Trädgårdshandskar upphängda på tork.
Foto: Maria Nyman-Moritz /flickr

En annan dag i paradiset

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Anders Stenman som visar på vägen till paradiset genom att jobba för det goda.

I våras började mina promenader längs efter Bodträsket. Jag hittade vägen till Killingholmen. Vårvädret var bedårande. Jag promenerade dit några gånger. Njöt av utsikten mot kyrkan och staden. Värmeverket puttrade på och alstrade sin värme. Bodenborna har det varmt och skönt, tänkte jag.

Så småningom hamnade jag lite längre in på holmen. Jag såg ett stort fält på höger sida med olika husbyggnader, växthus och grillplatser. Några veckor senare läste jag en lapp på områdets anslagstavla att det fanns möjlighet att hyra en odlingslott. Jag ringde ordföranden. Vi stämde träff en dag och därefter var jag plötsligt odlingslottsinnehavare.

Under försommaren har jag jobbat med mina pallkragar. Fyllt på med jord och gödsel. Frågat grannarna. Fått några jordgubbsplantor av mina syriska grannar. Idel goda grannar. En f.d. polis, en trumpetare med gröna fingrar - bara trevliga människor. Killingholmen är nu mitt paradis!

Phil Collins berättar om hemlöshet i låten Another Day in Paradise. De otaliga
miljoner människor som tvingas bo på gatan. Sådant är livet för många, även i vårt land. Många är barnfamiljer som tvingats lämna tryggheten i ett hem.

Den som har det bra förstår oftast inte vad hemlöshet innebär. Jag vet inget om det, utan kan bara ana. Jag tänker på de barn som tvingas leva i misär. Barn har ofta en okuvlig vilja och stora möjligheter att hitta sin väg till ett bra liv. Men det kan också bli ett mönster som är svårt att bryta. Utanförskap kan bli ett liv som har normaliserats.

Collins sjunger om en annan dag i paradiset. Jag tror att han tänker på Jesu ord till rövaren. I Lukasevangeliet säger Jesus till den kriminelle som korsfästes samtidigt vid hans sida: ”Redan idag ska du vara med mig i paradiset”. Det verkar finnas en himmelsk plats för utsatta. Vi andra som har det välordnat har en skyldighet att dela med oss till dem som har fått en sämre start. De som möter motgångar, sjukdomar och lidande.

Det är ingen självklarhet att leva ett gott liv. I dessa tider får vi fundera ett varv till. Det finns många sätt att dela med sig till andra. Vi kan jobba för det goda. Det finns många sådana sammanhang i vår bygd. Många ideella organisationer, många goda krafter. Varje insats är viktig. Tillsammans blir mycket gjort. Det är också en väg till paradiset.

/Anders Stenman, präst