Nyheter

Här hittar du de senaste nyhetsartiklarna från Svenska kyrkan i Bodens verksamhet.

Prenumerera via RSS

Jourhavande präst 60 år

Publicerad

Den 7 februari 2016 firar Jourhavande präst 60 år. Tjänsten, som nås via telefon, chatt eller digitalt brev, är tillgänglig dygnet runt och i dagsläget är det närmare 250 personer som söker kontakt varje dygn, varav cirka 220 via telefon.

Fastetid

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det kyrkoherde Hans Johansson som delar med sig av sina tankar kring fastetiden.

Världspremiär i Överluleå kyrka

Publicerad

I helgen var det världspremiär i Överluleå kyrka. På självaste alla hjärtans dag uppträdde församlingens splitternya barnkör under ledning av Lena Stenlund för första gången.

Vem var Martin Luther?

Publicerad

Det är nästan 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 teser på kyrkan i Wittenberg, men vad ville Luther uppnå? Varför var han så arg på katolska kyrkan och på påven? Och vad hände sedan? I vår lär vi känna reformatorn och hans verk.

Bengt Sveder har fått Bodens Närradioförenings förtjänsttecken

Publicerad

Vid årets föreningsstämma utdelade ordförande Eberth Gustafson förtjänsttecknet i form av en penna märkt ”sekreterare”: En glädjande överraskning för mej. Övriga i styrelsen har beslutat utan att jag vetat något. Vad passande att förtjänsttecknet utgörs av en penna, kommenterar Bengt Sveder.

Se på din värld

Publicerad

I söndags var det Hela Världen konsert i Överluleå kyrka. En körkonsert där Svenska kyrkan i Bodens körer och musiker sjöng till förmån för Svenska kyrkans fastekampanj - Maträtten. Tillhör du en av dem som missade konserten? Eller skulle du vilja höra delar av den igen? Här kan du lyssna på några av guldkornen.

Utgång och uppbrott

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det pastorsadjunkt Jacob Sernheim som delar med sig av sina tankar kring påsken.

Härligt stökig kyrka!

Publicerad

För andra gången denna termin gick Messy Church på Mariakyrkan i Sävast av stapeln. Som vanligt var det fullt med familjer, hög ljudnivå och glada miner.

Varför händer det inget här på hemsidan?

Publicerad

Egentligen händer det mer än någonsin på hemsidan - du kan bara inte se det ännu! Den 25 april lanseras en ny version av Svenska kyrkans webbplats och just nu pågår arbetet med att flytta över material från den gamla till den nya hemsidan för fullt.

Nu är den här!

Publicerad

Välkommen till Svenska kyrkans nya webbplattform där Svenska kyrkan i Bodens webbplats, tillsammans med 550 andra, nu har fått nytt utseende och ny funktionalitet.

Uppståndelse och firande

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Magnus Lindh som delar med sig av sina tankar kring uppståndelse.

Barnkörläger i Boden 23-24 april

Publicerad

I helgen samlades över 100 barnkörsångare från församlingar i Luleå, Råneå, Kalix, Piteå och Boden för att sjunga tillsammans.

Från Svartlå till Nepal

Publicerad

Under förra Matteustorsdagen berättade Lovisa Bergdahl och Maja Pekkari, som nyligen blev utsedda till kvinnliga förebilder i Boden, om sina upplevelser som volontärer i Nepal.

Pingst - en tid att fira

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Nilsson som delar med sig av sina tankar kring pingstens firande.

Gloria

Publicerad

Ära vare Gud i höjden, sjöng Överluleå kyrkokör på sin vårkonsert i Överluleå kyrka i söndags. För dig som missade konserten finns här några smakprov på körens framföranden.

Granskning av Svenska kyrkans resor

Publicerad

Idag sänder Sveriges Radios Ekot en granskning av resor inom Svenska kyrkan. Granskningen tar upp resornas omfattning, kostnader, motiveringar och förekomsten av alkohol. Det är medias uppgift att granska myndigheter, organisationer och företag, och vi vill vara transparenta och öppna i detta.

Sommarlov

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Luisa Landewall som delar med sig av sina tankar kring sommarens ledighet.

Glad sommar

Publicerad

Svenska kyrkan i Boden hoppas att du får en härlig sommar med mycket tid för vila och återhämtning.

Svenska kyrkan på plats under OS i Rio

Publicerad

Under OS i Rio 5-21 augusti kommer Svenska kyrkan att erbjuda mötesplatser, samtalsmöjligheter och krisberedskap för svenskar på plats. "Vi vet hur viktigt det är att kunna hjälpa människor som fått problem av olika slag. Det kan handla om olycka, sjukdom eller dödsfall", säger prästen Olof Olofsson.

Hans Stiglund i Biskopspodden

Publicerad

I juni medverkade biskop Hans Stiglund i Kyrkans tidnings "Biskopspodden". Han talade bland annat om sin bakgrund och om att våga omvärdera.

Har du tid?

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anna Grenholm som funderar kring vårt sätt att se på tid.

Vart pekar kompassen?

Publicerad

Se hur nålarna står på dessa kompasser! För en tid sedan råkade kyrkoherde Hans Johansson ut för att en av hans orienteringskompasser hade bytt pol. Norr pekade mot söder och söder pekade mot norr. Ibland talas det om att vi människor även har en inre kompass - vad händer om en sådan byter pol och pekar oss i fel riktning?

Reformationsåret 2017

Publicerad

Reformationen har satt djupa spår i svensk kultur. Och vi snackar inte dyster pliktkänsla och asketisk livsstil. Nej, Luthers arv är läskunnighet och jämlikhet.

Välkommen Andreas och Tova!

Publicerad

Igår på mässan i Matteuskyrkan hälsades vår nya kantor Andreas Printz och vår nya volontär Tova Calner välkommen till tjänst i Svenska kyrkan i Boden. Dagen till ära togs även Matteuskyrkans nya mässhake och stola i bruk.

Någon ser dig

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Birgitta Ryås som delar med sig av ett sommarminne.

Härliga dagar i fjällen

Publicerad

Det var en blandad åldersgrupp, med både nya och återkommande deltagare, som förra torsdagen hoppade på bussen för att åka på församlingsläger i Jäckvik över veckoslutet. Tillsammans har de bland annat fjällvandrat, målat akvarell, samtalat och firat gudstjänst. Via deras bilder kan du ta del av helgens upplevelser.

Gränser

Publicerad

På onsdagsmorgonen fick personalen i Svenska kyrkan i Boden besök av sjukhuspräst Kimmo Sulila, som kommit för att hålla en utbildnings- och inspirationsförmiddag kring flykting- och integrationsarbete. Till grund för morgonens samtal låg filmen Gränser.

Svenska kyrkan för hela Boden

Publicerad

Mer rörlig personal, mindre sårbarhet, större ekonomiska resurser och bred tillgång till kompetens, teknik, service och arbetsmetoder i alla församlingar. Det är förhoppningarna med ett nytt gemensamt pastorat för Överluleå, Sävasts, Gunnarsbyns och Edefors församlingar.

Klockorna ringer för Syriens folk

Publicerad

Varje vardag kl 17 kommer Överluleå kyrkas och Gunnarsbyns kyrkas klockor att ringa, som ett tecken på vår omtanke och bön för Syriens krigsdrabbade folk. Klockringningen kommer att pågå från den 17 oktober fram till FN-dagen den 24 oktober.

Sävasts kyrkokör 40 år

Publicerad

I lördags firade Sävasts kyrkokör 40 års jubileum. Dagen till ära bjöd de på en Jubileumskonsert med efterföljande middag i Mariakyrkan. Här kan du se ett axplock av vad kvällen hade att erbjuda samt lyssna till en intervju med körledare Kjell Lindström som har varit kören trogen i hela 40 år.

Att vara kyrka

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Ivar Sundström som delar med sig av sina tankar om kyrkans betydelse för människan.

"Inte bara springa fort och hoppa högt"

Publicerad

Svenska kyrkan fanns på plats under OS i Rio tidigare i år. Under församlingsaftonen på Församlingsgården i onsdags fick deltagarna möta Lena Brolin, som var en av dem som arbetade för kyrkan under OS.

För alla människors lika värde

Publicerad

I tisdags var det fortbildning för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Boden. Att se våra egna föreställningars betydelse i mötet med andra och att aktivt motverka rasism, islamofobi, homofobi och könsdiskriminering stod på agendan.

Precis runt hörnet

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Mogens Amstrup Jacobsen som delar med sig av sina tankar kring adventstiden.

Låt fler få fylla fem!

Publicerad

Julkampanjen har startat! I julkampanjen Låt fler få fylla fem uppmärksammar vi den pågående katastrof som alltför sällan hörs i media: Barnadödlighet. Var femte sekund dör ett barn som inte hunnit fylla fem år. Barn dör av undernäring, infektioner och bristande omsorg. Vår insats som kyrka behövs!

Adventstid i våra kyrkor

Publicerad

Här samlar vi alla de filmer vi lägger ut på facebook från adventstidens verksamhet i Svenska kyrkan i Boden. Sidan uppdateras allt eftersom fler filmer tillkommer.

Nu inleder kyrkorna Juluppropet

Publicerad

Den 14 december startade Juluppropet för att samla in namnunderskrifter för tre krav till regeringen. Uppropet är ett initiativ av Sveriges kristna råd där bland andra Svenska kyrkan ingår. – Det känns väldigt viktigt och naturligt att vi som kyrkor gör det här i samband med julen, säger Hans Stiglund, biskop i Luleå stift.

När julevangeliet fick liv

Publicerad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Lennart Åström, kyrkoherde i Edefors församling, som delar med sig av ett alldeles speciellt barndomsminne.

Julkonsert 2016

Publicerad

Söndagen den 18 december var det julkonsert i Överluleå kyrka. Här finner du några filmade smakprov på vad kvällen hade att erbjuda.