Helgen som kommer

Bankeryds kyrkklockor ringer vid planerad gudstjänsttid (söndag kl 10) som en påminnelse om bön. Kyrkan är då öppen. Där ber prästen i högmässans form med dem som vill, kan och får. Var med i bönen om Guds hjälp, var du än är. Här kan du läsa veckans tanke

Ute skiner solen. Och jag hoppas att solens strålar och värme letar sig in hos dig. Når igenom den sociala distansen vi numera omgärdar oss med. Når in och lyser bort frustrationens tröttsamma känsla av uppgivenhet. Vet att denna ökenvandring är färden mot tiden efter pandemin. Mot löfteslandet som flödar av vaccin och flockimmunitet.

Likt Mose leder Ander Tegnell oss med sin fasta hand. Och likt israels barn klagar jag och bryter mot rekommendationerna så fort jag vågar.

Nej jag raljerar inte. (Kanske något.) Det intressanta är att det vi nu går igenom har hänt förut. Läser om pesten i Polen på 1750-talet. Där byggdes karantänläger utanför städerna, folk använde munskydd, städer släppte endast in personer med friskhetsintyg och man såg tidigt att dålig hygienen var en stor källa till smittspridning.

Att det har hänt förut ger mig tröst. Ger mig hopp. Ger mig vägledning. Gamla sanningar är beprövade metoder. En sådan urgammal sanning är att livet, till och med, överlever döden. Att Gud, även om vi undrar varför han har övergivit oss, är med.  I Johannes 17 säger Jesus ”Och detta är det eviga livet: att de känner dig, den ende sanne Guden, och honom som du har sänt, Jesus Kristus.”

Vill du, kan du, får du är kyrkan öppen till bön i gudstjänstens/högmässans form, torsdag och på söndag kl 10.00. Tisdag kl 18.30 i församlingsgården är det veckomässa

Efter rådande läge

Från och med den 2/4 firas inga offentliga gudstjänster Bankeryds eller Trånghalla kyrkor. Kyrkklockorna i Bankeryd kommer dock fortsätta att ringa och tjänstgörande präst och personal kommer att be, först och främst på på de tidigare annonserade gudstjänsttiderna. Var gärna med bön för varandra.

Digitala gudstjänster och evenemang i Svenska kyrkan

Förutom klassiska tv- och radiogudstjänster så är det många andra församlingar som sänder gudstjänster och andra evenemang live på webben. På länken nedan finns samlad information om digitala gudstjänster.