blommor med svenska flaggan
Foto: Gustaf Hellsing/ikon

JUBILEUM

Sävasts kyrkokör firar 40 år den 15 oktober 2016

Kom och fira med oss!

Lördag den 15 oktober klockan 16.00 är det jubileumskonsert med efterföljande middag i Mariakyrkan i Sävast. Då har kyrkokören funnits i 40 fantastiska år tillsammans med kantor Kjell Lindström.

Konserten har fritt inträden. Middagen kostar 60 kr och du anmäler dig senast tisdagen den 11 oktober till Eveliina 0921-77574 eller sms ( med ett namn och antal personer) 076-7737608.

Söndag den 16 oktober är det jubileumgudstjänst klockan 10.00. Efteråt inbjuds alla till kalas med tårta.

Historik- så började det!

Sävast kyrkokör bildades som grupp den 15 oktober 1976. Det var den dåvarande prästen i Sävast, Gunnar Lundqvist, och Kjell Lindström, bidrädande kyrkomusiker i Överluleå församling som kom överens om att de skulle starta en kör i Sävast.

På den tiden hade Svenska kyrkan i sin verksamhet, som mestadels bestod av byagudstjänster och församlingsaftnar, i församlingsgården i gamla Sävast. Men parallellt bedrevs också verksamhet i "nya Sävast" med brönjaskolan och en lägenhet på Mandelvägen som lokaler. Där startades också en barnkör av dåvarande församlingspedagogen Jeanette Wårgren, och därmed började även familjegudstjänsterna komma igång.

Sävastkören, som den då kallades, bestod av fyra damer: Febe Rönnqvist, Olga Stenqvist, Aina Holmberg och Edith Andersson. De träffades varje vecka under terminerna och medverkade på julottan och vid församlingsaftnarna. Från starten och fram till början av 80-talet var det de fyra damerna och ledaren Kjell Lindström som troget verktade.

Några år i på 80-talet utökades sedan antalet sångare, och så småningom kunde de sjunga 4-stämmigt. 1985 hade Sävastkören sin första konsert på församlingsgården tillsammans med en stråkorkester. Det var då kyrkomusikens år och de hade övat in händels "Dagen är nära", med flera sångare. Den 26 oktober 1986 sjöng de på invigningen av "kyrkans kvartersgård", som var en profan samlingslokal som byggts om med en kordel där det var högt i tak. Gudstjänster började nu hållas varje söndag.

Då verksamhetsgrupperna fortsatte att växa och bli fler och fler, tog kyrkopolitikerna med tiden ett beslut om  att en kyrka skulle byggas på Sävastön och den 28 augusti 1994 invigdes den av biskop Rune Backlund. Körden kunde nu flytta in i Mariakyrkan och blev Sävasts kyrkokör under ledning av kantor Kjell Lindström. Verksamheten har fortsatt oavbrutet sedan 1976 fram till dagens datum och Sävasts kyrkokör är idag bland annat med på musikcaféer, musikgudstjänster och konserter.

Kjell Lindström