Andakt

Jul

En annorlunda jul

Med gran och ljus förbereds julfirandet, och sången och musiken gör också mycket till. Julsångerna med dess kända melodier är för många det som verkligen ger julstämning. Sångerna förmedlar också julens budskap om ljus och värme, fred och frid och att Gud blir människa, julens kärna. Det talade ordet är förvisso starkt och viktigt, men musiken kan på ett oväntat sätt nå bortom orden och beröra oss på ett djupare plan. 

Julen som kommer är ny, men hur konstigt det än låter är den ändå samma som förut. Traditionen hjälper oss in i framtiden, hjälper oss förstå. Vi får trygghet i igenkännandet, en trygghet som hjälper oss ta emot det nya. Gammalt och nytt går hand i hand. 

Vi som varit med några år vet att julen har förändrats över tid. Men det gör ingenting, julen är fortfarande jul även när mat, pynt och traditioner förnyas. Alltsamman är ju fortfarande en del av julens helhet. Det gamla hjälper oss ta emot det nya, och det nya gör att karaktären finns kvar i det gamla.

I julens kärna finns ett beständigt budskap. Gud finns både i det gamla och det nya. Jesusbarnet visar att Gud finns mitt ibland oss. Det är unikt att Gud väljer att bli människa, en påminnelse om att han hela tiden är här, med oss både i förändringen och i det bestående, ett mysterium svårt att förstå.

Kanske funderar en och annan på om julens egentliga budskap har något värde för den moderna människan. Är evangeliet relevant i vår tid?

Det är helt vanliga människor som är nyfikna på evangeliet och söker efter svar, och det är egentligen inga akademiskt svåra frågor som ställs primärt. Kraften finner man oftast i det enkla. Gud kom till oss som ett litet enkelt barn, för att vara med oss alltid och i alla situationer. Låt oss därför frimodigt förkunna evangeliet i vår tid.

Bibeln hjälper oss att förstå varför världen ser ut som den gör, och kan förklara det politiska ideologier inte kan förklara. Och evangeliet kan förändra det politiska reformer inte kan förändra. Så visst är kyrkans tidlösa budskap både sant och relevant!         

 I år överskuggas allt av pandemin som råder. Människor har drabbats på olika sätt både fysiskt och psykiskt, och vi får förbereda oss på att julen i år inte blir sig lik. I pandemins spår tvingas vi tänka och prioritera om. För att inte smitta varandra tvingas vi avstå från mycket av det vi brukar göra i vardagen, och även under helgerna.                                                                                                                             

Det är viktigt att ta vara på vår gemenskap; den är diakonal och själavårdande. Det känns som diakonin just i år är viktigare än någonsin. Vi bär varandra genom livets svårigheter. Gemenskapen gör att vi inte glömmer varandra utan längtar efter att åter träffas under normala förhållanden. Denna längtan tror jag blir en bra grund att bygga framtiden på.   

Vi ber

Gud, ditt rike är mitt ibland oss, och i vårt inre öppnar sig en port till enkelhet, en port till frihet. En nåd att stilla bedja om är att vi kan ses någon gång under julen i någon av våra kyrkor och få sjunga julens sånger och psalmer tillsammans.

Tack för att du är hos oss, var vi än är, i ensamhet och gemenskap.                              Amen                                                                                                                                                     

En julpsalm, jag tycker särskilt mycket om är Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt

Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt i signad juletid.

Giv mig Guds ära, änglavakt och över jorden frid.

Giv mig en fest som gläder mest den konung jag bett till gäst.

Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt, Giv mig en änglavakt.

(Psalm 645 v 1)

Zackarias Topelius

Den tillhör kanske inte de vanligaste julpsalmerna men sammanfattar vad julen handlar om;

om vår längtan efter trygghet och glädje, efter gemenskap med Gud och varandra och om att Gud kommit till varenda liten människa. 

Hans-Ingvar Hansson

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Andakterna på den här sidan är skrivna av församlingsmedlemmar, ta kontakt med Anna anna.kristiansson@svenskakyrkan.se om du vill delta med egna tankar och texter.