Vigsel

Vigselakten är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet.

Med äktenskapet vill vi fästa vår gemenskap i något som är mer hållbart och pålitligt än våra flyktiga känslor. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.
Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med vigselförrättare och musiker kan man göra vigseln personlig med olika symbolhandlingar, dikter och sånger. Vigsel i Björkekärrs kyrka är gratis för medlemmar i Svenska kyrkan.
Innan man kan gifta sig måste man ansöka om hindersprövning hos lokala skattemyndigheten. De som gift sig borgerligt kan be om en kyrklig välsignelse över sitt äktenskap.
Inför vigseln har brudparet samtal med vigselförrättaren. En del par bär med sig svåra erfarenheter av söndring och kanske är det inte det första äktenskapet. Andra har många olika tankar och förväntningar kring vad det innebär att dela livet tillsammans. Allt det kan man ta upp i samtal med prästen inför vigseln.
Att vigas i kyrkan med bön och Guds välsignelse stärker gemenskapen och samhörigheten.

Bokningscentral Öster
gbg.bokning.ost@svenskakyrkan.se
Hit ringer du eller mailar om du vill boka dop, vigsel eller begravning, eller har andra kyrkobokföringsärenden.