammans vid det traditionsenliga valborgsmässofirandet i Matteuskyrkan i söndagskväll.

Den blomstertid nu kommer

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Ivar Sundström som hälsar våren välkommen.

Nu ska den stora ”fläcken” på Överluleå kyrkas klocktorn bort!

Publicerad

I sommar ska Överluleå kyrka få en välbehövlig ansiktslyftning, med både utvändigt som invändigt underhåll. Kyrkan kommer att hållas stängd under hela renoveringstiden, och det planeras för en högtidlig återinvigning till första advent i december.

Varje dag är full av under

Publicerad

Missade du söndagens stora körkonsert "Varje dag är full av under" i Överluleå kyrka? Ja, då missade du något alldeles extra - lyssna bara på det här!

Livet är som en trappa

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Birgitta Ryås som funderar över livet.

Kulturnatta 2017

Publicerad

Kulturnatta i Boden den 2 juni värmde, trots kyla och blåst, både hjärta och själ på djupet. Det blev en fantastisk dag i musikens tecken för Svenska kyrkan i Boden! Häng med på en liten återblick!

Funderar ni på att döpa er prins eller prinsessa?

Publicerad

Vi kände en sådan glädje och tacksamhet över att vi fick vara med på dopet under Skördemarknaden förra året. Vi söker därför en dopfamilj även till årets friluftsgudstjänst den 27 augusti på Skördefestområdet i Boden. Vi har dopklänning att låna ut och vi bjuder på dopfika med tårta - passa på och anmäl er här!

Lyckad premiär

Publicerad

Solen sken från en klarblå himmel i söndags när mopederna brummade in till Svenska kyrkan i Bodens allra första Mopedgudstjänst i natursköna Brobyn!

Utflykt med omväxlande väder

Publicerad

Tisdagen den 27 juni for ett glatt gäng från Matteuskyrkan på en dagsutflykt till Gammelstads kyrkby.

Tid för återhämtning

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Luisa Landewall som påminner oss om vårt behov av återhämtning.

Känslan av Luleå stift

Publicerad

Den nyproducerade filmen om Luleå stift förmedlar känslan av att vara Svenska kyrkans nordligaste stift. Från hav till fjäll, stad och landsbygd. Det här är en plats som vi alla delar, som vi får ha tillsammans.

Att hitta det goda i vardagen

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som uppmanar oss att försöka hitta ljusglimtar i vardagen.

Martin Luther och 600 andra besökte Fri till tro

Publicerad

I helgen besökte Martin Luther Kulturens hus i Luleå, under inspirationshelgen Fri till tro. Uppemot 600 personer deltog och många fler kom till de öppna programpunkterna.

Att göra det goda synligt

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Lennart Åström som tittar tillbaka på sommaren som gått.

Skadegörelse i minneslunden

Publicerad

Någon gång under natten mot fredagen förra veckan blev minneslunden på Skogskyrkogården utsatt för skadegörelse. De två ljusbärarna var sönderslagna och under fredagen låg det fullt med glassplitter runt omkring på marken.

Asfalt byts ut mot stenmjöl

Publicerad

Sedan måndagen den 25 september har arbetet med att ta bort asfalten för att ersätta den med stenmjöl pågått på bilparkeringen vid Församlingsgården. Arbetet beräknas vara slutfört före helgen.

Jubileumsmässa i Matteuskyrkan

Publicerad

I år fyller Matteuskyrkan 40 år och i söndags startade det veckolånga firandet med en Jubileumsmässa, samt gemensam kyrklunch och kaffe med tårta. Här hittar du bilderna från söndagens firande.

Hej kyrkan!

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Rebecka Folkesten som delar sina tankar och känslor om kyrkan som en gemenskap.

Svenska kyrkan i Boden miljödiplomeras

Publicerad

Kyrkorådet har beslutat att Svenska kyrkan i Boden ska genomgå Svenska kyrkans miljödiplomering för en hållbar utveckling under åren 2017-2018.  

Ja, må den leva!

Publicerad

I söndags firades Mikaelskyrkans 30-års jubileum, och det blev verkligen ett kalas utöver det vanliga. Här hittar du bilderna från söndagens firande.

#metoo

Publicerad

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp eller trakasserier? Har debatten kring #metoo rört upp smärtsamma minnen? Behöver du någon att prata med?

Skogar, berg och dalar

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som delar med sig av en favoritpsalm.

Skapardag

Publicerad

I lördags hölls en skapar- och inspirationsdag med akvarellmålning i Matteuskyrkan. Som det brukar vara de här dagarna, så var det ibland livligt och uppsluppet med många skratt, och andra stunder alldeles tyst och koncentrerat.

Åsa Nyström vald till biskop i Luleå stift

Publicerad

Efter den slutgiltiga sammanräkningen står det nu klart att Åsa Nyström har valts till ny biskop i Luleå stift. Hon blir därmed den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan att väljas till ämbetet i Luleå stift sedan stiftet grundades år 1904.

Överluleå kyrka öppnas första advent

Publicerad

Efter månader av renoveringsarbeten tas Överluleå kyrka åter i bruk den första advent. Öppningen av kyrkan firas med en festhögmässa där bland andra Hans Stiglund, biskop i Luleå stift, medverkar.

Låt friden fylla ditt inre

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Ivar Sundström som uppmanar oss att stanna upp och låta friden fylla vårt inre.

Överluleå kyrka är öppen!

Publicerad

Över 500 personer fanns på plats vid den högtidliga Festhögmässan med biskop Hans Stiglund. Efter månader av renoveringsarbete är nu Överluleå kyrka åter öppen för gudstjänster, dop, bröllop och begravningar.

Där kärlek finns sker förvandling

Publicerad

För många av oss kommer julen som vintermörkrets räddare.  Likt Jesus en gång kom för vår räddning blir vi varje år vid juletid på nytt räddade från mörkret och påminda om att Gud sände sin son för vår räkning.

Julhälsning från kyrkoherde Hans Johansson

Publicerad

"Så nalkas vi åter julhelgen, och jag vill passa på att önska er alla en välsignad och god julhelg med mycket glädje." Så inleder kyrkoherde Hans Johansson årets filmade julhälsning till alla bodensare och till hela Svenska kyrkan i Boden.

En tid av förändring

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Hans Johansson som uppmuntrar oss till förändring.