Andakt

Tankar i Allhelgonatid

Bibeltext: Joh 6:37-40 Jesus sade: ”Alla som Fadern ger mig skall komma till mig, och den som kommer till mig skall jag inte visa bort. Ty jag har inte kommit ner från himlen för att göra vad jag själv vill utan för att göra hans vilja som har sänt mig. Och detta är hans vilja som har sänt mig: att jag inte skall låta någon gå förlorad av dem som han har gett mig, utan låta dem uppstå på den sista dagen. Ty detta är min faders vilja: att alla som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv. Och jag skall låta dem uppstå på den sista dagen.” Transträcken har dragit söderut igen – jag minns hur glad och förväntansfull jag blev när den första tranan trumpetade sin ankomst! Sen kom sommaren, den osannolika sommaren med Medelhavstemperatur, då människor från hela världen invaderade Långa bryggan både dag och natt. Efter ytterligare en period av brittsommarvärme tycks nu växtligheten till slut ha gett efter för naturens krafter. Trädens löv skiftar i brunt, gult och rött och faller till marken i enorma mängder. Det som hade liv har nu vissnat och dött och tankarna tränger sig på: Vad händer med oss människor när vi dör? Växterna förmultnar och blir till näring för nästa års växtlighet och i det kretsloppet ingår även en gång våra kroppar – men det som är vårt ”jag”, vårt medvetande, våra själar, vad händer med dem? Den helg under kyrkoåret som handlar om detta består av dels Alla helgons dag, som handlar om våra förebilder i livet, dels Söndagen efter Alla helgons dag/Alla själars dag, som handlar om dem som gått bort, men även om oss själva och hur vi förhåller oss till döden som väntar oss alla. Vilka är då våra förebilder i livet? Vikten av att ha goda förebilder har väl aldrig varit så stor som nu, då utvecklingen på internet ökat utbudet av förebilder/idoler enormt mycket. Allt har gått så otroligt snabbt, och jag oroar mig över all påverkan som den unga generationen utsätts för. Vad är det för förebilder? Vad står de för? Var finns de goda värderingarna, var finns kärlek och medmänsklighet? Världen har på senare tid drabbats av ett stort antal terrordåd inspirerade av dåliga förebilder, medan effekten av goda sådana kanske oftast är mindre dramatiska och inte röner samma uppmärksamhet. Vikten av goda förebilder får inte underskattas, men vi har alla en möjlighet att med Guds hjälp i vårt dagliga liv visa på goda vägar i tillvaron. De flesta förknippar Allhelgonatiden med tankar om döden. Man tänder ljus och dekorerar de anhörigas gravar extra kärleksfullt. Man kanske går i kyrkan för att höra namnet på någon man kände läsas upp och se ett ljus tändas; det är vackert och högtidligt och känns fint. Men döden är för de flesta också skrämmande – en mängd tillverkare världen runt har tagit fasta på denna rädsla och tillverkar leksaker, utklädningsdräkter och annat som gör att man själv får ta kommando över skrämseln ett tag, ta udden av allvaret och skratta åt alltsammans, det kan kännas befriande! Men vad har jag att hålla mig till när det blir allvar? När det är min tur? För ganska många år sedan träffade jag, i samband med en gudstjänst på ett äldreboende, en späd liten kvinna. Hon var mycket gammal och mycket rynkig, men det fullkomligt lyste om henne: ”Jag är inte rädd för att dö – jag har mött Jesus!” Hon hade haft en nära-döden-upplevelse och det var alldeles uppenbart att hon längtade efter att få komma tillbaka. Hon var genom sin uppenbarelse den bästa missionär man kan tänka sig och jag är övertygad om att det hon berättade var sant.

Vi ber: Gud, du hör våra frågor inför döden. Låt uppståndelsens ljus fylla våra liv, ljuset som väcker tro på Jesus Kristus, ljuset son tänder hopp i sorgens mörker, ljuset som föder kärlek till livet, ljuset som ger oss löftet att vi ska få möta dig en gång bortom tid och rum.

Ps 313
1. Min Frälsare lever, jag vet att han lever, fast världen har sagt han är död. Och inget skall skilja mitt hjärta från honom, ej änglar, demoner och nöd.
2. Min Frälsare lever, jag vet att han lever. Jag honom får möta till sist,
när jag har lagt av mig min kropp som en klädnad, befriad från ångest och brist.

Gunnel Engström