Andakt

Tankar kring Advent

November innebär avslut och uppbrott från det som varit. Något nytt är på väg.
Våra adventsljus berättar om nära två tusen års samlade erfarenheter att mörkret aldrig får det sista ordet, hur kompakt och ogenomträngligt det än kan tyckas vara.

Advent upplevs ofta som något som utspelas runt omkring oss, något vi skapar i vår omgivning. Advent är julförberedelsernas tid, med doft av glögg, pepparkakor, saffran och hyacinter. Det är de många ljusens tid med ljusgirlanger över affärsgatorna, elljusstakar och lysande stjärnor i fönstren, marschaller och levande ljus som skapar stämning och trivsel när höst- och vintermörkret är som tätast.

Advent och tiden före jul borde innebära gemenskap, glädje och förväntan, men ibland är det precis tvärtom. Den tid på året då ensamheten gör sig som mest påmind. Kanske har man mist en närstående, eller så har den gemenskap man en gång hade av ett eller annat skäl försvunnit. Då kan det vara svårt att glädjas över och ta till sig adventstidens alla yttre attribut.
Men advent innebär i sig själv en gemenskap av ett annat slag oberoende av tid och rum eller våra yttre förutsättningar. Den är ingenting vi skapar själva. Den kommer till oss utifrån. Ordet advent betyder ju ankomst och att vara kristen tror jag inte betyder att slippa livets mörka dagar. Det innebär vetskap om att hjälp finns, ljuset är alltid starkare.
I vintermörkret när dagarna är som kortast och mörkret som tyngst vänder det plötsligt om. Vi närmar oss Julen då Gud blir människa. Som ett litet barn kommer Jesus till oss och livet vänder åter – från mörker till ljus.

Bereden väg för Herran! Berg, sjunken djup, stån opp!
Han kommer, han som fjärran var sedd av fädrens hopp.
Rättfärdighetens förste, av Davids hus den störste.
Välsignad vare han som kom i Herrens namn!

Guds folk för dig han träder en evig konung opp.
Strö palmer, bred ut kläder, sjung ditt uppfyllda hopp.
Guds löften äro sanna, nu ropa: Hosianna!
Välsignad vare han som kom i Herrens namn!

Vi ber

”Tack Herre för att vi får börja ett nytt kyrkoår i ditt namn.
Tack för att du kommer till oss med evangelium.
Välsigna detta nådens år. Välsigna varje hjärta som öppnas för dig.
Men du vet att många hjärtan är stängda.
Klappa på dem med din kärlek. Låt det bli ett advent
med ljus och hopp för alla som längtar i mörker.
Du är världens ljus; låt solen gå upp för oss
Och låt kyrkklockorna ringa in en ny tid.”

Hans-Ingvar Hansson