Andakt

Tankar i fastetiden

Även om vi oftast önskar lycka och välgång för oss själva och våra medmänniskor, är det inte de lyckliga och tursamma stunderna som formar oss till den vi är. Det är snarare motgångarna och de jobbiga situationer vi ibland befinner oss i, som gör oss till den vi är. Vi kan alltid välja hur vi agerar i svåra stunder, och de valen säger mycket mer om vem vi är, än de stunder när vi har flyt, allt glider på och vi slipper anstränga oss.

På mitt kylskåp har jag en liten magnet som stillsamt undrar: WWJD, What Would Jesus Do? För det mesta går det att titta åt ett annat håll, vända frågan ryggen. Men allt som oftast etsar sig frågan fast och jag måste undra; gjorde jag allt jag kunde för att vända en dålig situation till det bättre, kunde jag gjort något mer? Var min handling osjälvisk, eller handlade jag så att det gynnade mig? Det kanske låter jobbigt att ”tvinga sig själv” att tänka i de här banorna, men konstigt nog ger det mig alltid en känsla av lättnad. Varje gång jag väljer att tänka igenom och analysera mina handlingar får jag möjligheten att lägga över mina bekymmer till Gud. Han tar emot dem och minskar min börda, plötsligt blir det lättare att möta motgångar och svårigheter, jag behöver ju inte bära dem ensam.

Vi är på väg in i fastetiden, veckorna före påsk.  När man i dagligt tal säger fasta, menar man oftast att avstå från mat, i syfte att rensa ur kroppen eller gå ner i vikt. På Svenska Kyrkans hemsida kan vi läsa ”Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan handlar om att få tid för eftertanke och bön, och tid för att komma närmare Gud”. Att fasta har alltså inte så mycket om mat att göra, det handlar, som vi läste, snarare om att få tid till eftertanke och bön. För att kunna frigöra tid i vår hektiska vardag till vår relation med Gud kan vi kanske vara tvungna att avstå från något annat, skippa TV-hänget i soffan om så bara under en halvtimme på kvällen, inte bara lägga bort utan också stänga av telefonen, så att vi kan vara med oss själva och Gud en liten stund. Se där, det är ju det som kallas fasta, att avstå från något för att vinna något annat.

Du kan även välja att avstå från något du tycker om, men som kanske inte är det mest nyttiga, som godis, kakor eller det där som bara slinker ner i varukorgen när du handlar mat. När du känner det där välbekanta suget efter chokladbiten eller kakan, vänd dina tankar inåt i stället, skifta ditt fokus och se vad som händer. Gud är med oss alla dagar, men ibland behöver vi vara med honom en stund.

Psalm 738, vers 4
Herre, du visar oss himmelens väg, den som leder till livet.
Målet är himlen men jorden vår väg. Själv går du här vid vår sida.
Visa oss vägen, du himmelens Herre, ge oss nu vilja att gå den.

Vi ber
Gud, du möter oss med välsignelse och helar oss när vi söker dig.
Gör oss uthålliga i hoppet, hängivna i kärleken och fasta i tron.

Annelie Hultberg

Andakterna på den här sidan är skrivna av församlingsmedlemmar, ta kontakt med Anna om du vill delta med egna tankar och texter.

Anna Kristiansson

Mer om Anna Kristiansson

Jag är komminister och har tillsammans med vår diakon hand om kontakten med sjukvård och äldreomsorg i Bjärred.Jag håller i pilgrimsvandringar, korta och längre. Jag har så klart också dop, vigslar, begravningar, konfirmander och diverse gudstjänster.