Regnbåge
Foto: Irina Koroleva /Flickr

Att göra det goda synligt

Nyhet Publicerad Ändrad

Varje månad skriver någon av Svenska kyrkan i Bodens präster i Boden Gratistidning. Denna gång är det Lennart Åström som tittar tillbaka på sommaren som gått.

Sommaren som gått har fått utstå mycket kritik; för kort, för kall, för mörk, för blåsig, för lite insekter! Med andra ord, en riktigt usel sommar. Metrologerna säger, en helt vanlig normal svensk sommar. Det här är alltså det normala tänker jag, när jag står där i regnet och snålblåsten, och inget vill sig...

Nyhetsflödet under sommaren har väl inte heller varit så mycket att jubla över;
Nordkorea, Barcelona, Åbo, Syrien, människor på flykt, regeringskris, skjutningar. Snart säger väl någon, en helt normal nyhetssommar...

Man frågar sig, har det då inte hänt något positivt under denna normala svenska
sommar? Jo, medan allt det onda ute i världen har pågått, medan vi har suckat och beklagat oss över vädret, så har något stort och fantastiskt hänt. Dessutom utan att vi har behövt lyfta ett finger för att det ska ske. Naturen har än en gång överträffat sig själv! Den bjuder på mogna hjortron, söta jordgubbar, vildhallon. Blåbär som är lika goda som fjolårets. Salladen blev faktiskt nästan ännu bättre än tidigare år. Lediga dagar med betald semester! Kan det vara bätte?

Det där andra då, nyhetsflödet? Det verkar inte finnas någon dold naturkraft som ordnar det goda, som ställer allt till rätta i ett trollslag. Ändå vågar jag påstå att det goda har varit synligt i sommar. Jag bär synminnen av människor som lagt en slant i tiggarens hand. Hört ordet tack på bruten svenska. Jag har sett förälskade promenera hand i hand, glada i sin kärlek. Jag har sett barn stråla av lycka över att glassförsäljaren gjorde struten med mjukglass riktigt stor! Hört glädjen när någon har berättat om ett fantastiskt hjortronår. Sett nyblivna föräldrars lycka över ett litet barn. Alla dessa vardagliga händelser en normal svensk småkall sommar med dystra nyheter visar kärlek. Gratis och utan att lyfta ett finger har jag fått se det goda som kommer av sig självt ur människans innersta källor.

Vår tid och vår värld behöver människor som synliggör det goda. Ett leende, ett uppmuntrande ord, en kram - allt det där väger tungt i det godas vågskål. Ibland så pass att någons svårigheter blir lättare att bära, åtminstone för en stund.

Och jag tänker, så lätt jag glömmer att Gud verkar också i det fördolda och i det lilla sammanhanget, tack!

Snart är det kyrkoval, vår kyrka behöver människor som visar och gör det goda. Du är en av dem. Du är kanske en av de många förtroendevalda som vill vara med och göra skillnad - Välkommen! Eller så vill du vara med och visa att kyrkan och församlingarna kan göra skillnad i människors liv - Påverka genom att nyttja din rösträtt den 17 september!

Vid pennan

Lennart Åström, kyrkoherde i Edefors församling