Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Bjärreds församling Besöks- och postadress: Öresundsvägen 9, 23735 Bjärred Telefon: +46(46)294050 E-post till Bjärreds församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Andakt

Sommar

Den blomstertid nu kommer …

Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor,
du nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma till allt som varit dött,
sig solens strålar närma och allt blir återfött.

Det är skolavslutning och vi sjunger den gamla älskade sommarpsalmen.
Själv har jag mest minnen från de otaliga skolavslutningarna under min lärartid, men denna barndomens skolavslutningspsalm väcker så många minnen till liv. Den där speciella lyckokänslan kommer tillbaka. Förväntningarna inför det, som det upplevdes, oändliga sommarlovet …

Oändlig, som det kändes, låg sommaren där framför oss och bara väntade på att fyllas till brädden av äventyr. Och det spelade inte så stor roll om solen sken eller om regnet öste ner. Sommarlovet var ändå det bästa. Barndomens somrar var fyllda av upptäcktsglädje.
Alla färgglada blommor och fjärilar och kvittrande fåglar …
Alla sniglar som skulle räddas när de i snigelfart tog sig fram på någon skogsstig eller grusväg. Grodynglen i bäcken som blev till små grodor plötsligt hoppande runt i gräset.
Dagar och långa ljusa sommarkvällar, så mycket att upptäcka. Till och med småstenarna på grusgången med alla sina former och färger var spännande att se på.

Barnen som utforskar omgivningen med alla sina sinnen öppna, urskiljer detaljer som vi vuxna oftast inte lägger märke till. Vi ser oftast helheten och lägger inte så mycket märke till detaljerna. Till det behövs en förstorande lupp för att vi ska upptäcka att ingen blomma riktigt är den andra lik. Blommorna är små personligheter, var och en för sig skapade med kärlek av livets Gud, lika och ändå så olika.

Så är också vi människor skapade. Det finns en tanke och en mening med var och en av oss och det finns inga detaljer, varken i vårt yttre eller inre liv, som inte Gud bryr sig om. Den upptäckten får vi göra, när vi låter alla våra sinnen öppna sig för att ta emot Guds kärlek på samma sätt som vi får ta emot naturens underverk i sommartid.

De fagra blomsterängar och åkerns ädla säd,
de rika örtesängar och lundens gröna träd,
de skola oss påminna Guds godhets rikedom,
att vi den nåd besinna som räcker året om.

Hans-Ingvar Hansson