Andakt

Pingst

Här vid stranden nära vattnet finns en plats som ger mig ro.
Här vid stranden nära vattnet fylls mitt inre utav tro.
Här får jag vila och du finns här mitt i livets kamp och strid.
Här får jag vila och du finns här med din nåd för varje tid.
Psalm 814:1

Sitter i min vilstol nere vid strandkanten. Solen strålar från en klarblå himmel, värmer kroppen. Fåglarna har bråttom, pilar fram och tillbaka, svanparen paraderar majestätiskt. Måsar och trutar sveper över vattenytan. Syrenerna doftar härligt och humlorna surrar. En mild bris gör det lätt att andas. Vågorna slår sakta mot land och jag fylls av frid. På mindre än månad har livet återvänt med all kraft efter den långa vinterns förlamande dvala.
Jag funderar igen på Skapelseberättelserna i 1 Mosebok: Gudsvinden, som svepte över vattnet, en ständig skapelse som fortgår och fortgår. Livsenergin, som ger kraft åt allt skapat, åt människan som när Gud blåste liv genom hennes näsborrar så att hon blev en levande varelse.
På samma sätt talar Johannes om Gud, om Ordet som blir liv i Jesus, ljuset som sänds till människorna. Johannes Döparen som ser Guds Ande komma ner från himlen som en duva och stanna över Jesus och dopets vatten och Anden blir ett. Eller Flöden av eld, vind och vatten som drar över skapelsen. Johannes talar om Sanningens Ande, Hjälparen, som kyrkans kraftfält. Alla kristna ska verka i Andens enhet trots våra olikheter . ”Alla är ni ett i Jesus Kristus” (Gal 3:28). Med Andens hjälp finner vi gemenskap i mångfalden.
I Gamla testamentet är Anden identisk med Gud. När en människa ges gudomliga krafter och insikter ”får hon Guds Ande” eller ”Guds Ande faller över henne”. Så talade Gud genom profeterna.
Nya Testamentet följer samma tradition; Anden är framtidshoppet, nyskapandet som urkyrkan anknyter till. Kyrkans historia börjar med Andens utgjutelse (Apg 2 och Joh 20:21). Som Messias äger Jesus Andens hela fullhet och det är Anden som uppenbarar sig i hans ord och kraftgärningar. I dopet tar den enskilde emot Andens kraft och alla döpta är medlemmar i Kristi kropp. Paulus ger i sina brev otaliga exempel på hur Anden är kännetecknet på det nya livet, Kristuslivet. Johannes talar om Anden som kraften i den nyfödelse som ger tillträde till Guds rike. Vattendopet till bättring och det messianska andedopet sammanfaller i förnyelsens dop, den nya tidsålderns början.
Apostlagärningarna berättar om hur Anden kom över församlingen i Jerusalem den första pingsten och om hur de som var där fortsatte frälsningsverket med Andens kraft. Sina olikheter till trots var de nu en enhet, en gemenskap, de var kristna ty alla hade de undfått Anden.
Andebegreppet har fått en ny betydelse eftersom Anden nu förknippas med Jesus som person och hans uppståndelse. Anden är den bäraren av den kärlek som förenar Gud, Fadern och Sonen, frälsningens yttersta grund.
Själv tycker jag om att tänka på Anden som på luften vi andas. Anden är som syret i luften; vi ser det inte men är lika livsviktigt för en kristen som syret i luften för oss alla. Så låt oss fira Pingst i tacksamhet över att Gud sände oss Anden, Hjälparen och livgivaren, förutsättningen för det kristna livet.

Birgitta Knutsson