Carl-Sören Edfast har tillträtt på den nya tjänsten som omfattar arbetsledarskap för kyrkogårdarna samt IT och fastigheter.
Foto: Anna Bergström

"Kyrkan behöver mer än präster"

Carl-Sören Edfast är ny arbetsledare för kyrkogårdspersonalen i Svenska kyrkan i Boden. Tjänsten är en del av en ny organisation och innefattar även ansvar för fastigheter och IT.

BEGREPPET FASTIGHETSFÖRVALTARE, som Carl-Sören Edfast tituleras sedan i höstas, omfattar allt från kyrkogårdar till fastigheter och IT. Till skillnad från sin föregångare är Carl-Sörens tjänst helt administrativ medan Ingvar Öberg, som tidigare var arbetsledare på kyrkogårdarna, samtidigt arbetade operativt
ute i verksamheten.

Carl-Sören Edfast är ny i Boden men bakom sig har han över 30 år i kyrkans tjänst.
– Kyrkan har funnits med hela mitt liv egentligen. Jag växte upp med Svenska
kyrkans barntimmar och kyrkans ungdom och blev tidigt ungdomsledare själv.

Yrkesvalet blev församlingspedagog. Under hans första yrkesverksamma 15 år i
Lycksele var det främst på ungdomssidan han arbetade. Därefter följde ytterligare 15 år som kyrkvaktmästare, även det i Lycksele. Med två präster i familjen, hans bror och hans fru, konstaterar han med ett milt leende på frågan om han aldrig funderat på att bli präst, att ”kyrkan behöver mer än präster”.

Tjänsten i Boden ser han fram emot att fortsätta hitta formerna för.
– Kyrkan kan jag utan och innan, och det är en väldigt bra kunskap att ha med sig. Arbetsledare har jag varit informellt och jag tycker det är roligt att få bidra till att locka fram det bästa hos medarbetarna så de får blomma ut i sitt jobb.

Även IT ligger honom varmt om hjärtat, ett ansvar som han delar med kommunikatören Camilla Arvidsson.

Men hur hamnade han då i Boden?
– Jag och min fru kände att vi ville flytta till Luleå. Vi insåg att vi hade fler vänner där än i Lycksele och vi var redo för något nytt. Så vi sa upp oss, båda två, och flyttade.

Hon fick jobb som präst i Luleå och han sökte egentligen först en annan tjänst inom
kyrkan i Boden.
– Den fick jag inte, men de ringde och ville träffa mig för att förutsättningslöst diskutera en annan tjänst, och det var alltså den här, säger Carl-Sören.

När han hörde beskrivningen och fick känna efter lite blev svaret ja. Men eftersom det är en helt ny tjänst i en omorganisation är den inledningsvis tidsbegränsad till elva månader.
– Jag trivs väldigt bra. Jag åker med pendeltåget varje dag, det är jättesmidigt. Och arbetskamraterna är ett härligt gäng, både här på församlingsgården och ute på kyrkogårdarna i Boden, Edefors och Gunnarsbyn.

För församlingsborna kommer den nya organisationen på kyrkogårdarna inte märkas nämnvärt förutom att det är en annan röst som tar emot kyrkogårdsfrågor på telefon och att den tidigare rösten som brukade svara nu hörs mer ute på kyrkogårdarna.

Text: ANNA BERGSTRÖM

Artikeln är hämtad ur Svenska kyrkan Bodens tidning Kyrkfönstrets påsknummer. Utgivning 3 april 2020.