Foto: Lisbeth Samuelsson

Välbesökt hemvändardag

Årets hemvändardag i Rödbo kyrka den 3 juni blev välbesökt med många glada möten och återseenden.

Det är söndagen den 3 juni och dags för Hemvändardag i Rödbo kyrka.

Vilken oerhört vacker dag det blev. Himlen var klarblå och kanske det var lite för varmt men det fanns ju skugga runt kyrkan. Det bjöds på varm korv och saften gick åt i värmen.

Det kom runt 90 personer till Rödbo kyrka denna dag och det blev glada möten och återseenden. Många var ju här förra året och hade sett fram emot att träffas igen och vissa hade hört talas om detta och kommit för första gången.

Inne i kyrkan stod kaffet serverat och så småningom blev det ändå dags att gå in och smaka på kaffe med dopp. När alla hade försett sig var det dags för bildvisning och alla bänkade sig för det är alltid spännande att titta på gamla bilder från förr.

Först ville dock Arvid Eklund säga några ord och han berättade att han under lång tid haft kontakt med en gammal skolfröken som många kände. Hon  lever fortfarande men har tyvärr tappat synen men de  har fortfarande kontakt.

Så var det dags att visa korten som Ingvar Karlsson tagit och som Conny på Kungälv Musei Vänner sammanställt för visning. 

Nu tog Leif Samuelsson över micken för han kände igen de flesta av de gamla husen och personerna som Ingvar fotograferat. Han hade förevigat lite av bebyggelsen i Rödbo innan motorvägen byggdes,  det var många av  husen som försvann när den kom till. Även kort på hur set såg ut när vägen började byggas var med. Vilken stor förändring det blev när man sprängde sig fram i naturen. Leif berättade att i den största sprängningen hade man laddat med 8 ton dynamit.

Klockan närmade sig musikgudstjänsten som skulle avsluta vår dag i Rödbo kyrka. Britta Strandroth, var församlingspräst, hälsade alla välkomna till denna gudstjänst och organist Sune Hermansson och solist Jennie Elonsson hade sammanställt ett härligt program med underbara sommarsånger som dom bjöd oss på. 

Vi fick vara med och sjunga många av våra härliga sommarpsalmer som bl.a. En vänlig grönskas rika dräkt. Brittas predikan handlade bland annat om att möta gamla vänner och komma hem  till sin barndoms bygd och om hur mycket det kan betyda.

Jennie avslutade gudstjänsten med att sjunga  "Uti vår hage", en underbar sommarvisa.

Jennie och Sune bjuder ofta på sång och musik i Rödbo kyrka och det är lika underbart att lyssna till dem varje gång. Britta Strandroth är också en kär gäst i Rödbo.

Ingvar Ekbrand, som ju är Rödbos kyrkas allt i allo, tackade alla medverkande och alla som hjälpt till för att allt skulle fungera denna dag. Vilken dag det blev! Mycket prat och glädje! Än en gång hade Rödbo lilla kyrka varit platsen för kära möten och återseenden!

Referat och foto: Lisbeth Samuelsson