Kvinna som tittar i ett teleskop.
Foto: pxhere

Hjärtat ska gro av drömmar

Nyhet Publicerad Ändrad

Internationella kvinnodagen. En dag som kan väcka känslor. Ska det vara så nödvändigt? säger någon. För mig räcker det inte med en dag per år för att lyfta kvinnans situation. Den behöver aktualiseras dagligen.

Vi hör ihop i en enda mänsklighet. Oavsett kvinna eller man eller vilken könsidentitet du har så måste vi tillsammans och varje dag kämpa för vårt lika värde.

8 mars är det dock kvinnornas situation som är i fokus. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Jämställdheten har kommit en lång väg i Sverige men det finns fortfarande många orättvisor. Och ser vi hur kvinnor har det globalt finns det många platser där kvinnans situation är rent ut sagt bedrövlig. För att en god förändring ska kunna ske behöver vi tillsammans sträva efter att göra allas liv till ett gott liv med rättvisa och respekt som grund. Och det måste göras sida vid sida, axel mot axel och hand i hand.

Ett jämställt samhälle utgör inget hot för någon. Tvärtom är det så att ett samhälle växer och frodas när vi bejakar och uppmuntrar varandra att följa det var och en upplever som sin uppgift. Och låt oss börja i tidig ålder! När barn på barns vis drömmer om framtiden och vad de vill göra och bli, så uppmuntra! Bejaka! Kritisera inte drömmar! För som min mamma sa: Hjärtat ska gro av drömmar, annars blir hjärtat armt (armt betyder fattigt).

När jag var liten fick jag alltid höra av min pappa – som inte var en så pjåkig pappa innan missbruket slog sina klor i honom – Du kan bli det du vill. Kom ihåg det. Och det sjönk in i mig så djupt att det för mig var självklart att jag skulle bli stjärnstuderare. Om någon undrar så trodde jag att astronom hette så. Och nästan varje kväll stod jag och pappa och tittade på stjärnbilder, för så klart kunde jag bli stjärnstuderare! Det var min dröm.

Någon annan har andra drömmar. Bli astronaut och besöka den himmel och rymd som jag nöjde mig med att bara titta på? Basketsproffs? Lärare? Kanske om något som för oss svenskar är en grundläggande rättighet: rätten att få rösta? För det är ju så att kvinnors rösträtt fortfarande inte är självklar överallt. I Sverige är kvinnans rätt att rösta endast 100 år. 1921 ändrades grundlagen och kvinnor fick rösträtt. På hösten 1921 ägde det första riksdagsvalet rum där kvinnor fick rösta. Detta var också det första riksdagsvalet där kvinnor var valbara.

När vi ser bortom kön och könsidentitet händer det saker! Och möjligheter öppnas, både för samhället och den enskilda människan. Det kan vara kvinnlig rösträtt. Det kan vara att bli USA:s första kvinnliga vicepresident. Eller Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Eller att ICA-Stig har en syster, ICA-Stina. Eller att Anna Grenholm kunde bejaka sin kallelse att blir präst. Nej, jag blev aldrig stjärnstuderare, men jag brukar skoja för mig själv att himlen och himlarymderna ändå finns med mig – fast på ett annat sätt.

/Anna Grenholm, biträdande kyrkoherde