Pilgrimsäventyr mot Nidaros 2022 i Härjedalen (Mölingdalsvallen – Långå)

5 augusti - 14 augusti inklusive resdagar 2022

Vad? Pilgrimsvandring i riktigt utmanande och vacker natur, alltifrån skog till myrmark och kalfjäll. Under flera dagar bär du hela din packning själv. Vi vandrar mot Nidaros, huvudsakligen längs svenska pilgrimsleder. Vi startar vår sjätte etapp i Mölingdalsvallen.

När? 5 augusti - 14 augusti inklusive resdagar

Vandring? ca 2-2,5 mil/dag

Övernattning? Församlingshem, fritidsstuga, bystuga, fäbod och tält.

Vem? Du som vandrar med behöver vara i tillräckligt god form för att klara av att bära packningen själv i bitvis svår terräng.

Kostnad: 2000kr Resa till och från start och mål tillkommer

Är du intresserad? Vill du anmäla dig eller veta mer?

Hör av dig till Anna Kristiansson 046-440 41 53 eller anna.kristiansson@svenskakyrkan.se

OBS! Begränsat till 14 deltagare + personal

Följ med när vi rekade vandringen!

Rekning, Nidaros etapp 6: Vi började dagen med att tåget till Stockholm var försenat, men vi sprang och som tur var, var nästa tåg också försenat, så vi hann. Nu har vi rekat första dagsetappen med bil, fast det inte bara var bilväg , så nu pustar vi ut i den här fina stugan och laddar för flera dagars vandring i väglöst land.

Utsikt vid eftermiddagsfikan!

Kolla vad man får vara med om på pilgrimsvandring!

Bjärreds Församling rekar inför pilgrimsäventyret i augusti 2022: Nästa års etapp startar där vi slutade i år, på Mölingdalsvallen. Vägen till Lövnäsvallen är lätt att gå eftersom den följer en skogsväg. Eftersom vi fått veta att stigen i skogen fram till bron över Härjån förstörts av avverkning, följde vi skogsvägen där. Innan Lövnäsvallen går leden från vägen mot Lövlunda, men vi hittade den inte utan följde istället stora vägen. En ny bekantskap i Lövnäsvallen lovade märka ut stigen med plastband tills vi kommer nästa år. — på Lövnäsvallen.

Bjärreds Församling rekar vidare till Lillhärjåbygget. Det här är en lätt vandring, för trots att vi går genom myrmark är stigen fin och bred nog att köra fyrhjuling på. Vi vandrade under älgjakten och fick se en älg dyka upp i skogen. Strax efteråt kom en hund som fått vittring och rusade efter älgen. Lillhärjåbygget är en gård som drivs på gammalt vis, med kor, höns och ankor. Gäststugan fint inredd med allt en vandrare behöver. — på Lillhärjåbygget.

Bjärreds Församling tar en stig mot Lövhögen från Lillhärjåbygget, för att ta oss tillbaka till Romboleden. Här går vi i myrmark på en sig som ibland försvinner, med huggmärken i träden som enda markering. När vi kommit fram till Romboleden hittar vi den röda markeringen och följer den istället. Nu kommer vi upp på kalfjället, det är fantastiska vyer, men ibland svårt att hitta markeringarna. Alldeles innan vi är framme vid vår övernattningsplats, som är en slogbod vid Mellersta Lågheden finns ett vad med rep över en bäck. Här tältar vi innan vi vandrar vidare.

Bjärreds Församling rekar vidare upp på sidan av Häggingfjället, ner igen och vad över Häggingån där det är markerat som bro. Efter en bit myrmark bär det ordentligt uppåt mellan Svanhågna och Stenhågna där det finns en liten sjö. På vägen ner för berget tar vi vatten i en bäck. Här tänker vi oss övernattning i tält för gruppen nästa år.

Bjärreds Församling går nerför Härdalsstöten med utsikt över Lofsdalen och Lofssjön. Så småningom kommer vi ner i skogen där det bitvis är ganska blött, men fin stig och lätt att hitta. Eftersom vi ska sova i Lofsdalen väljer vi den kortare bilvägen från parkeringen vid Västvallen. — i Lofsdalen, Jämtlands Län, Sweden.

Bjärreds Församling lämnar Lofsdalen och går i skog och väldigt sank myrmark uppåt mot kalfjället. Här uppe är fin led som följer skoterled-markering, och utsikten är otrolig! Nästan framme vid grillkåtan där vi övernattar får vi se några renar som sen rör sig i området hela tiden vi är där. — på Fruhågntjärnarna (Linsells socken, Härjedalen, 690092-135981).

Bjärreds Församling såg på morgonen att vädret hade vänt och Fruhågna försvann i dimman (bild 1 och 2). Först gick vi över kalfjäll, men dimman förändrade hela landskapet och gjorde att det var svårare att hitta. Efter att vi passerat första renstängslet kom vi ner i väldigt blöt myrmark, och ytterligare en bäck att vada över, denna gången utan rep att hålla sig i. Vi försöker att följa markeringarna på träd och stenar, men ibland hittar vi dem inte, utan får följa kartan istället, för här finns inte heller någon stig. Efter fjärde och sista renstängslet är skogen tät och terrängen mycket svår. Här finns både rosa och röd markering men långa sträckor hittar vi ingen av dem utan får gå rakt igenom terrängen. Det blev en tung och blöt dag, så det var skönt när vi kom upp till grusvägen vid Ransundet.
Vi tänker oss att nästa års vandring ska sluta i Långå, därför tog vi bilen dit och tittade på Långågår'n där vi blivit lovade att få sova. — i Ransundet.