Andakt

Tankar i advent

Adventstid, kom till mitt ensamma hus
Jag sätter i staken ett sparat ljus
Något ska ske bortom frostig advent
Jag väntar en gåva som Herren sänt

Advent är en väntans tid på många sätt. Barn väntar på julafton, tomten och julklappar, vuxna väntar på några lediga dagar, god mat och trevligt umgänge, de äldre längtar efter samvaro med barn och barnbarn. De allra flesta av oss har någon slags relation till julen och den brukar ibland börja redan före advent. Skyltsöndag, juldekorerade gågator, adventsstakar och stjärnor som lyser i varje fönster. Men ordet Advents betydelse är ankomst, och hela Advent är en hyllning till undret som ska ske.

De fyra adventssöndagarna har alla sitt eget budskap. Första advent är budskapet ”Ett nådens år”, för det är första dagen på det nya kyrkoåret. Den andra söndagen vittnar om att ”Guds rike är nära”, den tredje söndagen uppmanas vi ”Bana väg för Herren”, och när fjärde advent kommer handlar det om Maria, ”Herrens moder”. Man märker hur förväntan byggs upp under de fyra veckorna.

Förväntan är för de allra flesta i vår tid stor inför julfirandet, och stressnivån brukar höjas hos de allra flesta. Traditioner är trevliga, men kan också tyngas av väldigt många måsten. Så härligt då, att vi har de fyra adventssöndagarna då vi kan tända ett nytt ljus, stilla oss en stund och tänka på just den söndagens budskap. 1 - Ett nådens år, 2 - Guds rike är nära, 3 - Bana väg för Herren, 4 - Herrens moder.

Ja, vi längtar efter det ljus som tvingar bort mörkret. Och ljuset kommer, på flera olika sätt.  Det ljus vi längtar efter är inget stearinljus eller en stjärna i fönstret, men de och de fyra adventsljusen kan vi tända som en symbol för det sanna ljus vi väntar på i Kristi återkomst.

Vi ber: Jesus, du fyller mitt hjärta med fröjd. Tack för att du nu, än en gång, kommer till alla längtande människor, till alla vilsegångna. Till alla som tycker de misslyckats, och till alla som i sin lycka har glömt dig. Som alltid kommer du med den förvandlande makten i din kärlek. Tack, Herre, för undret att du nu, i denna min andakt, kommer också till mig.

Sv Psalm 109

Det susar genom livets strid

en fläkt av himmelrikets frid,

en klang av harpotoner.

En aning fyller varje bröst,

och stilla ljuder Andens röst

i jordens alla zoner.

O mänsklighet, ställ dörrn på glänt
det är advent, det är advent!

Annelie Hultberg

Andakterna på den här sidan är skrivna av församlingsmedlemmar, ta kontakt med Anna anna.kristiansson@svenskakyrkan.se om du vill delta med egna tankar och texter.