Foto: Illustratör Susanne Engman

Hållbart liv 24-26 mars

Välkommen till en församlingshelg fylld med spännande föreläsningar, workshops och fantastiska musikarrangemang med intressanta gäster på temat klimat- och livsomställning.

Det var länge sedan sist, men nu i vår är det äntligen dags för en gemensam församlingshelg igen. Denna gång med fokus på klimat- och livsomställning. 

GÄSTER

Sara Olsson

Hållbara Sara

Sara Olsson, mer känd som @hallbarasara på sociala medier, är en återbruksnörd och second hand-fashionista som brinner för att göra second hand till norm. På sitt konto skriver hon knivskarpt om vad vi behöver göra för att göra skillnad på riktigt.

Stig Sörlin

Stig Sörlin

Initiativtagaren till studiegruppen Mångfaldens trädgård i Matteuskyrkan, har ett mångårigt förflutet som miljökonsult, och gruppchef på Vattenfall. Efter vidare studier kan han snart även titulera sig som diakon.

Karin Öberg

Karin Öberg

Karin har arbetat med körverksamhet i över 25 år. Hon har lett gospelkör, vuxenkör, barnkör, och skrivit material som använts av olika körer i Sverige. Hon har även undervisat körledare, och hållit ett otal körhelger som inspirationsledare och sångsolist.

Närbild på en manlig präst med ett korallblått hav i bakgrunden.

Gunnar Sjöberg

Gunnar har bland annat jobbat som präst i Luleå och i Spanien, och som kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala. Han har också medverkat i ett flertal böcker, nu senast "Om jag skulle predika idag" tillsammans med Lars Segerstedt, samt skrivit krönikor i Norrbottens-Kuriren och recenserat böcker i Kyrkans Tidning.

Maria Lundström Pedersen

Maria Lundström Pedersen

Med en tvåårig utbildning på Sunderby konstskola i botten har Maria dessutom terminskurser i akvarellmålning vid konstskolans seniorakademi med sig i bagaget. Hon tycker även om att uttrycka sig med hjälp av textila material.

PROGRAM

Med reservation för ändringar.

Fredag 24 mars     

Kl 17-19 i Mariakyrkan, Sävast

Messy Church
Gemenskap, skapande och tacos - en gudstjänst för alla åldrar! Vi inleder med att äta tacos med efterätt. Utifrån dagens tema öppnar vi upp kyrkan med skapandeverkstad, lekrum, samtal och hjärterum. Vi avslutar med drama, bön, rörelse och sång. Anmäl dig gärna via sms till 076-773 76 15 (namn + antal + eventuella allergier), eller kom drop in om andan faller på.
Pris: 60 kr/vuxen, 30 kr/barn från 2 år, eller max 160 kr/familj. 

Kl 18-22.30 i Församlingsgården, Strandplan 25

Kyrkans Ungdom Heliganerna
Aktiviteter för ungdomar från årskurs 8 och uppåt. Denna kväll kommer Hållbara Sara, som dagligen influerar tusentals följare till medveten konsumtion via sociala medier, på besök.

Lördag 25 mars     

Kl 11-12 i Församlingsgården, Strandplan 25

Allt att vinna på att ställa om livet 
Denna föreläsning med Hållbara Sara riktar sig till dig som är trött på pekpinnar och miljöskam, och vill få inspiration till en hållbar och långsiktig omställning med fokus på det härliga med ett hållbart liv. 

Kl 12-13 i Församlingsgården, Strandplan 25

Sopplunch
Grönsakssoppa med hembakat bröd. Pris: 50 kr.
Anmälan senast 22/3 till Elsa Sveder, 0921-775 84.

Kl 13-16 i Överluleå kyrka

Körworkshop för vuxna
Under ledning av körledare Karin Öberg övar vi in en repertoar som sedan framförs under konserten i Överluleå kyrka kl 18.

Himmelriket är som ett senapskorn, som är det är minsta av alla frön här på jorden när man sår det, men när det har såtts skjuter det upp och blir större än alla örter och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga. (Markusevangeliet 4:31-32) Foto: Illustratör Susanne Engman

Kl 13-16 i Församlingsgården, Strandplan 25

Välj mellan tre olika spår varje heltimme:
1. Församlingen i Skapelsen
Start kl 13,14 och 15. Reflektion kring klimatfrågor, församlingens syn på Skapelsen och kyrkans delaktighet i dagens klimatsituation - Har naturen rättigheter? Föredrag och dialog under ledning av Stig Sörlin.
2. Akvarellmålning 
Start kl 13,14 och 15. Välj mellan att sitta kvar flera, eller enstaka pass. Ledare är Maria Lundström Pedersen, vars 
akvareller bl.a. finns utställda på Galleri K i Älvsbyn nu i vår.
3. Förläng livet på dina kläder 
Start kl 13,14 och 15. Textilindustrin är den fjärde mest klimat- och miljöskadliga sektorn. Under den här föreläsningen tipsar och inspirerar Hållbara Sara till kreativ lagning, remake och klädvård för att förlänga livet på våra kläder och textilier.

Kl 13-14.30 i Församlingsgården, Strandplan 25

Pyssel och lek för barn 
Olika aktiviteter med Mikael Dapefrid och Helena Mörk. Barn under 6 år i vuxens sällskap. Om vädret tillåter är vi även ute.

Kl 14.30-16 i Församlingsgården, Strandplan 25

Körworkshop för barn från 6 år och uppåt
Tillsammans med Lena Stenlund och Anna Karlsson övar vi in några sånger till konserten i Överluleå kyrka kl 18.

Kl 16-18 i Församlingsgården, Strandplan 25

Våffelcafé med söta och salta tillbehör
Café med information och försäljning av våfflor och hembakat bröd till förmån för Act Svenska kyrkans fasteaktion ”Dela lika under samma himmel”. På plats finns också Rättvisebutiken från Gunnarsbyn med ett urval av sitt sortiment. 
Kaffe/te med våffla. Pris: 30 kr.

Kl 18 i Överluleå kyrka

Körkonsert ”Sjung hjärtats lov”
Konsert med sångare från eftermiddagens körworkshops. Karin Öberg - sång och körledning, Jonas Öberg - piano.

Kl 19.15 i Församlingsgården, Strandplan 25

Hållbar tro - om uthållighet och ömsesidighet
Kvällsfika där vi får lyssna på präst och skribent Gunnar Sjöberg som talar om att leva tätt intill Gud och allt skapat.
Kaffe/te med smörgås. Pris: 30 kr.

Kl 20.30 i Överluleå kyrka

Meditativ musik under Earth hour
En meditativ stund i skenet av endast levande ljus.
Musik med Svenska kyrkan Bodens musiker.  

Söndag 26 mars     

Kl 11 i Överluleå kyrka

Sändningsmässa ”Livskraft”
Predikan av Stig Sörlin, sång och musik med helgens körsångare, samt utställning med akvarellmålarnas alster. Efter mässan serveras ett festligt kyrkkaffe som avslutning på helgen i församlingsgården. Kaffe/te med smörgås och bakelse. Pris: 40 kr. 

Tanken är att de frön vi sår tillsammans - både bildligt och bokstavligt - under denna helg ska få växa upp till vackra plantor som sedan bär frukt i våra liv, liksom i våra omgivningar. 

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Tack vare lokala samarbeten är arbetet effektivt och handlingskraftigt.
Allt överskott från församlingshelgens aktiviteter går till Acts fasteaktion ”Dela lika under samma himmel”.

Kasse med mat

Dela lika under samma himmel

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Att dela med sig har aldrig varit viktigare. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning.

Pojke står på en soptipp och håller i en trasig boll.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.