Brinnande ljus i hjärtformad ljusstake.

Dop, vigsel och begravning i tider av corona

Har du bjudit in släkt och vänner till en familjehögtid? I tider av corona kan du behöva anpassa glädje- eller sorgehögtiden.

Dela glädje och sorg även i svåra tider

I svåra tider behöver vi också få fira och vara glada. Vi kan genomföra dop och par kan gifta sig, men vi behöver anpassa högtiderna så att det kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

Detsamma gäller när en anhörig har dött och vi vill ta avsked och sörja tillsammans. 

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Svenska kyrkan hjälper dig att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Dopet eller vigseln behöver inte skjutas upp. Detsamma gäller begravningen. Om en minnessamling äger rum senare kan man vara i Svenska kyrkans lokaler och ha en gemensam andakt i anslutning till begravningen.

Vi hjälper dig att hitta alternativ

Om du planerar för en högtid, kontakta oss i Svenska kyrkan Boden för att få hjälp att anpassa dina planer efter de regler och rekommendationer som gäller.

Närbild på en hand som tillhör en bebis i dopklänning.

Dop i tider av Corona

Du som planerar ett dop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Hör av dig till oss – vi hjälper dig planera och anpassa dopgudstjänsten så att den kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

Små vaser med rosor står på bänkraderna i en kyrka. En man och en kvinna syns suddigt gå hand i hand i mittgången.

Bröllop i tider av Corona

Ni som planerar ett bröllop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Kontakta oss – vi hjälper er att planera och anpassa vigselgudstjänsten så att den sker på ett ansvarsfullt sätt.

Grönskande knoppar på en kvist.

Begravning i coronatider

Med anledning av Coronaviruset står vi just nu i en osäkerhet där vi inte vet hur den närmaste framtiden blir. För dig som förlorat en anhörig kan det kännas svårt att planera en begravning. Vi vill emellertid uppmuntra dig att ändå genomföra begravningen - och inte skjuta upp den.